Djurfakta

Att köpa iller

2008-11-27 01:31 #0 av: Faxlin

Vad ska man tänka på? Illrar är inte några lätta djur att ha, det krävs mycket av husse eller matte för att resultatet ska bli bra.

IMG_6057.jpg

Att köpa en iller. 

Att köpa en iller innebär en stor förändring i ditt liv och det är några frågor du måste tänka igenom redan innan du skaffar din iller.

Har du tid för en iller?

Inte bara i dag, utan för ca 10 år frammåt. Förhoppningsvis blir din iller så gammal. Tyvärr finns det mycket cancer och hjärtfel hos illrarna i dagens läge vilket tyvärr har dragit ned medel livslängden hos illrarna till 5 år.

En iller vill att du gosar lika mycket med den som du skulle gjort om det var en hund. Och det tar mycket tid att lära din iller saker. Oavsett om det är att gå på lådan till att inte bitas. Trots detta blir ytterst få illrar helt rumsren.

Kan du stå ut med ett djur som inte är helt rumsren?

Som jag skrev i frågan över denna. Inte ens när man lägger mycket tid på sin iller är det säkert att den blir helt rumsren. Olyckor händer de flesta illerägare.

Klarar du av att vara tillräckligt envis när din iller börjar hoppa runt och fräsa och hugga dig i fingrar och tår?

Vad som krävs för att lära dem av med detta beteende är envishet och att inte visa rädsla när den attackerar. Illern är från början uppfostrad från Hakuna Matatas uppfödning att man inte får bitas. Dock innebär detta tyvärr inte att den inte kommer testa dig. De flesta illrar testar nya personer.

Kan du stå ut med att många av dina bekanta kanske slutar upp med att komma och hälsa på för att de är rädd för din iller?

Inte alla uppskattar en iller, och inte alla kan hantera en iller som testar dom. I vissa fall kan man därför mista bekanta på detta sätt.

Om din familjesituation förändras, och du skulle få en bebis. Vad gör du då?

Många skaffar iller och inom ett- två år så skaffar dom en bebis. Ofta så placeras illern om då för att man är rädd för att illern ska skada bebisen. Hur skulle du göra i en sådan situation?

Ditt hem är inte längre vad det en gång varit. Blomkrukor åker i golv och gardinen används som klätterträd. Kanske bajsar den på din kudde, eller gömmer dosan till dvd spelaren. Kan du leva med denna totalförändring av ditt hem?

Ja, en iller kan hitta på det mesta. Om du är obotligt pedant skulle jag råda dig till att köpa en gosedjursiller i stället för en levande.

Kan du med handen på hjärtat säga att de situationer jag beskrivit inte skulle vara några problem för dig? Ja, då tycker jag att du kan fortsätta att fundera på illern som husdjur.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-27 11:27 #1 av: Ledin

Bra info :) Jag viste att det var jobb med dessa rackare söta är dom men bra att man förstå vad man ger sin in på :) Själv ska jag inte skaffa mig en men bra läsning. Hoppas att alla som har vänner som äger iller kan säga till om man ogillar deras husdjur och att ägaren förstår oxå att det inte är personligt :9

Anmäl
2008-11-27 12:31 #2 av: ParaKiss

Tycker illrar är absolut charmiga söta djur. men just att dem är som dem är när de ska testa nya ägaren, bitas o sånt. så avstår jag ifrån att ha en iller. Men hade gärna velat ha en. Men tyvärr så känner jag min kunskap inte räcker till mm. Osso gillar jag inte bitska djur ^^ Men de ser ut vara helt otroligt roliga djur med sina rackartyg & bus =)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-11-27 16:46 #3 av: Hamzter95

Dom kräver mycket ^^ Men dom är så jättesöta och jag skulle vilja ha en :)

Anmäl
2008-11-27 18:38 #4 av: zickan

Bra info :-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-27 23:03 #5 av: Faxlin

De är mysiga djur, men som sagt var, de kräver en del av ägaren. ;-)

Mina illrar är inte bitiga av sig. Men det är något jag lärt dem liksom.

Tackar för berömmet av artikeln. Sådant värmer alltid.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-28 17:51 #6 av: zickan

Alltid bra att sprida ut info om detta. Iof är det svårt. Folk ljuger ju rejält när de ska köpa djur :-(.. halvår senare ligger de på blocket.


Ska nog skriva ihop en om lite exotiskadjur också :-)

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-11-28 21:19 #7 av: Fnuha

jaa att skaffa iller vad för mig och min sambo en stoooor förändring :P
bajs och skunkningar e ju inte nåt kul direkt, inte att ha de hängandes i händerna heller..
men en jäkla massa gos och kärlek väger lätt upp de "dåliga" :)

bra artikel. :)

Anmäl
2010-05-23 01:47 #8 av: Loveferrets

En gammal tråd men tycker den passar bra i tider nu som det är valpsäsong, skulle man ju ha lagt in på iller ifokus oxå Skrattande

Anmäl
2010-05-23 20:21 #9 av: [Liinda]

Bra artiikel så att folk verkligen förstår vad dom mycket tid och tålamod dom måste ha för en iller. Men jag tyckte det var synd att artikeln bara tog upp dåliga saker, vart står dom bra sakerna? =) För illrar är väl inte bara jobbiga?

Anmäl
2010-05-23 20:29 #10 av: Loveferrets

#9, Detta ska ju vara en tankeställare till dom som vill köpa en iller, har dom aldrig haft tidigare så är det oehört viktigt att informera att det inte bara e positivt o en "cool" grej.

Anmäl
2010-05-23 20:53 #11 av: [Liinda]

Nej jag förstår det men något positivt måste det ju också stå =) Annars får man synen att illrar bara är till besvär

Anmäl
2010-05-23 21:07 #12 av: Loveferrets

#11, Man vill förhindra omplaceringar så mycke som möjligt helt enkelt. Det står så mycke om allt positivt att ha iller men sällan om de negativa. Grejen e att många enbart ser illern som nått positivt o tänker inte efter.

Anmäl
2010-06-01 01:37 #13 av: LinaIsabell

Kan säga att jag själv har en illervalp på 9 veckor, och hon går iofs på lådan, men hon biter fortfarande, ibland löst och ibland HÅRT, men jag är så glad att jag har henne.
På natten när jag vaknar av att hon hoppar upp i sängen och försöker bitas eller när hon lever om så att man vaknar 5 ggr per natt så är man visserligen lite irriterad, men så himla glad att hon finns där och att hon iallafall har det roligt när hon leker högljutt. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.