Allmänt

Hund- och kattbett

2008-12-04 03:12 #0 av: Faxlin

Vad kan man göra själv? Om du blir hund eller kattbiten finns det en del man bör tänka på faktiskt. Lite om vad tänkte jag berätta här.

Viktigt att tvätta såret

Om man har fått ett ytligt sår, en rispa, i huden av att en hund eller katt har nafsat är det viktigt att rengöra såret ordentligt så att det inte blir infekterat.

 

Rent rinnande vatten. Rent rinnande vatten.

Innan man börjar är det bra att tvätta händerna. Skölj rent det ytliga såret under vanligt kranvatten, gärna med en handdusch, och tvätta med mild tvål och vatten. Det är lättast att använda flytande tvål. Skydda gärna såret med ett plåster, men låt det lufttorka först. När rispan börjar få en skorpa och det ser rent ut behöver man inte göra något särskilt, utan kan låta det läka färdigt av sig själv.

Vanlig tvål. De olika i flaska är bäst. Vanlig tvål. De olika i flaska är bäst.

 

 

Kontakta vården om såret är djupt eller infekterat

Om man har fått ett djupare bett där tänderna trängt igenom huden bör man kontakta vårdcentralen eftersom det lätt blir infektion i såret. Om man har fått djupa bett på händerna är det särskilt viktigt att kontakta vården med en gång. Ett infekterat sår blir svullet och ömt, och huden runt omkring såret blir röd. Feber är också ett tecken på infektion.

 

Ett sår kan lätt börja bli infekterat och börja vara. Ett sår kan lätt börja bli infekterat och börja vara.

 

Kontrollera stelkrampsskyddet

Om man blir biten av en hund eller katt och inte har, eller är osäker på om man har, stelkrampsskydd bör man också kontakta vården. De flesta människor som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade som barn. Detta skydd gäller upp till 40-årsåldern, men därefter kan man behöva förnya sin vaccination.

 

Stelkrampsspruta är bra att ha om man riskerar att bli biten. Stelkrampsspruta är bra att ha om man riskerar att bli biten.

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-04 09:01 #1 av: catfoot

Peppar, peppar ta i trä. Fast jag blivit riven å biten av både hund å katt, har jag aldrig fått några problem..Jag har nog bara haft en enorm tur skulle jag tro..

Anmäl
2008-12-04 12:50 #2 av: AnneN

Tyckte denna artikel var så bra så jag länkade till den i ett inlägg på blandrashundar.ifokus =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-12-04 17:04 #3 av: zickan

:-) bra artikel. Blev iller biten härrom dagen i kinden. Svullen som tusan. Även haft skena 3 ggr pga hundbett.  för att inte tala om gp och råttbett.
Men änu haft tur och lär nog fortsätta ha tur. Har som tur var den typen av kropp.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-12-04 18:21 #4 av: Faxlin

#2: Tack för berömmet. Men du får lägga in den på din sajt om du vill. Det vet du va?

#3: Tackar. Jag hör nog också till dem som har tur hittills. men jag är noga med att tvätta ordentligt och sköter den biten som man ska. Så kanske är det de som gett turen :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-04 18:29 #5 av: [Niike]

Superbra artikel!
Jag har blivit biten i benet av en hund när jag var mindre.

Anmäl
2008-12-04 21:29 #6 av: AnneN

#4 tackar =) om du vill så kan jag ge dig artikelförfattar rättigheter inne på blandrashundar.ifokus om du vill lägga upp den själv där =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-12-04 21:53 #7 av: Faxlin

#6: Det gör du som du vill med. Jag kan lägga in den om du vill :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-05 23:16 #8 av: Anders 50

Visst har jag fått lite små kattbett och rivsår, men två gånger har jag fått lite djupare bett och en gång ett ordentligt rivsår. Och dessa tre gånger resulterade i blodförgiftning med påföljande penicillin behandling.

Hundbiten har jag blivit ordentligt några gånger utan några komplikationer.

Enligt läkarna som jag träffade är kattbett/rivsår farligare än hundbett.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2008-12-06 03:20 #9 av: Faxlin

Ja det har du rätt i 890-3 av djur så är katt bett/sår det värsta. Men något som är värre än det är faktiskt människobett. Så det gäller att se upp.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-06 12:38 #10 av: Fagddu

Jag har ju tydligen haft mer otur än andra när det gäller hund- och kattbett. En sak som är viktig är att om du får ett djupt kattbett så måste antibiotika sättas in senast 12 timmar efter bettet för annars riskerar man blodförgiftning (eftersom katter har en bakterie som heter Pasteurella Multocida). Jag hade otur förrförra julen och blev biten av min egen katt i paniksituation. Jag hade ingen aning om hur allvarligt det var utan avvaktade mest och försökte ringa vårdcentralen, när jag äntligen fick tag till dem så hänvisade de mig direkt till akuten eftersom jag var tuvngen att ha antibiotika. (Olyckligtvis hade jag bara 4 timmar kvar av mina 12.) Det var iofs lite tur i oturen eftersom när jag väl kom fram till akuten så fick jag väldigt mycket företräde eftersom det var så kort tid kvar, väntade kanske 40 min innan jag fick komma till läkare.

Som jag förstod det så är kattbett generellt allvarligare än hundbett eftersom en katt hugger med en väldigt vass tand, det blir som ett punkteringssår i huden. När såret som ofta är väldigt litet sedan koagulerar så har bakterierna oftast inte hunnit rinna ut, vilket gör att de blir inkapslade i precis rätt temperatur så de växer i en rasande fart. Hundar har väl många gemensamma bakterier med katter med de brukar ju göra större revor vilket gör att baskiluskerna oftast blöder ut.

Hundbett (som jag också fått) orsakare ju oftare värre skador rent kosmetiskt eftersom det rivs upp flikar som måste sys, flikarna är ofta väldigt ojämna vilket gör att ärret ofta ser rätt illa ut.

Anmäl
2009-02-16 01:45 #11 av: zickan

Jag har aldrig direkt brytt mig att tvätta sår speciellt noga. Brukar alltid sätta på en vanlig tejpbit för att stoppa blödning och undvika att få in mer smutts, sedan fortsätta med det jag höll på med. Endast med hundbetten som jag åkte in för det behövde sys och jag hade inte så mycket val när jag bodde hemma. Siste gången jag blev det så försökte jag dölja noga för mamma. Men ja, det gick ju inte så bra. Föräldrar ser allt.,. haha.. Lite suspekt med vantar mitt i sommaren.

Har även haft blodförgiftning. Men det utav själv spricka under tån som jag fick in smuttsigt sand efter bad i sandgrop. Gick upp till knäet innan jag bad mamma kolla på det. Var mitt i natten och hon hade druckit och jag vägrar som alltid att åka in.
Hon satte på aloe salva och satte fast aloe blad på tån innan jag somnade. Drog till sommarjobbet tidigt på morgonen och jobbade hela dagen med blodförgiftning.
Eftersom röda linjen på benet hade sjunkit mot kvällen från knäet oc inte ökat så gick det inte att få in mig på lassis då heller. Försvann på två dagar helt.

Lite snea fingrar. Kan inte räta ut min tumme utan att det stramar efter ett gp bett för 2år sedan. Ett fult ärr vid ögat som kryddats upp lite av iller bettet som gett ett fint ärr under ögat. Fullt av små ärr över allt.
Jag skulle inte byta bort min livs stil mot silkeslen felfri hy :-P.. Här är det tuta och köra tills det går och skiter sig.

Men i grund och botten så bör alla. Varesig djur eller icke djur ägare ha en fungerade stelkramps spruta. En rostig spik kan vara mycket värre än ett hundbett.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2009-02-27 20:30 #12 av: Molle08

Jag har haft blivit biten av f.d kompisens katt.. blev infekterad o fick medicin ..  har 4 prickar på hö handen.. jättenära att det inte kom i nerver i hand o så.. katten ahde bitit in annars.

 

Anmäl
2009-02-27 22:38 #13 av: Marga

När jag börjad jobba som volontär på ett katthem blev en kille biten och jag insåg risken så jag gick och fick en stelkrampspruta. Känns bra att ha ifall att...

Anmäl
2009-03-04 22:31 #14 av: kaningodis

Men gäller detta bara om man blir biten av hund eller katt?! :S

Om man råkar bli biten av t ex kanin då? Är lite orolig då mina vissa av kaniner börjar bli lite aggressiva..."/

Fattar jag rätt att om man har blvit vaccinerad mot stelkramp som barn så håller den tills man är ca 40 år?

 

Anmäl
2009-03-05 02:43 #15 av: Faxlin

#14: det gäller egentligen alla bett. Man ska vara noga med att göra rent och se efter sina sår.
Det stämmer att det anses att man har fullgott skydd tills man är uppåt 40 år om man tagit sin stelkramps spruta som man ska när man är barn.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.