Djurhems fakta

Starta Djurhem 1: Att tänka på

2009-06-18 00:08 #0 av: ParaKiss

Funderar du på hur man startar ett djurhem? Vad ska man tänka på? Krävs tillstånd? Här kommer ni nu att i 7 veckor frammåt få 7 olika delar om hur man startar upp ett djurhem! 1 del/1 gång i veckan. Jag hoppas att ni kommer att följa dem med glädje och att ni får nytta utav dem. Och att det kanske svarar på några utav era frågor & funderingar.

Detta är en artikelserie i 7 delar.
Innehåll:

-> Del 1: Att tänka på innan start + Kunskapskrav

Del 2: Tillstånd + Myndighetskontakter
Del 3: Karantän + Minimått på burar, boxar, rum, mm
Del 4: Journaler + kontrakt/avtal
Del 5: Skygga och/eller förvildade katter
Del 6: TNR
Del 7: Djurhemsföreningen

 


Källan till materialet är Djurhemsföreningen. Stort Tack till er att jag får låna erat material till Djurhem iFokus. Djurhemsföreningens hemsida: http://www.djurhem.se/


Här kommer första delen!

* Att tänka på innan start + Kunskapskrav


ATT TÄNKA PÅ INNAN START

Viktigt är att ni är många som vill arbeta med detta. Du orkar inte driva ett djurhem ensam! Djuren måste ha tillsyn flera gånger per dag, årets 365 dagar. Det finns ingenting som heter "helgledigt" på ett djurhem. Även julafton-, nyårsafton-, midsommarafton m fl "storhelger" måste det finnas människor som tar hand om djuren. Börja gärna med att ta kontakt med djurskyddsinspektören, som finns på länsstyrelsen, och berätta om dina tankar på att starta ett djurhem. Djurskyddsinspektörerna känner ofta till vilka problem som finns med hemlösa och förvildade katter och hon/han kanske blir glada över att få hjälp med dessa problem. Kanske kan hon/han också ge tips på en lämplig lokal och ev möjligheter att få någon form av bidrag. Kontakta också en veterinär och berätta om dina planer. Bra veterinärkontakt är ett "måste". Du behöver ha kontakt med en veterinär som kan ställa upp akut, dit du får komma snabbt eller att veterinären kan komma till djurhemmet med kort varsel. Kanske kan du få rabatterade priser. Det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att driva ett djurhem (se Tillstånd) (Tillstånd kommer i nästa del!).

Kunskapskrav

Den som startar ett katthem efter den 1 november 2008 skall enl SJVFS 2008:05, 3 kap, 10 § ha nedanstående kunskaper:

Kattens beteendebehov och etologi

Problemkatter och problemkattägare

Stress hos katt

Smittspridning

Djurskyddslagstiftningen

Raskunskap

Enklare kattsjukvård

Praktik

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2009-06-18 00:52 #1 av: PeterLi

väldigt bra gjort =) kämpa på o alla tar del av detta material =) detta blir super duper =)

Anmäl
2009-06-18 01:16 #2 av: Mari

goodie!

Anmäl
2009-06-19 12:58 #3 av: SilvianLuna

Tack, Parakiss! Skrattande Det är en efterlängtad artikel. Ser fram emot fortsättningen. Har haft planer på att starta eget djurhem förut, men via arbetsförmedlingen (där jag inte är medlem längre) krävdes det att man var 25 år för att de skulle kunna ställa upp med hjälp att starta egen verksamhet.

Däremot ser jag nog inte idéen som något som skulle fungera i nuläget, eftersom boendeformen hos oss är en lägenhet med 2 rok.

Idéen är lockande eftersom jag själv har olika djur hemma och hjälper gärna till när det behövs. Men en annan lokal och anställda så skulle det nog fungera om bidrag fanns att få.

Anmäl
2009-12-04 00:36 #4 av: Mari

OBS! Då detta är material från djurhem.se så är åsikter och liknande från dem.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.