14. Övrigt

Veterinär som ägare av ett djurhem?

2015-03-14 20:14 #0 av: uz00x

Jag  har en liten fundering

Jag hade tänkt att efter gymnaisiet satsa på att utbilda mig till veterinär och även inom häst yrket en del. jag vill specialisera mig lite på fåglar, men även kunna kalla mig specialiserad på de andra exo djuren då. Min idee är att jag vill starta upp en egen, lite klinik på min egna mark där ag även tar in djur som är i behov av hem. Där räknas allt från häst till hamster skall kunna bo tills dess att ett nytt hem till dem kan hittas Självfallet ett där det anses att de kommer ha det bra. 

Min tanke är, är det smart att satsa på just veterinär linjen här? Eller finns det någon annat som man borde tänka på inom utbildning? 

Anmäl
2015-03-14 20:17 #1 av: Kneko

Tänk på att veterinärutbildningen är oerhört lång. Fem och ett halvt år (Vet inte om praktiken är inräknad, det borde den vara, någon får gärna bekräfta). Så detta är något du ska tänka ut noga. 

Vad menar du när du säger klinik? Ska du ta hand om skadade djur och sådär? För någon slags licens lär du behöva, ja.

Anmäl
2015-03-14 20:28 #2 av: uz00x

Jo det förstår jag absolut, jag vill alltså öppna upp en egen, mycket mindre veterinär anlägning dit man kan ta ditt djur, så som typ  blå stjärnan eller så, och självfallet skall ju licens för det sakffat. Vet har jag viljat bli länge, och det skal jag ju bli vare sig så sätt, så det skall jag ju redan bli, sedan så lägs la i alla fall något år till för att specialisera dig, om inte mer XD Men det är jag fulföljigt bered på :)

Anmäl
2015-03-14 21:31 #3 av: *~HamsterHamster~*

Det var också mer eller mindre min plan för mitt liv.

Tänk på att de flesta högskoleplatser vill att du ska ha kunskaper inom Biologi, kemi, fysik och matte. Jag valde därför naturvetenskapligt med inrikting på medicin och hälsa.

Tänkte länge på att gå någon mer eller mindre veterinärlinje på naturbruk, men poängen för att lättare komma in på högskolan skulle jag behöva plugga på efter gymnasietiden. Tänk också på att det är oerhört svår att komma in för veterinärutbildingen här i sverige.

Tänker söka till Wien, de satsar på erfarenheter och utbildningen är gratis och betalas utav staten däremot dröjer utbildningen lite längre där. 

Tyvärr så har många veterinärer här i sverige nästan ingen aning alls, de veterinärer i sverige som kommer från andra länder har ofta väldigt mycket bättre kunskaper och det är svårt att specialisera sig på vissa arter här.

När man utbildar sig till veterinär får man ofta välja mellan Smådjur och stora djur såsom boskap och häst specialiseringen för vissa arter sker senare och det behöver mer tid. Om du nu har valt häst och boskap är det sedan lite svårare att specialisera sig på exotiska djur som är lite mindre.

Jag tänkte först Ta smådjur och sedan inriktning för exotiska och fåglar som man kan kombinera i vissa länder, exoter och fisk finns också.

Önskar iallafall lycka till =)

Anmäl
2015-03-15 10:22 #4 av: uz00x

Jag kommer också satsa på smådjur och sedan vidarutbilda mig inom fåglar som specialist, men skall även plugga hästarna vid sidan av om man säger så, det är la min tanke då :) Tack för det du skrev, det hjälpt lite faktiskt haha :) 

Anmäl
2015-05-06 20:41 #5 av: [kerstinthemilklover]

Vad härligt att du har visioner och klart du skall bli veterinär om du vill bli det!

Om du vill öka dina chanser att nå ditt mål så borde du efter gymnasiet även söka utbildningen i våra nordiska grannländer. Det finns många möjligheter  att studera i norden. I norden så har du språket som fördel, men har du klarat naturlinjen så kan du lika gärna studera i ett trevligt EU-land.

Anmäl
2015-05-06 21:59 #6 av: uz00x

Går inte natur just nu tyvärr :( Gick det i början av första terminen men passade dåligt in med klassen som var lantisar hela bunten :/ Mestadels för att jag är vegan, något de inte ansåg korrekt och hackade en del på mig för. 

Nu går jag i spelgrafik där jag diskuterat med rektorn och skall få plugga biologi och matten får jag där (behöver matte 4) Så jag är nöjd i alla fall haha :)

Anmäl
2015-05-06 22:11 #7 av: *~HamsterHamster~*

Å så syndLedsen

Men bra att du är ganska nöjd nu =)

Anmäl
2015-05-07 15:59 #8 av: [kerstinthemilklover]

#6, smart att du tar hjälp av rektorn för att pussla i hop kurserna som tar dig i mål.
Själv tycker jag att det är imponerande att du är vegan!
Om du inte får plugga det du vill så borde du byta skola så att du uppnår dina mål.
Och om det behövs så kan man även gå ett fjärde år. Mycket bättre än att hamna i en sämre kvotgrupp.

Anmäl
2015-06-23 10:38 #9 av: [[Narwayn]]

Min mamma är legitimerad veterinär på en hästklinik (och min storasyster är under utbildning på samma klinik som mamma) och de tar hand om djur, allt ifrån hästar till smådjur (senast förra veckan fick mamma in en vanvårdad dvärgåsna).

Att jag och familjen tar hand om om djur som är vanvårdade eller hemlösa är något vi göra ideellt, men tack vare hjälp av varandra, grannar, vänner, bekanta och okända djurvänner så går det runt både med ekonomi, tid, skötsel och plats.

Tycker du ha en fin tanke, och hoppas oavsett yrkesväg att du vill satsa på att ta hand om djur :)

Anmäl
2015-07-07 13:12 #10 av: vallhund

Har du tankar kring ekonomi o tillstånd? Mark kostar pengar att köpa om man inte redan har det i familjen, djurstallar är inte billiga att bygga, inte heller stängsling. Det är svårt o dyrt att hålla djur som inte producerar intäkter. Det tar lång tid att bygga upp tillräckligt stor kundkrets för att leva på en veterinärklinik. Hur skall djurhemmet finansieras o vem skall sköta alla djuren?

Personal är dyrt att ha.

Lycka till med planer o drömmar!

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.