Solskenshistorier & Händelser

När Face blev en ängel

2009-09-29 22:38 #0 av: [ToveLi]

En medlems berättelse om en lyckad omplacering.

Denna text skrev jag kort efter att vår älskade prinsessa Face lämnat oss.

27594027_48fd38e8ef.jpg

Det var i början av augusti 2004 som jag för första gången träffade Face. Egentligen hade jag åkt ut till katthemmet för att hälsa på Thilda som bodde där då och som jag blivit förtjust i på hemsidan. Väl ute hos Maritha och Sonny lurade Maritha skickligt in mig i "lillstugan" och där satt hon. Lilla, charmiga Face som sedan under en timmes tid gjorde sitt bästa för att tugga i sig mina skosnören, min kamera och varför inte mina fingrar.

27594023_3832b20200.jpg

Jag var såld och i september flyttade Face hem till mig och kattkompisen Frodo.

Åren har gått, familjen har utökats med fler katter. Periodvis har vi haft stödhemskatter och även marsvin, kaniner och råttor har delat hem med Face och de andra katterna.

130687910_9f8f1a5008.jpg

Face har alltid tagit allting med ro. "Jaha ja, nu kom en ny kompis", har hon sett ut att tänka. Enda gångerna hon riktigt protesterat är då matte fått för sig att hon ska ha sele och koppel på sig för att gå ut. "UT, jag är innekatt", säger Face.

Favoritsysselsättningen här hemma har varit att öppna varenda skåpsdörr i lägenheten. Inte för att gå in utan bara för öppnandets skull. Att gosa har Face alltid älskat och hon är den enda katt jag vet där ingen veterinär kunnat lyssna på hjärtat för Face spinner bara man ser på henne.

För några veckor sedan började Face kräkas oerhört mycket. Veterinären kontaktades och då hon sedan magrade hastigt och magen svullnade blev hon inlagd på djursjukhuset. Njurvärdena var kraftigt försämrade men inget konstigt kunde ses på röntgen eller andra undersökningar.
Efter en knapp vecka var Face lite piggare och personalen hoppades att
hon skulle komma igång att äta om hon kom hem.
Lördag kväll den 15 mars hämtade vi hem Face men redan på måndag morgon insåg vi att det här inte skulle gå. Face var apatisk och kräktes till och med upp det lilla vatten vi fick i henne.

Akut in till djursjukhuset igen och med vetskapen om att de senare under dagen skulle öppna upp magen på Face åkte jag gråtande hem. I princip hade vi där och då redan sagt hej då till vår Prinsessa.

17.10 på kvällen, just som vi sitter i soffan och pratar med dottern om att det är ett gott tecken att de ännu inte ringt från djursjukhuset, då ringer telefonen. Face ligger nersövd och till nästan hundra procents säkerhet kan veterinären säga att det är den torra varianten av sjukdomen FIP hon har. Alla organ samt tarmarna är förstörda.

Vi valde att inte väcka vår älskling från narkosen utan klockan 17.20
den 17 mars 2008 somnade jordens vackraste Face in, knappt fyra år gammal.

Tack Maritha och Sonny för att vi fick köpa Face av er. Tack för allt stöd och hjälp vi haft under åren. Face har det bra nu men för oss som blev kvar är saknaden och förtvivlan gränslös.

 

316695436_295cc7c0bc_m.jpg

 

 

Information om sjukdomen FIP:

Information hämtad från: Agrias hemsida, Svenska katters hemsida samt från den information jag fick då Face dog.

 

FIP är en allvarlig kattsjukdom som, när den utvecklats slutar med döden. Lyckligtvis är det inte alltid som den utvecklas, men smittade katter kan föra sjukdomen vidare till andra katter.

FIP, felin infektiös peritonit eller smittsam bukhinnein-flammation, är en av katternas allvarliga virussjukdomar.

Sjukdomen orsakas av felint Corona-virus. Det finns olika typer: de som orsakar FIP och de som i princip resulterar i en lindrig mag-tarm katarr. Den snälla varianten kan genomgå en genetisk förändring hos en smittad katt och resultera i FIP.

Orsaken till omvandlingen kan vara ett högt smittryck eller ett nedsatt immunförsvar. Katterna kan till exempel smittas av virus genom att dela kattlåda eller matskål med en symptomfri, men smittad katt.En stressituation kan ofta vara det som utlöser sjukdomen.

Våt och torr FIP

Den våta formen drabbar ofta yngre katter och yttrar sig i vätskeansamlingar i bröst och bukhåla. Katter med våt FIP är runda om magen, har tappat hull och är egentligen magra. Om vätskan finns i brösthålan får katten svårt att andas. Det kan till en början vara svårt att se, men den som är uppmärksam ser att katten andas snabbt och ytligt.

Orsaken till vätskeansamlingarna är att viruset skadar blodkärlen och gör att vätska läcker ut i vävnaderna.

Om dessa skador är mindre grava får vi istället det vi kallar en torr FIP. Det kan drabba olika organ och katten får symtom efter vilket/vilka organ som drabbas.

Förloppet är mera smygande. Katten förlorar aptit, går ner i vikt, blir orkeslös, får feber som kommer och går. Ett insjuknat djur kan också få diarré, ögoninflammationer och symtom från centrala nervsystemet.

Det är svårt att ställa diagnos. De enda säkra svaren får man vid en obduktion eller genom att ta ett vävnadsprov från angripna organ.

Att katten har antikroppar behöver inte betyda att katten är sjuk i FIP. Det enda veterinären kan utläsa är att katten någon gång smittats med Coronavirus som gjort att den utvecklat antikroppar mot FIP. Det kan lika gärna vara antikroppar mot den harmlösa varianten av viruset.

Behandling för FIP saknas. En sjuk katt kan behandlas med dropp och antibiotika en kortare tid. Har den väl fått symptom finns inget att göra för att vända förloppet.

/ToveLi - medarbetare

 

Anmäl
2009-10-01 16:05 #1 av: Hawknestgrove

Lilla gumman.... så oerhört sorgligt...

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.