Djurens status

Varför inte en hemlös?

2008-11-20 01:06 #0 av: Imasy

Varför ska det vara så svårt att tänka sig att ta en hemlös katt ifrån ett katthem? Fördomarna är många, och jag vet inte ens vart de kommer ifrån. Många gånger får jag höra att katterna inte kan vara rumsrena, de är inte tama, för dyra osv osv.

För det första, så är jag säker på att katthemmen inte väljer att sälja katter som inte skulle klara av att leva som en vanlig familjekatt. De katter som sitter på katthemmen månad ut och månad in och väntar på att just deras människa ska komma och hämta dem, blir nog säkert överlyckliga av att få gosa med just dig, och ännu lyckligare när de får åka hem med just dig. Tänk dig själv vilket liv det är att sitta i en bur och "förvaras" dag efter dag och vänta på bättre tider?

Vad det gäller det här med besöken på pottan, så måste jag säga att de katter som har varit duktigast på att hitta pottan är faktiskt de hemlösa katter jag tagit hand om. De håller sig hellre än att kissa på golvet, de vill ha något att gräva och krafsa i precis som vilken pott tränad katt som helst, och väljer, just det, pottan för sina behov.

Jag har även sett de kattungar som är sk "hemma-uppfödda" katter, och de går inte alls på lådan, för att deras "uppfödare" hade inte tid att pott-träna dem, för h*n hade inte tid med kattungar överhuvudtaget, och kastrera kattan är ju både dyrt och jobbigt....

Och på tal om priser på katter ja. Man kan hitta katter alltifrån gratis och uppåt. Vanligtvis är det de långhåriga katterna som är lite dyrare av någon konstig anledning. Jag menar, sitter värdet och personligheten i pälsen? Vad har jag missat?

Men det är ju inga problem att hitta en katt för en överkomlig peng. Oftast är katten billigare än den där pizzan du köpte i helgen. Visst, den är i princip gratis, men förutom att den kostar att " hålla i drift", tillkommer ju även vaccinering, kastrering och id-märkning under det första året.

 

Skorpan, en omplacerings kisse. Foto: Eva Jansson.

Skorpan, en omplacerings-misse. Foto: Eva Jansson.

Kastrering av en hane kostar ca 600 kr och en hona ca 1200 kr. Lägg då på id-märkning ca 300 kr och de två första sprutorna i grundvaccineringen  ca 600 kr.

Alltså kostar en hane ca 1500 kr och en hona ca 2100 kr första året för denna vård.

Rent krasst så tjänar man dessutom ekonomiskt att köpa en katthemskatt, för de kostar runt tusenlappen. Så att köpa en katthems katt gör att du gör "en vinst" på ca 500-1000 kr, än vad du skulle få betala för din kattunge när det väl blir dags att öppna plånboken.

Dessutom, så har någon annan fixat med detta redan, så du behöver inte ta ledigt ifrån jobbet för att åka och kastrera din katt, det har ju katthemmet sett till att det är gjort. Och som om inte det vore nog, eftersom katten är redan kastrerad, så man behöver inte heller oroa sig för att denne ska hinna bli könsmogen och kissa ner hela soffan innan du hinner ta den till veterinären. Vet många som har fått kasta halva bohaget pga detta.

En vuxen katt kan man dessutom lämna ensam hemma längre stunder när man jobbar till exempel, men en kattunge är nog inte med på noterna att vara själv så länge. Så vill du inte ha två katter som kan hålla varann sällskap, får du kanske ha i beräkningen att den lilla börjar protest kissa i värsta fall.

Bild001.jpg

Sivan, henne räddade jag som kattunge. Foto: Jennie Forslund.

 

Så vad väljer du?

En vuxen katthems katt som inget hellre vill än att få älska dig villkorslöst, som hittar till toaletten och som dessutom har sparat in någon krona i din plånbok.

Eller vill du hellre ha den där söta kattungen som snart iallafall är stor, könsmogen och odräglig, som du i värsta fall får pott-träna för egen hand och torka kiss efter, och som dessutom kan lämna ett kännbart hål i din plånbok?

Och hålet i plånboken kattunge gör beror inte enbart på den kommande veterinärvården. Fråga mig, jag har numer utvecklat allergi emot kattungar och deras hyss. Hur söta de än må vara, så gör jag gärna annat än köpa nya blommor + krukor, söndertrasade gardiner som fått agera lian, lite kiss i sängen och andra trevligheter.Terrorist är ett mer passande ord för en kattunge som far som en tornado genom ens hem.

Som jag ser det så har man alla fördelar av att ta en katt ifrån ett katthem.

Inte nog med alla fördelar katthems katten för med sig, du räddar faktiskt livet på en till katt. För när du tar en katt ifrån ett katthem så ser du till att en plats blir tom som kan fyllas av katt som går ute i kylan. Men som tack vare dig får komma in i värmen och får mat och vård.

Vem väljer du?

Skriven av: Jennie Forslund /Imasy.
Löpsedelbild: Webbild.com

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2008-11-22 03:20 #1 av: Anna_Sv

Min Lukas är en katthemskatt från Djurens vänner i Skara. Han har bott hos oss i drygt ett år. Han och tio andra kattungar var vanskötta av sin ägare, nu är den personen belagd med djurförbud.

/Anna

Anmäl
2008-11-22 18:52 #2 av: Hedbrant

Dom hemlösa katterna brukar också vara så otroligt tacksamma & glada över att få ett eget hem, Ett hem där det finns ngn människa som bryr sig om & tar hand om den lilla kissen..

Anmäl
2008-11-23 19:50 #3 av: martdat

Mycket bra skrivet!

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-11-23 20:08 #4 av: UlrikaD

Själv har jag två stycken 10-åriga katter som jag fick som småkissar som ingen ville ha. Och sen har jag två stycken snart 1-åriga tjejer som båda vart utkastade som bebisar förra året.

Anmäl
2008-11-23 20:20 #5 av: Linn

Jag har tänkt att leta efter katt på detta viset när jag ska skaffa katt. Så mot våren så kan ni hålla utkik efter mig om katter behöver nya hem.

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-11-23 21:23 #6 av: LinaK

Jätte jätte bra artikel! Har själv en hittekatt här hemma, våran lilla Polly är det bästa som hänt oss. Nästa katt vi skaffar ska vara en hittekatt det med :)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2008-11-23 22:26 #7 av: Nenya10

Inte en sekund skulle jag tveka att ta en hemlös vuxen katt från ett katthem. Men jag är ju redan frälst så att säga.

Hos mig finns, förutom raskatter, en katt som föddes av en vild mamma. Infångades som kattunge, blev tam och den mest underbara katt som finns. Det enda jobbiga med honom var det eviga avmaskandet för att bli av med all mask kattstackarn hade.

Jag har även tagit hand om en hemlös vuxen katthona som förutom mask hade en ihoptovad långhårspäls som det tog ett tag att få ordning på. Tala om tacksam katt när tovorna klipptes upp och huden släpptes loss från det stramande grepp som dessa orsakade. En mycket speciell kattflicka har jag fått när jag tog hand om henne. Definitivt husets intelligentaste katt.

Inte en sekund kommer jag att tveka att ta hand om en hemlös katt när jag någon gång får plats för en till. Och definitivt inte en katt från ett katthem. Den är ju redan kastrerad, vaccinerad och fullt frisk, längtande efter ett eget hem.

Anmäl
2008-11-23 22:36 #8 av: Isira

Jätte bra text :) verligen bra skrivet, va själv inne på att skaffa en katthemms katt, men innan jag hann göra det fick jag se en annons om att några kattungar behövde akut omplaceras så nappade på den istl. Fick hem en stackars utsvulten tös som va riktigt misskött. någon månadsenamre mvar hon verkligen den där "tornadon" i hemmet. såå glad att hon har lugnat sig nu haha.

Anmäl
2008-11-24 10:24 #9 av: psyko

Min mormor har en kisse som hon tagit från ett katthem. Tissan, som katten heter, hade blivit sparkad och slagen i sitt förra hem. Tissan börjar bli bättre och bättre på att lita på andra människor än mormor, men är inte helt återställd trots att mormor redan haft henne i 5 år. Mormor och Tissan är som ler och långhalm:)

Anmäl
2008-11-24 11:12 #10 av: Ledin

Bra skrivet! Själv har jag en fd vildkatt som numera är superkelig lite för påklistrad om natten då hon ska ligga på mattes ansikte men detgör inget säger jag bara hon inte fiser :)

Anmäl
2008-11-24 12:56 #11 av: Ham-Madam

mina katter som jag skaffade när jag flyttade hemifrån var omplaceringskatter.

hade inte tiden att träna kattungar (tycker katter ska vara minst två),men saknade mina som fick stanna kvar i byn så det blev en tur till ett omplaceringshem.

den familjen hade katter överallt. på badrummet hade de karantän så de katterna fick vi inte se.

de två jag valde ut där hade den ena blivit av med svansen i en olycka och den andra var född utomhus.

hem kom jag med en vit svanslös och en röd lh , båda två mkt trevliga grabbar.

sen kom första barnet å snacka om tåliga katter. när han började gå så fann de sej i att bli burna,vara med å leka osv tom bli badade av honom. nu låter det ju som om han fick härja fritt med kattgrabbarna men så var det inte menar bara att dessa grabbar hade sånt enormt tålamod å fann sej i det mesta.

flyttade utomlands å när vi kom tillbaka blev det ingen mera katt av flera orsaker.

målet är att kattägare blir vi igen om nåt år när vi flyttat ut på landet. känns inte rätt att ha katt i en liten lägenhet. visst det går men jag känner inte för det.

får nöja mej med att gosa med ungarnas katter istället.

det blir omplaceringskatt jag skaffar när det är dax igen.

Anmäl
2008-11-24 14:06 #13 av: [LucyInTheSky]

mina bebisar här hemma är bara "SLIT OCH SLÄNG" katter.. Mina små Nemo och Melvin hittades under ett gasolskåp bredvid en resturang.. Ägaren som oxå är min vän matade katterna med rester från sin resturang och med lite jobb och planering kunde de fångas in och flytta hem till mig. Dom var då snuviga, Nemos öga var inflamerat så han såg inget alls på det ögat. Många pencilin och vet. turer och mycket fräsande så är dom två riktiga små monster igen =) Dom blir snart 4 månader (tror vi) Vet ju inte när dom är födda.

Min tredje katt är Ruphus som jag hittade på hittekatter ifokus.. En bastant liten herre som ääääälskar husse mer en allt annat.. Mig kan han ha till matning och städ av kattlåda XD Ruphus gick vilsen och övergiven på en camping plats och behövde ett nytt hem och med hjälp av underbara personer och stödhem fick han tillslut komma ner till oss.. där han ska stanna tills han blir gammel.

Anmäl
2008-11-24 19:05 #23 av: ParaKiss

Nu har jag tagit bort lite inlägg me tillhörande små tjaffsat och hoppas det fortsätter bra nu =)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-11-24 21:07 #24 av: Veero

Mycket bra skrivet :D Jag har en hittekatt här hemma, han är helt underbar, och första tiden åt han allt man gav och var så tacksam för allt men nu njuter han av livet och har det skönt och lite mera kräsen av maten. Jag skulle deffenetift ta en hittekatt en från en uppfödare!!

Anmäl
2008-11-25 00:21 #25 av: Anna77

Bra skrivet!!

Jag har 5 egna katter och två hemlösa katter som vi tar hand om och min sambo och jag ska försöka placera om.

Har placerat om 16 katter på mindre än 2 år.

Bild på våra hemlösa som ska säljas.

Anmäl
2008-11-26 23:22 #26 av: fridelfina

Bra artikel!

Själv så jobbar jag med mina två barn på ett katthem två ggr i månaden och så är vi jourhem till en skygg kisse vi fångat vid min pappas stall nu innan vintern kom. Hon bor på vår toalett för hon vågar inte gå ut därifrån! Hon ska till katthemmet senare när hon inte är så rädd för oss människor.

Hon är svart med en svans som är lite brunaktig och hon har gula vackra ögon så vi kallar henne för Sol. Fast dottern tycker att det är fult så hon kallar henne för Sotis! Skrattande

   
Anmäl
2008-11-27 10:23 #27 av: Fuzzop

Självklart borde alla skaffa en hittekisse framför allt, men vad jag undrar är varför dom kostar så pass mycket på katthemmen? jag vet inte hur det ser ut över landet men i norrköping tex känner vi veterinären som brukar besöka katthemmet och han gör det gratis, dom som jobbar där gör det väl på frivillig basis eller via olika stödprogram från kommun eller tex arbetsförmedlingen och lokalerna brukar kommunen väl oftast stå för, så den enda utgift jag kan se är maten (den som inte samlas in gratis i olika butiker) och jag undrar om inte man med ett betydligt lägre pris skulle slippa ha katter sittandes på dessa hem så länge istället.

Tyvärr köper ju många hellre en katt för 100kr än 1000kr för man antingen har inte dom pengarna eller tänker inte på kommande veterinärkostnader, eller som i vårat fall där min fru är veterinär och kan ordna det nästan gratis iaf, så om man försökte sänka priserna på djurhemmen skulle inte det ge bättre förutsättningar för dom katterna att snabbt hitta ett nytt hem?

 

Anmäl
2008-11-27 11:54 #28 av: Imasy

#27

Åh, jag skulle också vilja ha en äkta hälft som var veterinär ;)

Tyvärr så kan man räkna de katthem som får ekonomisk hjälp ifrån kommunen på en hand.

Majoriteten av katthemmen får betala lokal, el, mat, sand, veterinärkostnader, utrustning mm helt på egen hand. De enda pengar de får in är genom sålda katter och genom donationer ifrån privatpersoner.

De flesta katthemmen har ju "sin" veterinär där de får lite rabatt och hamnar en liten slant under vad vi vanliga Svenssons får betala.

Så på det viset kan jag ju förstå att den tusenlapp man betalar för just sin katt ger några andra katter på hemmet mat eller värme för några dagar till.

Sedan så har det ju hänt att några katthem har gått i konkurs eller vad man ska kalla det, för att de har helt enkelt inte har haft råd att betala vad de behöver. Det är väl snarare regel än undantag att kommunen ger hemmen kalla handen när de ber om hjälp till sin verksamhet. Kommunen lägger hellre den summan på kommunskytten...

I Sthlms-området har några polisdistrikt (heter det så?) gjort ett samarbetsavtal med några katthem, som går ut på att lämnar man en katt till en station som ingår i detta avtal betalar polisen kattens vistelse på hemmet tills den kommer tillrätta.

Men det fattas åtskilliga katthem i Sverige för att vi ska kunna täcka upp behovet. Tror att det var 2000 hem vi skulle behöva om jag inte missminner mig?

Och för att starta upp ett hem är ju inte bara pengar, utan det krävs ju dyra tillstånd, lokal mm, så jag förstår att många går bet när de vill starta en verksamhet.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2008-11-27 14:22 #29 av: CarolineO

Imasy! Får jag sno din text och sprida? Det är jättebra!!

Anmäl
2008-11-27 18:33 #30 av: Imasy

#29

Åffkårs ;)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2008-11-29 19:49 #31 av: fridelfina

Jag har också förstått det så att katthemmet jag jobbar på får betala veterinären. Så det man betalar för är kastrering och vaccination vilket kostar mer än den 1000-lapp det skulle kostat om du köper an kisse, kastrerar och vaccinerar den. Skulle gissa att man sparar en femhundring på att köpa från katthemmet?

 

   
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.