06. Djurskyddsfrågor

Ordförande Swedish Meat vanvårdar egna grisar

2009-11-26 20:43 #0 av: Mari

Kopierat från hittekatter.ifokus:

Artikel i metro:
http://www.metro.se/2009/11/24/44433/larm-om-vanvard-av-svenska-grisar/

Bilder på plågeriet:
http://www.ettlivsomgris.se/20091123232/nyheter/omfattande-djurplageri-avslojat-pa-svenska-grisfarmer

 

Jag förstår inte hur sånt här kan uppstå, seriöst! Hemskt!
Kommer ni tänka extra nu i jul vart ni köper er julskinka eller kommer ni skippa den helt?

Anmäl
2009-11-26 21:10 #1 av: AiChan

uscha fy

Anmäl
2009-11-26 22:11 #2 av: Bim

Jag kommer skippa julksinkan iår igen.. Och försöka få mina föräldrar att göra det... Kommer inte lyckas så bra..

Anmäl
2009-11-26 22:15 #3 av: Mari

#2 Har du något bra tips på vad som kan ersätta den tradionella julskinkan?

Anmäl
2009-11-26 22:27 #4 av: Bim

Hmm, tyvärr inte. Är sjäkv inte vegetarian än... Men jag säger samma sak här som att ta djur från omplaceringshem, jag ska bli det när jag flyttar hemifrån.

Jag kan kolla upp om det finns något bra som kan ersätta julskinkan! Jag återkommer! :)

Anmäl
2009-11-26 23:17 #5 av: imsuchadiva

Ett tips är ju att tala om att man kan få svininfluensan via julskinkan i år. Då kanske fler skippar skinkan.

Anmäl
2009-11-26 23:17 #6 av: Mari

#5 eh? då ljuger man väl?

Anmäl
2009-11-27 00:52 #7 av: Hennum
dra-ettlivsomgris-rapport1.pdf

Här kommer djurrättsalliansens rapport om grisarna :)

Det finns, har jag hört, julskinka gjort på soja på vissa ställen. Bland annat Astrid och aporna i malmö. Men jag är inte helt säker.

Jag ska i alla fall försöka köpa mig en sån (ska vara ute i god tid, för de är tydligen populära) och få den att smaka som riktig julskinka, och bjuda min köttätande pojkvän på den.

 

Anmäl
2009-11-27 11:15 #8 av: imsuchadiva

#6 eeh nej.Pojkvännen hörde det på radion igår om jag inte minns fel och det stod även i tidningen.

Anmäl
2009-11-27 17:06 #9 av: Lionella

#6 Själv läste jag det i Metro. Även i någon mer tidning, så det är inte påhittat av #5

Anmäl
2009-11-28 23:06 #10 av: Mari

Haha ja jag hade inte läst det eller hört det någonstans, ville inte anklaga någon för nått ;)

Fast tror inte att det smittar genom köttet, varför skulle det göra det? Grisarna är väl inte de som smittar? Vad jag fått veta så var den förste som blev sjuk i Mexico (?) en grisherde eller vad det kallas så sjukdommen fick namnet därifrån.

Anmäl
2009-11-29 14:52 #11 av: Bim

Det vore bra om någon fick svininfluensan av julskinkan. Det skulle avskräcka folk ;)

Anmäl
2009-11-29 15:40 #12 av: Pretorian

Nu vet jag inte vart de som är vegetarianer drar sina gränser för vad de äter och inte.

Men vad är det för fel på kalkon som alternativ?

Både kyckling och kalkon finns i form av julskinka.

Eller om man har tid/ork/lust ställa sig och göra en hel kalkon.

 

Anmäl
2009-11-29 21:47 #13 av: Mari

#12 Det var ett bra alternativ :)

Anmäl
2009-11-30 00:29 #14 av: Pretorian

Jag personligen föredrar just Kalkon i julskinkeform och hel till jul...

Har väl bland annat sin grund i att man är uppvuxen i staterna.

Men utöver det så är köttet i sig finare, mindre fett, mindre salt m.m.

Har tröttnat på julskinka, köper man hem en skinka på 3 kg försvinner minst 1 kg rent fett som omsluter skinkan.

Har även börjat bli mer poppis för de som vill känna sig lite exklusiva med struts.

 

Anmäl
2009-11-30 14:07 #15 av: FunkyShrimp

#8 det stämmer troligtvis inte ;)

Anmäl
2009-11-30 14:11 #16 av: Bim

En vegetariskt alternativ är Julsk*nkan! Gå in på vegetariskt.ifokus och toitta på min tråd "ersätta julskinkan?"

Anmäl
2009-11-30 23:01 #17 av: Hennum

en vegetarian äter inte kött, kyckling och kalkon är i allra högsta grad kött. Jag förstår inte hur man tänker när man menar att ett slags kött kan vara ett alternativ för en vegetarian. Om man gör det av djurrättsliga skäl finns det dessutom lika stora orsaker till att skippa kalkon och kyckling som att skippa gris.

Anmäl
2009-12-01 04:37 #18 av: Pretorian

#17

Först och främst och viktigast att klargöra:

Får, lamm, ko, gris m.m = KÖTT.

Kyckling, kalkon, struts, vaktel m.m = FÅGEL.

Lax, torsk, gädda, Aborre m.m= FISK.

Det är en väldans skillnad, annars kan väl det bara stå "kött" i alla recept som någonsin har skrivits?

Att kalla allt ovan rent och slätt för "kött" är enligt mig fruktansvärt trångsynt och tyvärr tråkigt att läsa.

 

Tillbaks till resten av ditt inlägg:

Jag har hört både det ena och det andra hos vegetarianer, vissa äter endast fisk, vissa endast fågel och vissa inget utav dom.

Då jag varken är vegetarian själv eller särskilt insatt men får höra gott om människor som anser kött vara dåligt men fågel helt ok av diverse skäl så är det inte särskilt svårt att förstå hur en människa tänker som ger det alternativet.

Mina erfarenheter har iaf visat mig en väldigt stor mångfald i den vegetariska kostcirkeln då många är selektiva i sin kost, vissa tycker tom att kalkon är ok men inte kyckling.

 

 

Om vi tom vänder oss till det högst missbrukade Wikipedia istället i denna fråga:

 

En vegetarian är en person som av etiska, religiösa, estetiska, miljö-, hälsoskäl, eller av andra anledningar inte intar animaliska produkter (vissa undantag kan göras för produkter som kan erhållas från levande djur, se nedan)

 

Så småningom har följande varianter utkristalliserats:

NamnKött
(inklusive fågel, fisk, skaldjur)
ÄggMejeriprodukter
Lakto-ovo-vegetarian Nej Ja Ja
Lakto-vegetarian Nej Nej Ja
Ovo-vegetarian Nej Ja Nej
Vegan Nej Nej Nej

Demivegetarianer eller semivegetarianer äter ägg, mejeriprodukter och fisk. Pollotarianer äter även kyckling.

Utöver dessa huvudlinjer finns ett flertal inriktningar inom vegetarianism. Många av dessa motiveras med teorier om hur man äter nyttigt, andra motiveras med etiska skäl. Till den förstnämnda sorten hör råkostarianer, som menar att man av hälsoskäl enbart bör äta råa grönsaker. Till den sistnämnda typen hör fruktarianerna, som endast äter frukt i den biologiska bemärkelsen, vari ingår säd och andra frön. Tanken bakom är att växternas frukter går att förtära utan att skada själva växten.

 

Ovan kan vi se lite tydligare på skillnaderna, intressant nog så kallar sig fortfarande en vegetarian för vegetarian oavsett om denna nu är en Lakto-vegetarian eller en Pollotarian.

Hur många gånger har man hört någon vara tillräckligt specifik och säga att de är tex Pollotarian?

 

Anmäl
2009-12-02 18:17 #19 av: Anis

#12 om vi pratar om alternativ till julskinka av djurskyddsskäl är kyckling ett  dåligt alternativ (undantag för KRAV-uppfödd kyckling om man nu får tag på det). Hur kalkoner föds upp i Sverige (eller varifrån de nu kommer) vet jag inte tillräckligt om.

#17 Det du äter på en kyckling eller kalkon kallas kött. Wikipedias definition av kött: "Kött är ett födoämne. Man syftar oftast på muskelvävnad från däggdjur och fåglar, och i vissa fall kräldjur och groddjur..." Trångsynt?Glad

F.ö. om du följer länkarna ser du att Wikipedia inte definierar demivegetarianer eller pollotarianer som vegetarianer, det är bara relaterade uppslagsord som finns med efter listan på varianterna av vegetarianism...

 

 

Anmäl
2009-12-02 22:15 #20 av: Pretorian

#19

Det är precis DET jag vill komma fram till.

att oavsett om folk är demi eller pollo så kallar dom det fortfarande för vegetarian. Jag har aldrig varit med om någon som har sagt att de är något annat än vegetarian, men trots detta äter fågel och fisk.

Och nej jag är ledsen det är inte samma sak, då bör alltså, kött, fisk och fågel ligga på samma ställe i din lokala matvaruaffär? Står det bara "KÖTT" ovanför eller står det kanske kött, fisk och fågel?

Man må kalla det kött, men då är det alltså ingen skillnad mellan rött och vitt kött heller om nu allt kött är kött?

Jag har aldrig påstått att demivegetarianer eller pollotarianer ÄR vegetarianer utan att det är en variant på vegetarianism men att människor aldrig är tillräckligt specifika till att meddela om dom är en variant på vegetarian eller en "ren vegetarian".

Jag säger som jag gjorde i tidigare inlägg, om nu allt kött är kött behöver det inte stå i några recept vilket djur man ska använda eftersom allt kött är andå kött.

Eller varför inte säga att all form av vegetarianism är samma sak?

 

Anmäl
2009-12-03 00:08 #21 av: Hennum

jaha, ska man då säga att alla sojaprodukter är samma sak och behöver inte specificera om det är sojakorv eller sojaburgare? Nej, det ska man inte. Man ska heller inte kalla alla rotfrukter för samma sak, utan det finns olika sorters rotfrukter. Precis på samma sätt finns det olika sorters kött, men det är fortfarande kött alltihopa. Kött har underkategorier.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.