Annons:
Etikettdjurfakta
Läst 5348 ggr
SaraC
2009-04-22 19:22

Husdjur i sommartid

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vet du hur varmt det blir i din bil även om den står i skuggan? Vad gör du om ditt husdjur blir biten av en orm eller får en fästing?

Otto född 8 juni 01.jpg

Bilen - dödsfällan

I takt med att värmen stiger blir bilen en dödsfälla. När det är +18 grader och skugga ute en sommarförmiddag är temperaturen i bilen redan +38 grader! Det spelar alltså inte någon roll om man ställer bilen i skuggan och att veva ned rutorna gör inte saken mycket bättre. Inte ens med till exempel en kombi där man kan öppna bagageluckan klarar sig djuret när det är varmt ute.

Om du upptäcker ett djur i en varm bil kan du SMS:a bilens registreringsnummer till nummer: 72503. Då får du uppgifter om bilägaren, som till exempel namn och telefonnummer, direkt till din mobil. Om inte detta alternativ är möjligt kan du ringa polisen. I akuta situationer är det tillåtet att till exempel krossa en ruta för att få ut djuret.

biltemp.jpg

Lämna ditt husdjur hemma istället för att låta det sitta i bilen och vänta!

Om du ska ut och resa i bil är det bättre att låta djuret bo hos någon annan eller lämna det på ett pensionat. Vill du absolut ta med djuret så se till att resa på kvällen, natten eller på morgonen när det är svalare ute. Stanna ofta och lufta djuret. Se till att djuret har ständig tillgång till vatten. Om du har en hund som gillar att bada kan det vara en bra idé att stanna vid till exempel en sjö där det är tillåtet för djur att bada.

IMG_0480.JPG

Sol och värme

Se till att ditt husdjur har ständig tillgång till friskt vatten. Men tänk på att till exempel en hund som motionerat hårt inte ska få kallt vatten direkt efter träningstillfället. Låt djuren leka med isbitar eller gör egna isglassar genom att lägga något gott i till exempel en plastmugg som du fyller med vatten och ställer i frysen ett tag.

IMG_0011.jpg

Inomhus bör du se till att djuret har tillgång till svala platser, det blir väldigt varmt även inomhus om sommaren. Utomhus ser du till att djuret har tillgång till ordentlig skugga och givetvis vatten. En varm hund kanske uppskattar en barnpool eller något liknande att leka i, en dusch under trädgårdslangen eller varför inte en stunds bus på en hundbadplats.

IMG_0852.JPG

Tänk på att inte motionera din hund under den tiden på dygnet det är som varmast, mellan 11-15. Hårdare träning som till exempel cykling ska ske tidigt på morgonen eller senare på kvällen varma sommardagar.

Nakna husdjur brukar behöva smörjas in med solskyddsfaktor och eventuellt skyddas med till exempel ett täcke.

Bad och båt

Tänk på att det oftast är förbjudet för husdjur att bada på allmänna badplatser, kontrollera vart det är tillåtet.

Om du ska ta med ditt husdjur på en båtfärd så tänk på att vänja djuret långsamt och se till att det inte blir rädd. Alla ombord bör använda flytväst - även ditt djur!

2.jpg

Småkryp och ormar

Insektsbett eller getingstick är oftast ofarliga. Om djuret fått många bett eller har dåligt allmäntillstånd bör du kontakta veterinär. Ett stick i mun eller tunga kan också vara farligt.

Vid ormbett ska djuret hållas stilla. Om det är möjligt så bär djuret eller försök få en transport så nära som möjligt. Kontakta sedan veterinär. Det finns kortison att få utskrivet av veterinär, det är inte klart hur bra kortisonet egentligen är men det kan vara en bra investering om man vistas mycket i områden där det är långt till veterinär.

Josefin & Svana 002.jpg

Om dina djur vistas i trakter där det finns mycket fästingar och/eller där det finns hög smittorisk för TBE och borrelia, bör du skydda ditt djur med något fästingpreparat. Rådgör med din veterinär först, Expot är till exempel livsfarligt för katter.

Om ditt husdjur vistats ute bör du gå igenom ditt husdjurs päls efter fästingar. Fästingar bör avlägsnas så snart som möjligt.

När du ska plocka bort en fästing bör du använda dig av en pincett eller en fästingplockare. Ta tag om fästingens mundelar, så nära huden som möjligt och dra försiktigt rakt ut. Tvätta sedan rent med tvål och vatten eller desinfektionsvätska.

Sara1.jpg

Det finns en del råd om att man till exempel ska ha på smör på fästingen för att det ska gå lättare att få ut dem, observera att dessa är felaktiga. Du ska inte smörja på någonting och helst undvika att klämma på fästingen, eftersom det underlättar att smittämnen överförs.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Skruttan-1
2009-06-19 14:08
#1

Mycket bra skrivet :)

Mirzadancing
2009-06-19 14:35
#2

Mkt bra skrivet ! :D

Veero
2009-06-20 15:28
#3

Bra skrivet :) (Y)

_____________________
// Veronica Berggren
Lev livet som om det vore din sista dag

SaraC
2012-07-30 22:03
#4

Numret man kan SMS:a för att få uppgifter om bilens ägare är ändrat till 72503!

Kan inte ändra själv i artikeln.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Mari
2012-07-30 22:46
#5

Tack Sara, jag har nu ändrat :-)

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Upp till toppen
Annons: