Djurhems fakta

Starta djurhem 5: Skygga och/eller förvildade

2009-09-08 23:17 #0 av: ParaKiss

Funderar du på hur man startar ett djurhem? Vad ska man tänka på? Krävs tillstånd? Här kommer sista delarna! Jag hoppas att ni har fått en god läsning och att det har svarat på några utav era frågor & funderingar.

kurt.JPG

Detta är en artikelserie i 7 delar.
Innehåll:

Del 1: Att tänka på innan start + Kunskapskrav
Del 2: Tillstånd + Myndighetskontakter
Del 3: Karantän + Mini mått på burar, boxar, rum, mm
Del 4: Journaler + kontrakt/avtal
--> Del 5: Skygga och/eller förvildade katter
Del 6: TNR
Del 7: Djurhemsföreningen

Källan till materialet är Djurhemsföreningen. Stort Tack till er att jag får låna erat material till Djurhem iFokus. Djurhemsföreningens hemsida: http://www.djurhem.se/

Saga.JPG

SKYGGA OCH/ELLER FÖRVILDADE KATTER

Skygga katter

En katt som gått hemlös länge blir lätt skygg för människor. Har katten haft ett bra hem tidigare så går det ofta att få den social igen, men det kräver stort tålamod, mycket tid och att man har plats på katthemmet. Det kan vara svårt att se skillnaden på en skygg och en förvildad katt. Några katthem sätter gränsen vid om katten går att ta i en transportbur eller om man måste använda fälla. De räknar en katt som förvildad om fälla måste användas.


Förvildade katter

Vissa grupperingar inom kattföreningar hävdar att alla förvildade katter blir tama med hjälp av socialiserings- och rehabiliteringsprogram, dvs även vuxna förvildade katter som är födda ute och aldrig haft någon närmare kontakt med människor.

Många som jobbat länge med detta, 15 - 20 år, har dock andra erfarenheter. De har stor erfarenhet av förvildade katter och har använt sig av alla tänkbara råd och tips för att få förvildade katter tama, utan att lyckas. Detta trots att de jobbat med samma katt(er) hela tiden.

När det gäller förvildade katter menar vi att:

- Kattungar under 8 veckor blir i regel helt tama.

- Tama kattungar som senare blivit förvildade blir snart tama igen.

- Katter födda ute, men med god kontakt med människor som matat dem ute sedan de varit små, blir mer eller mindre tama. Oftast blir de dock tama endast med dem som matar dem (varför de kan definieras som förvildade) och blir således svåra att omplacera hos nya människor.

- Vuxna förvildade katter, som är födda ute utan närmare kontakt med människor, blir aldrig tama, bara stressade av människokontakt.

Ett katthem är en tillfällig bostad för hemlösa katter. Meningen med ett katthem är att katterna skall placeras ut i nya hem efter kastrationer, id-märkningar, vaccinationer mm. Ett katthem är alltså inte något varaktigt hem för fd hemlösa katter.

Ingen katt mår bra av att vara rädd och stressad 24 timmar/dygn. Förutom att det är enormt stressande för dessa katter att bli instängda, upptar de också en plats på katthemmet under lång tid. Det betyder att man inte kan ta in tama, sociala katter som då riskerar att också bli förvildade.

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2009-09-18 19:12 #1 av: SussieSt

Jag vill bara påpeka att de åsikter som presenteras i ovan artikel inte är "vedertagna", utan snarare hör till de åsikter som presenteras på www.djurhem.se. Detta för att jag själv inte upplevde artikeln som "åsiktsneutral", och tycker att det är viktigt att det poängteras! Dock var den enligt mig som väldigt matnyttig. :)

Anmäl
2009-12-04 00:35 #2 av: Mari

OBS! Då detta är material från djurhem.se så är åsikter och liknande från dem.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.