06. Djurskyddsfrågor

Stoppa Primatfösöken!

2010-04-14 06:30 #0 av: [veralera]

Smittskyddsinstitutet i Stockholm (SMI) är den enda organisation inom Norden som använder apor som försöksdjur. Just nu finns det drygt 50 apor på deras anledning som ofta lever under miserabla omständigheter och utnyttjas för obehagliga och skadliga tester.

Djurrättsalliansen har startat en kampanj för att förbjuda dessa försök.

Gå in på deras hemsida, http://stoppaprimatforsoken.nu

 

 

Två utdrag från deras hemsida:

 

"Alla djurförsök som utförs i Sverige måste godkännas av en etisk nämnd. Den godkänner omkring 99% och består av sex personer som själva utför djurförsök, två jurister, fyra politiker och två personer som är föreslagna av djurskyddsorganisationer."

 

Om deras djurtransporter:

 

"Transporterna av aporna är långa och i många fall traumatiserande. Från uppfödningsanläggningarna i Kina tar resan till karantänsstation i Holland cirka 40 timmar och sker på skumpiga landsvägar samt med minst två olika flygplan med tillhörande omlastningar. Aporna transporteras i lådor liten som en normalstor tv-apparat. Det innebär att aporna måste sitta ihopkrupna utan möjlighet att sträcka på benen.

(...)

Aporna lastas in i flygplanens lastutrymmen av transport- och terminalpersonal, och utsätts i flygplanen för extrema temperaturväxlingar och bullernivåer. Om förseningar inträffar kan aporna bli sittande i timtal utan mat och vatten.

(...)

med lastbil eller flygplan från Holland till Stockholm och tar upp till 17 timmar. Under dessa transporter sitter aporna två och två i plastboxar med måtten 50 x 50 x 70 cm

(...)

År 2005 transporterade detta företag 50 krabbmakaker i lastbil från Holland till SMI i Solna. När lastbilen kom fram fann man att fyra apor låg döda i sina burar. De hade dött av överhettning eftersom burarna hade placerats nära ett varmluftaggregat. Under den 17 timmar långa transporten hade de inte haft tillgång till vatten och endast ett äpple var att äta. De hade inte heller fått någon tillsyn under färden. Inte heller tullen hade kontrollerat införseln.

Man måste anta att apornas död var mycket plågsam och antagligen led även de andra aporna i lastutrymmet av hettan samt av att tvingas bevittna sina artfränders dödskamp."

Anmäl
2010-04-14 10:45 #1 av: Mari

Just nu sitt och hungerstrejkar 10st utanför i Stockholm och 5st i Malmö.

Man kan följa dem på facebook eller på twitter

Tycker detta är ett bra intiativ av dem, roligt också att de som strejkar, iaf i Malmö är utklädda till apor och sitter i bur

Anmäl
2010-04-14 10:46 #2 av: Mari

Om ni har möjlighet så tycker jag ni ska leta er dit och stödja dem, att bara gå dit och säga något uppmuntrande är belöning nog för de som har suttit där hela natten :-)

Anmäl
2010-04-14 15:46 #3 av: [veralera]

Jag ska lätt åka och se vad de sysslar med. Har jag förstått rätt sitter de på Gustav adolfstorg. (de i Malmö alltså)

 

Någon som hänger med? haha;D

Anmäl
2010-04-14 15:54 #4 av: Mari

#3 Yes de sitter där enligt deras facebook-sida

Bor tyvärr för långt bort för båda ställena, annars hade jag åkt förbi för att kolla läget :-)

Anmäl
2010-04-14 23:23 #5 av: FunkyShrimp

jag såg dom vid kl ett idag där.

PRECIS utanför min skola ;O visste inte att de hade apor därinne som försöksdjur :(

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.