Djurhems fakta

Starta djurhem 6: TNR

2009-12-04 00:30 #0 av: Mari

Funderar du på hur man startar ett djurhem? Vad ska man tänka på? Krävs tillstånd? Här kommer sista delarna! Jag hoppas att ni har fått en god läsning och att det har svarat på några utav era frågor & funderingar.

Detta är en artikelserie i 7 delar.
Innehåll:

Del 1: Att tänka på innan start + Kunskapskrav
Del 2: Tillstånd + Myndighetskontakter
Del 3: Karantän + Mini mått på burar, boxar, rum, mm
Del 4: Journaler + kontrakt/avtal
Del 5: Skygga och/eller förvildade katter
--> Del 6: TNR
Del 7: Djurhemsföreningen

Källan till materialet är Djurhemsföreningen. Stort Tack till er att jag får låna erat material till Djurhem iFokus. Djurhemsföreningens hemsida: http://www.djurhem.se/


TNR

(Trap, Neuter, Return = fånga, kastrera, släppa tillbaka)


TNR går ut på att fånga in förvildade katter, kastrera och id-märka dem och sedan släppa ut dem igen.

Denna metod ställer vi oss tveksamma till, även om utfodring av katterna sker. Det är svårt att få en förvildad katt att gå in i en fälla två gånger (första gången var ju vid infångandet för kastrering mm). Nya skador och sjukdomar tillkommer efter utsläppandet och det är mycket svårt att fånga in katterna igen för att åtgärda detta. Det är också svårt att upptäcka skador mm på de förvildade katterna. Det betyder att det blir svårt att åtgärda sjukdomar och skador på dessa katter.

Enligt § 9 i Djurskyddslagen är man skyldig att göra detta på sin katt. Eftersom de förvildade katterna, som fångas in enligt TNR-metoden, blir id-märkta och registrerade på en ägare, riskerar denna ägare alltså att åtalas för vanvård/djurplågeri.

 

Anmäl
2009-12-04 00:36 #1 av: Mari

OBS! Då detta är material från djurhem.se så är åsikter och liknande från dem.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.