Djurfakta

Att tänka på INNAN råttköp

2009-03-26 10:05 #0 av: Mari

Här får ni lite bra tips på vad man ska tänka på innan man skaffar råttor.

 

aahel.jpg
1. Tamråttan som husdjur.

Dagens tamråtta (Rattus Norvegicus domesticus) är en förädlad
variant av Brunråttan.
Tamråttan som husdjur har avlats fram i över 100 år och dem flesta instinkter som finns hos den vilda sorten är mer eller mindre bortavlat. Man kan tex inte släppa ut en tamråtta i våran svenska natur och tro att den kan överleva, visst, det kanske går ett tag, men den kommer förr eller senare att dö av antingen svält, kyla eller som rovdjursföda...

Tamråttan är ett flockdjur (precis som den vilda arten) och trivs inte bra som ensamråtta. Nu mera är det till och med lag på att råttor måste minst vara 2 och 2 (av samma kön såklart, annars har du snart hela buren full av råttor) med undantag för aggressiva eller sjuka råttor osv. Råttan är gryning/skymnings djur, men kan ändra sina vanor beroende på era vanor

2. Att skaffa tamråtta!

Råttor är mycket sociala djur och vill väldigt gärna vara med på allt du gör. När du ska köpa en tamråtta så ska du helst köpa från en Råttuppfödare som kan mycket om råttor och som avlar på bra djur. Zooaffärer har ofta skygga och massproducerade djur som kan bära på cancer eller annat tråkigt.
Råttan du väljer ut ska vara frammåt och nyfiken, den ska gärna komma fram och nosa och kanske till och med naggas lite på dina fingrar, med naggas menas det "smaka" försiktigt, INTE bitas. Råttan ska inte ha rött runt nosen eller ögonen och könsdelarna ska vara rena och fina.

Det är inte svårt att få en råtta tam, dem är som sagt väldigt sociala och nyfikna. Det du kan göra är att ha den/dom på din axel (ha på dej en tröja med luva) eller i fickan på en tröja medans du tex städar eller dyligt. I dem flesta fall behöver du inte vara orolig att råttan hoppar iväg, dem undviker att hoppa ut i tomma intet, men skulle du tex vara ute så ha koppel, man vet aldrig om råttan kanske bli skrämd osv och man vill ju inte bli av med sin råtta ute där man antagligen inte hittar den igen.

Ett tecken på att din råtta är lugn och nöjd är när den börjar knasstra med tänderna, det kallas mysknasstra och har du tur så kan du även se när råttan "ploppar" med ögonen (ögonen åker in och ut ur ögonhålan, inget farligt alls men ser lite läskigt/knäppt ut).
Råttor är också väldigt smarta djur och precis som hunden kan du få den att komma på kommando, du kan lära den trix och vissa tävlar till och med agillety med sina råttor. Man kan också ställa ut sin råtta på bedömmning för att se hur fin och bra temperament den har. I dem flesta fall måste du vara Reggad i SRS (Svenska Rått-Sällskapet)

3. Mat!

(matdelen Kopierat från Rattor.ifokus.se Skrivet av: Bima)
Många vet inte vad råttor egentligen ska äta vilket resulterar
i felaktig kost.
Det första som bör påpekas är att de inte ska ha något som kallas för råttpellets. Detta är ett foder som används till råttor som föds upp till att bli ormmat vars huvudfunktion är att se till att råttorna blir stora. Det är alltså inte något du ska ge till dina råttor då det inte alls är nyttigt för dem. Råttor ska inte ha någon form av pellets som säljs i djuraffärer då dessa inte är utformade efter råttornas näringsbehov, som skiljer sig från alla andra gnagare.

 

Färskmat

En gång om dagen ska man ge råttorna ny färskmat. Man brukar säga att man ska ge råttor sådan mat som vi själva borde äta.
Exempel på färskmat som man kan ge sina råttor är:
*Potatis
*Pasta
*Ris
*Grönsaker (majs, ärtor, sallad, gurka, broccoli, groddar etc.) Dock inte lök.
*Frukt (banan, äpple, päron etc.)
*Rå nötfärs
*Kokta ägg
*Gröt

Tänk på att de ska ha en varierad kost så du ger dem kanske 2-3 av ingredienserna per dag och byter ut dem så de får i sig allt i näringsväg. Kanske du ger dem ris, majs och ägg en dag och pasta, äpple och broccoli en annan.
De behöver inte få ägg, nötfärs eller andra proteinrika saker varje dag, då för mycket protein kan vara skadligt istället för nyttigt. Råttor är av naturen jägare och äter alltså mer än gärna animaliska produkter, dvs. sådant som kommer från djur som t.ex. rå nötfärs.
Man kan ge sina råttor en godisbit någon gång, t.ex. popcorn eller en ostbåge, men inte för mycket, tänk på hur stora proportionerna är i förhållande till deras storlek. En sak man dock inte ska ge som godis är choklad.
dd21.jpg

Torrfoder

Råttor ska, förutom färskmaten, även alltid ha tillgång till torrfoder. Denna är lätt att göra i ordning själv med en liten mix av råttornas favoriter.
Förslag på torrfoder är:
*Knäckebrödsbitar
*Bitar av skorpor
*Olika flingor utan socker (havrefras, cornflakes etc.)
*Müsli med alla fyra (!) sädesslag som grund
*Rispuffar
*Russin
*Diverse frön och nötter. Var dock sparsam med dessa då de är feta och dessutom kan leda till allergi.

Vatten.
En råtta ska ALLTID ha tillgång till vatten. Man kan ha en vattenflaska eller en lite tyngre keramik-skål med vatten i, dock rekommenderar jag vattenflaska eftersom en skål klivs det gärna i och blir fort smutsigt.
Vattenflaskan ska bytas varje/varannan dag. Skölj ur den med varmt vatten för att minska risken för alger.

4. Bur och inredning!

Eftersom råttor gillar att klättra och sova högt bör du skaffa en ganska hög bur till dina råttor. En fågelbur osv är ett ganska bra val. Men buren måste vara tillräckligt stor så använd burräknaren på ratpower för att se hur många råttor som får plats i buren: Burräknaren. tänk också på att mellanrummet mellan gallret ska vara ganska litet, helst under 1 cm mellan, annars kan bebisråttor rymma ganska lätt.

aabur.jpg

Bottenmatrial:
Man ska inte använda vanligt sågspån då det i kontakt med urin bildar något cancerframkallande och dessutom är spån oftast ganska dammigt och tickande för råttornas lungor. Tänk att dem ska springa i det hela dagarna. Det ända  pån som faktiskt går bra att använda är Aspflis/spån, man det kan vara lite svårt att få tag på och är ganska dyrt. Man kan använda tidningspapper, det är billigt och färgen på dagens tidningar är inte giftig.
Tidningspapper börjar lukta ganska fort och du kan nästan räkna med att få byta varannan dag.
Sedan finns det också ett slaggs pappers-pellets som man kan använda, det heter Toalätt och finns oftast att köpa på vanliga mataffärer. Det är lagom billigt och suger upp urin bra utan att lukta. Du kan köpa större säckar på djuraffärer, mataffärer har oftast bara dem små påsarna. SE BILD KLICKA

aahäng.jpg
Inredning.
Råttor gillar att sova i hängmattor, eftersom dem gillar höjd så är det lätt att hänga in en gammal klippt handuk i taket på buren, det är väldigt poppis. Du kan också ha olika hyllplan i buren, ett där dem kanske har toalett och ett hyllplan där dem äter.
Du kan också köpa en hökula (finns i djuraffärer) som du kan hänga upp i buren. I den kan du tex lägga sallad eller maskrosblad, då får råttan både mat och aktivering.
I en råttbur kan du nästan hitta på vad som helst, bara fantasin sätter gränser.. och pengarna såklart ;)
Men så länge det inte är farligt kan du hitta på det mesta, sätta upp rep eller små hus. Testa dej fram och se vad du och din råtta trivs bäst med.

5. Aktivering

För att råttan ska trivas behöver den aktiveras minst 30 min om dagen. Det finns många olika aktiverings sätt som både är kul för dej och din råtta. Samma här så är det bara din egna fantasi som sätter gränser, men jag ska skriva upp några roliga aktiveringar som jag själv använder hemma.

Ärtdykning:
Ta tex en bakplåt med kant och fyll med vatten, ca 2-5 cm djupt, beror på hur duktig din råtta är. du kan kanske fylla på mer sedan när råttan lärt sej.
Lägg i tex ärtor eller majs och låt råttan "dyka" efter maten.Sätt gärna en handuk under plåten, det blir ganska blött efter en stund ;)

Prassel-lådan:
Ta en låda/kartong och fyll med strimlade pappersbitar, gör ett hål i kartongen och sedan är det bara för råttorna att krypa in och undersöka. lägg gärna i godisbitar som dem kan leta efter.

Godisrullen:

Ta en tom toarulle, lägg in godis som lukar gott och mycket (tex skinka, korv, ägg). vik ihop kanterna och ge till råttan/råttorna. Dem får nu själva klura ut hur dem ska få tag på godiset i rullen.

Labyrint:
Ta tex VHS filmer eller böcker, bygg en labyrint och lägg en godis lite här och var eller bara i målet. Låt råttan springa runt i labyrinten för att hitta ut eller för att hitta godiset.
OBS: var med hela tiden, en bok/film kan välta och har man otur så är råttan där under.

Texten kommer från http://gizmorats.weebly.com/ och jag har fått tillåtelsen att skriva av den. // Love-
Bilderna har pixelmollan lånat ut.

aabaddd.jpg

Anmäl
2009-03-26 10:07 #1 av: Mari

ParaKiss! Länken som ska vara där det står "SE BILD KLICKA" Kan du lägga till den? Jag fick aldrig med den i mailet :)

Anmäl
2009-03-26 11:06 #2 av: ParaKiss

vilken länk?^^

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2009-03-26 11:18 #3 av: ParaKiss

Så, klart tror jag. Om det va det du menade ^^

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2009-03-26 11:20 #4 av: Mari

#3 Tack det var den jag menade ^^

Anmäl
2009-03-26 11:22 #5 av: ParaKiss

okey =)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2009-03-26 15:25 #6 av: Veero

Vilken bra artikel :) Just en sån jag var ute efter och läsa :D

Anmäl
2009-03-26 15:38 #7 av: AnneN

Jätte bra artikel! Glad

Ett tips är att göra länken till burräknaren klickbar (finns under rubriken 4. Bur och inredning!)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-03-26 18:37 #8 av: ParaKiss

Länk fixad =)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2009-03-26 22:58 #9 av: Mari

#7 Sorry missade att det var en länk där Skäms

Anmäl
2009-03-28 16:38 #10 av: Kristall

Jättebra artikel! :)

Anmäl
2009-03-30 19:48 #11 av: [Popcorni]

Vad bra artikel! Glad

Anmäl
2009-03-31 13:43 #12 av: mizzive

Mkt bra skrivet Mari! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.