Annons:
Etikettdjurfakta
Läst 4765 ggr
Faxlin
2009-02-17 18:47

Fästingar på husdjur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Även våra sällskapsdjur drabbas av fästingbett och kan smittas av fästingöverförda sjukdomar.

Risken att djur ska bli sjuka är precis som för människa förhållandevis liten efter enstaka fästingbett. Sjukdomarna borrelios och ehrlichios ger en rad diffusa symtom från ben och leder men även feber, nedsatt aptit och påverkat allmäntillstånd kan förekomma.

För att undvika att djuret smittas via fästingar är det viktigt att söka igenom djurets päls regelbundet under fästingsäsongen och plocka bort både fästingar som sitter fast och kryper omkring. Det är viktigt att fastsittande fästingar plockas bort så snart som möjligt för att minska risken att eventuellt smittämne ska hinna föras över till djuret. Fästingar som kryper på djuret kan också vandra över till människa vid närkontakt.

En finspetsig pincett eller fästingplockare går utmärkt att använda även till djur. Om möjligt kan man också försöka undvika att djuret vistas i alltför fästingtäta områden.

På apoteket finns idag ett antal preparat för användning i förebyggande syfte. Preparaten har långtidseffekt och behandlingen upprepas cirka 1 gång per månad under fästingsäsongen. Preparaten har en avdödande effekt på fästingen och förhindrar på så vis att eventuell smitta överförs.

För hund och katt finns de receptfria preparaten Frontline vet. (spot on och spray) och Tiguspray. Till hund finns dessutom Bolfo vet. (spot on), Exspot vet. (spot on) samt Scalibor vet. (halsband).

Till häst kan Switch pour on som lösning användas för att förebygga fästingangrepp.

Följ respektive preparats bruksanvisning noga. Vid osäkerhet kontaktas veterinär eller Apoteket på telefon 0771-450 450.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
ParaKiss
2009-02-17 18:50
#1

Tack för lånet! =)

Faxlin
2009-02-17 18:51
#2

#2: Varsegod :-) Hoppas den är av nytta för någon med så är det bara bra :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

ParaKiss
2009-02-17 18:54
#3

Japp. Är ju bra o ha =) Så att folk vet till sommaren ^^ Då det är ju en nytta info som passa för alla djur =)

Upp till toppen
Annons: