Djurfakta

Fågelspindel

2009-08-25 00:19 #0 av: Mari

Fåglspindeln kallas också tarantel. Den finns nästan i alla världsdelar men de vanligaste arterna som förekommer i zoohandeln brukar komma från Sydamerika, även om de kan härstamma från Australien och Asien.

Fåglspindeln kallas också tarantel. Den finns nästan i alla världsdelar men de vanligaste arterna som förekommer i zoohandeln brukar komma från Sydamerika, även om de kan härstamma från Australien och Asien.


Ensam eller fler

Man bör ovillkorligen hålla fågelspindlar ensamma. De är inte vänliga mot artfränder.


Terrarium och inredning

Det går lika bra att använda ett akvarium som ett terrarium som hem till fågelspindeln. Det kan vara både i plast eller i glas. Som bottenmaterial använder man fågelsand, akvariegrus, täckbark eller jord. Inred med mycket klättermöjligheter och bra gömställen. En del av arterna gillar att gräva bon i sanden under någon sten eller rot. Tänk på att akvariet eller terrariet ska vara rymningssäkert. En del spindlar lär sig att öppna lock och ger sig gärna ut på upptäcksfärd. Lägg in en skål med vatten som fågelspineln kan dricka ur. Om du har en spindel som gillar lite högre luftfuktighet, ska du spraya vatten med en blomspruta i terrariet ett par gånger i veckan. Placera terrariet dragfritt och varmt så att din fågelspindel inte fryser då de gillar värme. En del arter vill ha högre temperatur, då kan man placera en värmematta under terrariet.


Vad äter en tarantella?

Fågelspindeln är karnivor. Det vill säga köttätare. I fångenskap erbjuder man den syrsor, mjölmaskar, zophobaslarver, gräshoppor och muspinkisar som man kan köpa i zooaffären. All mat man serverar ska man vitaminberikade. Det gör man lättast genom att pudra foderdjuren med ett pulver, som innehåller vitaminer, mineraler och spårämnen. Sommartid går det bra att variera kosten med naturligt förekommande insekter som man fångar. Dessa är ju redan naturligt berikade med livsviktiga vitaminer och mineraler.


Hantering av fågelspindeln

En del arter beteckans som lugnare. Det vill säga att de är mer hanterbara och blir inte så lätt stressade. Andra betecknas som aggresiva och då bör man ha erfarenhet av fågelspindlar innan man ger sig på att ta ut den ur sitt terrarium. Om en spindel känner sig hotad, reser den sig upp på bakbenen och flaxar med frambenen. Då ska man definitivt inte försöka ta ut den! Den kan bitas eller sprätta fina hår från bakkroppen mot dig. Giftet är varierande farligt för oss människor. En del är i princip inte giftigare än en geting, medan andra kan få en fullvuxen karl i däck. Blir man biten bör man uppsöka sjukvård för att vara på den säkra sidan. Glöm inte namnge arten du bivit biten av. Sprätter den hår mot dig kan du få eksemliknande reaktioner. Det kliar ganska mycket och har du oturen att få håren i ögonen blir man förblindad ett tag.


Tips och råd

Fågelspindlar lever i cirka 10 - 20 år. De första åren kan de ömsa skinn så ofta som fyra gånger på år! När spindeln ska till att ömsa blir den väldigt sårbar. Lämna den ifred så att den inte blir stressad. När den är äldre ömsar den bara en gång per år. Är det en hane slutar den att ömsa efter att ha blivit könsmogen. Honor är alltid större än hanar. Fågelspindeln blir könsmogen vid cirka sex till åtta års ålder. Den vanligaste dödsorsaken hos fågelspindlar är fall från höjd. De tål inte att tappas då de krossas av underlaget. Tänk på det då du hanterar din spindel.


Är verkligen ofarligt att ha spindel som husdjur?

Fråga;

Jag har ingen spindel men har sett folk ta upp och börja gosa med sin spindlar och sånt där. Såna där håriga och stora spindlar. Jag dömmer ingen att man inte få ha spindlar som husdjur.Men om spindlar kan klättra på bena och på armarna då borde ju spindlar vara ofarliga.

Svar;

Finns alltid en viss risk att ha en spindel krypande på sig. Men många arter har ett milt gift och väljer hellre att fly än bita t.ex. en av de spindlar som räknas som en av de bästa nybörjararterna B.smithi biter sällan, men sparkar gärna hår. Denna kan man om man vet vad man gör ha krypande på sig, det gäller att inte klämma eller göra något som uppfattas som hot. Om man skulle bli biten är det ungefär lika farligt som ett bistick, dvs om man är allergisk kan det gå illa annars inte.

Den största risken med att ha en spindel krypande på sig är att den riskerar att ramla, vilket oftast leder till döden för djuret.

Artikeln skriven av: mirzadancing

Anmäl
2011-02-04 09:25 #1 av: Binks

Nu är denna gammal, men jag vill endå inlägga som ny spindelägare att de finns vissa fel i denna text, vilket jag vill varna andra som funderar på att skaffa spindel för.

Bottensubtrat: Torv blandat med lite sand tex är bra.

Inte akvariegrus, fågelsand eller bark!

Man kan ha en större barkbit som den kan gömma sig under och göra sig ett bo.

 

Mat: Stämmer ganska bra de som står, men de behöver inte vara nå vitamin pulver och sånt.

 

Hantering: All hantering av spindeln är onödig.

Den får absolut inte ut någonting av de, snarare tvärsom att den mår dåligt av de då den vill vara i sin hem miljö där den är trygg och kan springa och gömma sig.

 

De va nog de.

Anmäl
2011-02-04 10:26 #2 av: Mari

#1 Tack!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.