Solskenshistorier & Händelser

Att vara stödhem

2009-10-11 16:58 #0 av: [ToveLi]

Att agera stödhem, berättat ur en medlems synvinkel.

Tanken på att vara stödhem åt en hemlös katt hade funnits där sedan jag adopterade min katt Face från KKS några månader tidigare och i november 2004 anmälde vi intresse för att vara stödhem åt KKS.

1.jpg

 

En av de första dagarna i december fick vi besked om att det fanns två systrar på cirka sju månader som akut behövde stödhem. Maja och Stina kom till oss en vecka senare och det var två rädda små katter vi fick lyfta ur transportburen. De var inte aggressiva på något vis, varken mot oss eller våra andra katter, de var bara helt ovana vid mänsklig kontakt.
Av olika orsaker hade Maja och Stina tillbringat större delen av sin levnad instängda i en transportbur och att då plötsligt få tillgång till 70 kvadratmeter lägenhet kom som en chock för dem.

 

2.jpg

Vi upptäckte snart att systrarna var mycket olika varandra. Stina var mest avvaktande i början men efter några veckor hade hon förvandlats till ett riktigt gosmonster som ville vara så nära oss människor som möjligt. Maja var mer neutralt inställd till människor. Hon var inte rädd för oss men det var hos de andra katterna hon fann sin trygghet och glädje. Vi människor var lite av ett nödvändigt ont som försåg henne med mat och ren låda.

Maja och Stina bodde några månader hos oss och blev två tuffa kattjejer med mycket vilja. En dag i februari hörde Lena på KKS av sig och meddelade att hon hade intressenter på båda tjejerna men hon sa att hon ville att vi skulle vara med och avgöra om dessa människor verkade passa just Maja och Stina.

Majas blivande matte var en fantastiskt trevlig tjej som bodde i Stockholm. Hon ville veta allt om Maja och vi hade mycket kontakt innan och även efter det att Maja flyttade dit.

3.jpg

 

Stina hade inte samma tur som sin syster. Hon flyttade till en familj som i efterhand inte alls var lämplig. Detta medförde att Stina blev mycket rädd för människor, började kissa och bajsa på fel ställen och självklart blev situationen ohållbar.
Efter en jobbig tid för både Stina och oss dök plötsligt en underbar möjlighet upp. En tjej som bara bodde två hus från oss kunde ställa upp som stödhem för Stina. Hon hade en katt sedan tidigare och var helt införstådd i att Stina nu var mycket nervös och rädd.

4.jpg

 

Vill ni veta hur det gick?
Stina flyttade hem till Therese och där blev hon kvar. En gång i sitt nya hem har Stina kissat på något annat ställe än i kattlådan och idag är hon en glad och mysig liten katt som trivs med livet.

Funderar du också på att bli stödhem? Mitt råd är, gör det!
Du räddar inte bara en katt, du får minnen för livet.

 

Kort fakta om att vara stödhem åt just KKS:

information hämtad från KKS hemsida - http://kks.nu/

*Stödhem är ett tillfälligt hem.

*Som stödhem står man för mat, sand och omsorg.

*Kattkommando Syd står för veterinärvård.

*Katten har en kontaktperson som under stödhemstiden arbetar med att hitta ett permanent hem åt katten. Det är kontaktpersonen som stödhemmet ringer till om problem eller frågor, kontaktpersonen ska hjälpa och råda stödhemmet och tillsammans försöker man göra stödhemstiden så bra som möjligt för katten.

*Kattkommando Syd har huvudansvaret för katten, stödhemmet har inte rätt att flytta katten, sälja eller skänka bort den även om de hittat ett hem till den. Alla sådana beslut måste först godkännas av kontaktpersonen i föreningen.

Hur länge är man stödhem?

Man kan inte på förhand säga hur lång tid det tar att hitta ett permanent hem. Ibland kanske katten får ett permanent hem efter väldigt kort tid, ibland kan det ta väldigt lång tid, kanske över ett år. Därför är det extra viktigt att stödhemmet är medveten om sitt åtagande.

Vad händer om jag inte längre kan vara stödhem?

Ibland kan det dock hända oväntade saker i livet som gör att man inte kan vara stödhem längre, att katten måste flytta trots att inget permanent hem hittats ännu. Det är förstås en situation vi helst vill undvika men ibland blir det så ändå. Det är ett omfattande arbete av kontaktpersonen att hitta ett nytt stödhem åt katten och det kan ta lite tid. Att hämta katten inom några dagar brukar vara praktiskt omöjligt, vi måste få mer tid på oss än så. Vi jobbar helt ideellt på vår fritid med detta och har vanliga arbeten om dagarna precis som alla andra, vi ansvarar för många katter och kan inte alltid släppa allt vi har för händer för att snabbt rycka ut när stödhem av olika anledningar vill att vi ska hämta tillbaka katten. Man får alltså ha lite framförhållning och säga ifrån i god tid om man inte kan ha katten kvar.


/ToveLi - medarbetare

 

Anmäl
2010-10-12 10:21 #1 av: Happythought

Namn: Melanie von Zedlitz


Användarnamn: Happythougt


Stad & län: Sölvesborg Blekinge


Kontakt(ex. e-mail): Melanievonzedlitz@live.se


Djur du kan ta emot: Jag kan ta emot Smådjur så som Hamstrar råttor Gerbiler även fåglar.

Krav: Jag har inte jättestora krav mer än att djuren ska vara friska.


Övrigt: Jag är 18år bor hemma men har ett eget lagom stort rum i vårat ombyggna garage, Jag har två hamstrar och tre råttor som är mina egna var av 1 av hamstrarna är omplacering.
Jag går andra året på Önnestads Naturbruks Gymnasie, Jag hjälper även tidvis till i Sölvesborgs Djuraffär. Jag älskar djur och hade jag kunnat hade jag tagit emot alla sorters djur! :D Men förtillfället kan jag bara ta emot dom minsta, men till våren ska jag börja bygga på en utebur för kanin. <3 Ja det var väl lite om mig om det är något annat så är det bara att fråga! :D

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.