Djurfakta

Att köpa marsvin

2008-12-07 02:06 #0 av: ParaKiss

När man köper marsvin från en djuraffär eller en uppfödare är det några saker som man bör titta på innan man bestämmer sig för att köpa det.

Vanligtvis brukar marsvinsungar som man köper vara mellan 6-8 veckor vilket gör att de är lätta att fostra och göra tama.


Kopia av DCP06648.JPG

Villket kön ska jag välja?

Det bästa är om du skaffar två honor eller två hanar eller en hona och att du låter kastrera en hane. Om du redan har ett äldre marsvin är det inte säkert att det accepterar att en yngre marsvinskompis flyttar in i buren. Till en början kan de bråka tills de har hittat sina roller, men det finns ingen garanti att de blir vänner ändå.En sak som man bör tänka på innan man skaffar två hanar är att man antingen skaffar två unga hanar (under 3 månader) samtidigt så att de kan växa upp med varandra eller så kan man skaffa en ung och en äldre hane samtidigt.

DCP04574.JPG

Hur tama blir marsvin?

Marsvin är väldigt sociala djur och blir lätt tama och tillgivna. Det handlar förstås också om hur mycket tid man lägger ner på dem. Umgås man med dem, ger dem godis, pratar och klappar dem så kan vilket marsvin som helst bli tamt. De som är väldigt skygga behöver bara mer tid för att få förtroende för dig. Men något som jag tycker är viktigt är att om du har möjlighet att välja rätt sorts personlighet på marsvinen så ökar dina chanser ofantligt mycket för att få ett tamt marsvin.


DCP09040.JPG

Vikt och ålder?

Marsvin blir vanligen mellan 5-7 år gamla och ett vuxet marsvin väger mellan 800 gram till 1,5 kg. Honor brukar väga lite mindre än hanarna.


Denna artikel är skriven av: Mirzadancing

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-12-07 13:07 #1 av: Mirzadancing

Hoppas alla tkr om den :)

Anmäl
2008-12-07 21:31 #2 av: Creation

Om man funderar på att skaffa marsvin tipsar jag också om att läsa mer på Humlans hemsida och givetvis också kika in på marsvin.ifokus! :)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-12-07 21:37 #3 av: Creation

Bra basfakta att lägga till artikeln är ju också att marsvin inte ska vara ensamma(det står inte uttryckt det ordagrant någonstans), att en bur för två marsvin rekommenderas vara minst 100x50(hellre 120x60) och att basfödan som de inte får vara utan är hö.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.