Teman

"Till Djurvakten..."

2008-11-24 17:35 #0 av: Abico

När man åker bort, på semester eller liknande, så är det inte alltid det går att ta med sig sina djur, även om man skulle vilja. Om man ska vara borta mer än någon dag så behöver man då se till att skaffa fram en person som kan sköta om djuren medan man är borta. I den här artikeln tar jag upp saker som man bör tänka på innan man lämnar bort djuren i någon annans vård under semestertider.

Först och främst, var ute i god tid. Ibland vet man inte om att man ska åka bort förens några dagar innan man åker och då är det ju svårt att vara ute i god tid, men oftast så har man planerat grejer långt i förväg och vet om att djuren behöver någon som ser efter dom, flera veckor innan man ska åka. Så om du i Maj vet att du ska till Grekland i Juli, börja höra dig runt för att se om någon kan ta dom redan då, trots att det kan tyckas att det är en evighet kvar.

iller3.jpg


Så vilka ska man fråga då?
I första hand så tycker jag att man ska kolla med familj, släkt och vänner för då vet man säkert var djuren hamnar. Om dessa sedan inte har någon större erfarenhet av djuret i fråga är mindre viktigt, man lär sig fort att sköta den grundliga skötseln, om man bara vill.
Om ingen av dessa har möjlighet att ta hand om dina djur så får du titta en bit "längre ut". Om djuren är från en uppfödare så kolla med denne om h*n kan ta hand om djuren åt dig, sen så tar omplaceringshemmen många gånger emot dina djur över semestern - i mån av plats såklart, sedan finns det ju också en mängd privata människor som upprättar djurpensionat åtminstone över sommaren. Men tänk på att alla de senare alternativen troligen vill ha betalt för vad dom gör. I sista fall så finns djuraffären till för många gnagare och smådjur. Som så många gånger tidigare sagts, kom ihåg att alla djuraffärer är inte dåliga - men där finns en hel hög som inte är mycket att hurra över. Själv skulle jag se djuraffären som sista utväg, ofta finns där en hel del sjukdomar (sellnic - marsvinskabb bla.) som du inte vill ha in hos dina egna djur och jag har också sett att många djuraffärer sätter sina sommargäster i samma rum som försäljningsdjuren, alltså måste dina djur utstå samma stress och oväsen som de djur som redan bor där.

Skriv en "bruksanvisning"
Oavsett om din djurvakt är en erfaren djurägare  eller helt ny på området så är det väldigt bra att  skriva ner, det behöver inte vara en hel roman - men lite information är bra att dela med sig  av, dina djurs egenheter tex. om Pipen nafsar i  fingrarna när det är matdags, om Pärlan kastar  sig rakt ut när man öppnar buren, om Stina  behöver hållas under extra uppsikt så att hon  äter upp sin mat och så vidare. Du bör även  skriva ner vilken mat dina djur är vana vid att  äta, så att djurvakten vet om h*n ska vänja in  dom med den ev. nya maten eller om det bara  är att ge som vanligt, och om det är något som  du absolut inte vill att dom ska få av någon  anledning.Packa djurens resväska
I "resväskan" som djuren får med sig på sin  semester så bör du packa ner en del av deras  vanliga torrfoder, skötsel saker såsom klosax  och liknande (om nu inte djurvakten redan har  det och kan tänka sig att låna ut det till dina  djur), vattenflaskor, matskålar, koppel, hö och  spån/ toalätt (olika tillbehör passar som  förståeligt olika djur). Och sedan beror det ju på  hur länge du ska vara borta också, om det bara  är några dagar så behöver du troligtvis inte ta  med lika mycket grejer som om du ska vara  borta en månad.

Ta hem djurvakten
Bara för att du åker bort så betyder det ju inte  att djuren nödvändingtvis måste flytta iväg till en  djurvakt långt bort. Många djur klarar sig utmärkt i buren under dagarna utan att någon håller dom sällskap, undantag för sjuka djur och dräktiga honor som kan behöva viss övervakning. Så om vakten inte kan ta hem djuren till sig och inte har problem att åka över till djuren varje dag så går det ju lika bra att göra på det viset. Och detta kan ju också vara det smidigaste sättet om man har många djur och inte är pigg på att flytta på allesammans tillsammans med burar och annat. Observera att alla olika djur inte kan lämnas ensamma längre stunder, några djur har enligt lag ett bestämt antal timmar där de får vara själva. 

Kontakt
Om det skulle hända något, Pärlan behöver akut vård efter att hon angripits av en katt t ex, under den tiden du är borta så måste djurvakten kunna få tag i dig. Lämna därför åtminstone ett telefon numer, på vilket du kan nås under större delen av dagen.

Ursprungligen publicerad på marsvin.ifokus
Något ändrad för att passa djurhem.ifokus inriktning på flera djur

Löpsedelbild: www.fotoakuten.se

Hanna 

Anmäl
2010-06-20 21:12 #11 av: Aviendha

Bra råd!

Kan lägga till ytterligare ett tips; är djuret försäkrat så kan det vara en bra idé att lägga fram dess försäkringspapper och kanske vaccinationsintyg, medicineringslistor etc. som kan vara av vikt om det skulle gå så illa att djuret akut behöver åka till veterinären.

Anmäl
2010-06-20 21:14 #12 av: Mari

#11 Mycket bra tips!

Anmäl
2010-06-21 14:29 #13 av: eeeeeee

Jätte bra råd! Glad

Anmäl
2010-06-22 16:13 #15 av: [BellaO]

Jättebra!:)

Anmäl
2010-06-23 14:34 #16 av: Valkyrie

toppen!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.