Annons:
Etikettdjurfakta
Läst 5095 ggr
ParaKiss
2008-11-20 12:30

Fakta om snäckorna Achatina

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu är jag långt ifrån någon expert, jag har bara haft mina snäckor i knapp 1½ år. Men jag ska försöka få med det mesta som jag har lärt mig under den här tiden, både sånt som jag har läst mig till och sådant som jag har lärt mig av egen erfarenhet. Jag kommer att göra en beskrivning på hur jag har gjort det för mina snäckor för att dom ska trivas och för att dom ska föröka sig.

Min introduktion till Snäck-världen började med tre stycken mycket små Achatina Fulica.
Dessa tre är nu stora och fina.Efter flera Fulica-köp så har jag nu 9 stycken Achatina Fulicas och dom har i sin tur satt massor av nya Fulicas till världen.

Förutom Achatina Fulica så har jag även Achatina Achatina, Achatina Marginata, Achatina Immaculata.
Jag hade tidigare även Achatina Iredalei,men dom sålde jag. Just nu i skrivandets stund så har jag ungar efter mina Achatina Immaculata,och ägg hos mina Achatina Achatina.
Hos mina Fulicas blir det nya ungar hela tiden med jämna mellanrum.

Achatina Fulicas blir till storleken ca 12-15 cm. Men det finns även större sådana. Den största arten är Achatina Achatina, den kan bli uppåt 18-20 cm.
Den minsta som heter Achatina Iredalei är ca 6-8 som vuxen. Achatina Iredalei är den enda av de Afrikanska Jättelandsnäckorna som föder levande ungar, de andra lägger ägg.

Jag har mina Snäckor boendes i gamla akvarier, varje art för sig eftersom att dom annars kan para sig och det blir korsningar, något som man bör undvika.

Terrarierna/burkarna som jag har mina snäckor i har måtten 40*30*30 och 50*30*30 beroende på snäckornas storlek & antal.
Några av Snäckorna kommer att behöva större terrarier snart då dom håller på att växa ur sina hem.
Det ska vara täckglas på burkarna för att hålla snäckorna där dom ska vara och för att hålla kvar fuktigheten i burkarna.
Men man har öppet små springor så att det kommer in lite luft i burkarna.Jag använder mig av gamla täckglas för akvarier & dom brukar oftast vara utskurna i hörnen.

Man kan även använda sig av terrarier till snäckorna och på dom finns det oftast ventilationsnät på.

På burkarna har jag lysramper.Jag har inte några värmemattor till mina snäckor eftersom att jag har det så pass varmt ändå inne i deras rum.
Men man kan använda värmematta om man tycker att det behövs. Då fäster man helst värmemattan på baksidan av bakrutan.
Lägger man mattan under terrariet så kan det bli för varmt åt snäckorna eftersom att dom gärna vill gräva ner sig och för att bottenmaterialet lätt kan torka ut,vilket man bör undvika.
Temperaturen i burkarna bör ligga på ca 22-25'c, ibland mer beroende på art.

Som bottenmaterial använder jag vanlig torv som finns hos de flesta trädgårdshandelsbutiker.
Man kan även använda sig av blomjord, så länge som det är fritt från olika kemikalier och annat onyttigt så är det okey att använda.
Jag använde tidigare ekologisk blomjord.Men eftersom att snäckorna blev så lortiga & grisiga av det så bytte jag till torv.
Man kan även använda sig av kompost som man först bör förbereda i ugnen ca 110'c i ca 10 minuter,sedan låter man det ligga kvar på plåten i ugnen tills det har svalnat.
På så vis har förhoppningsvis all ovälkommen ohyra dött ut och man behöver inte vara orolig för att få in något som man inte vill ha i terrarierna.
Man kan blanda ut komposten med torven eller jorden,vilket man nu använder.

Det ska vara så pass mycket bottenmaterial så att Snäckorna kan gräva ner sig i det.Snäckorna brukar sova i bottenmaterialet.
Som gömställe kan man lägga någon korkbarkbit eller rot direkt på torven i terrariet så gräver sig snäckorna ner under det själva.
Man ska undvika att ha stenar i terrariet.Snäckorna tycker om att klättra runt på rutorna i burken & kan då tappa taget och ramla ner på stenen/stenarna och då slå sönder skalet.

Det ska vara fuktigt i Snäckterrariet ,man bör duscha inredningen / botten med en blomvattenflaska varje dag.
Varma dagar kan man behöva duscha två gånger så att det inte torkar ut.Men det får inte bli så blött så att det blir geggigt.

Beroende på hur många Snäckor man har i per burk & hur duktiga dom är på att lorta ner så bör man städa hos dom ibland.
Någon gång i månaden städar man bort det översta lagret av bottenmaterialet & lägger på nytt.
Ca en gång per år gör man en storstädning,man slänger det gamla bottenmaterialet och lägger på nytt, skurar rent inredningen
Fast skura inredningen kan man ibland få göra oftare,en del snäckor är mycket duktiga på att bajsa & kladda ner i sitt hem.

Snäckorna är nästan helt vegetarianer.Dom äter frukt & grönt,som till exempel banan,äpplen,kiwi,gul och grön paprika.Morötter,salladskål och gurka.
Gurkan är mest som godis då det nästan bara innehåller vatten. När det är sommar finns det fullt med mat till Snäckorna ute. Det jag brukar ge mina är bla maskrosor,både blommor & blad,kirskål,groblad,sälgblad, rönn och hallonblad.

Det som är mycket viktigt att ha till snäckorna är Sepiaskal,det behöver dom för kalkens skull.Snäckorna behöver kalk för att kunna bygga upp sina skal.

Som godis brukar jag ge mina snäckor några kulor hundmat någon gång ibland.Jag brukar även ge fiskmat, sådana där flingor som finns på burk.

Det som man INTE får ge snäckorna är makaroner och annan pasta, det är rena giftet för snäckorna,det sväller och snäckorna dör.
Man ska även undvika att ge citrusfrukter.Fast jag brukar ge mina Snäckor någon apelsinklyfta ibland,vilket dom tycker är gott.

Snäckorna är homozygoter,alltså dom är tvåkönade.Men det behövs ändå två snäckor för att dom ska kunna föröka sig.

Vissa snäckor är väldigt produktiva.Vill man inte spara äggen så lägger man dom i en påse i frysen i något dygn innan man slänger dom.
Man får inte slänga äggen direkt i soporna eller på komposten,risken finns att dom klarar sig & det blir snäckor, och till följd så blir det ännu fler snäckor vilket kan bli dyrt för den svenska staten.
Fast själv har jag lite svårt att tro att snäckorna skulle klara av de hårda & kalla vintrar som vi oftast har,i alla fall från mellersta Sverige och uppåt.

Jag säljer en del snäckor till sällskap,Men de flesta av mina Fulica-ungar har sålts som reptilfoder,både till vissa ormar och till skinkar.

Vill man köpa in Afrikanska Jättelandsnäckor från andra länder så behöver man införseltillstånd,vilket man söker hos Jordbruksverket.
Dom är nämligen väldigt rädda för att dessa Snäckor ska klara sig i våran Svenska natur,och det trots att vi faktist har ganska kalla vintrar emellanåt.

Skulle man tröttna på sina snäckor så får man inte sätta ut dom i naturen. I till exempel USA är de Afrikanska Jättelandsnäckorna helt förbjudna.
Tröttnar man på Snäckorna så försöker man istället att sälja dom, som sista alternativ så kan man avliva dom genom att lägga dom i frysen.

Artikeln skapad av:
Anneth Hedbrant (Hedbrant på iFokus), Bollnäs 2005-06-20

Lite bilder:

namnlös.JPG

namnlös1.JPG

namnlös2.JPG

namnlös4.JPG

Annons:
Upp till toppen
Annons: