Annons:
Etikettdjurfakta
Läst 23725 ggr
Mari
2010-02-03 10:42

Hjälp jag har blivit med tamråtta!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I denna artikelserie tar vi upp det mest grundläggande man bör veta när man planerar att skaffa sig ett husdjur. Glöm inte att läsa på ordentligt innan du skaffar dig en ny liten vän!

Saxat från wikipedia:

Tamråtta (Rattus norvegicus domesticus eller mer korrekt Rattus norvegicus forma domestica) är en domesticerad form av brunråtta som används som försöksdjur och sällskapsdjur; den är en genom tusentals generationer förändrad variant av den vilda brunråttan.

Alla råttor som saluförs i zooaffärer är tama brunråttor, eftersom det inte finns några domesticerade svartråttor i Sverige.

Vad är en tamråtta?

Råttor har funnits sedan tidernas begynnelse känns det som, det var dom som blev syndabockar när pesten drog igång. I Sverige finns det bara en art, brunråttan, som är vild och lever i naturen. Vårt husdjur tamråttan härstammar från vår vilda brunråtta och är generellt större, tyngre och kraftigare. Tamråttan har även lite större ögon och öron än brunråttan. Tamråttan förekommer i många färger och teckningar och även i olika pälsvarianter så som rex då pälsen är lockig, dubbelrex där pälsen också är lockig men tappas helt eftersom och blir mer nakna, läs mer om hårlösa råttor. Det finns även en variant som kallas "Dumbo" där öronen är lägre ansatta och råttan därmed påminner om Disneyfiguren Dumbo med de stora öronen.

ratta.jpg
Detta är en tamråtta. Foto: Kristina Wicksell

Råttor är flockdjur och ska bo minst två och två och av samma kön för att förhindra oönskade kullar. Även om råttor är flockdjur så kan de börja bråka vid introducering av nya flockmedlemmar, därför är det viktigt att man introducerar dem på ett bra sätt. Livslängden är inte så lång utan ligger vanligen på 2-3 år.

Svenska Råttsällskapet är en förening för alla råttintresserade, de ordnar ofta utställningar och teoridagar.

Hur ska mina tamråttor bo?

Man kan införskaffa sig en ordentlig bur från någon djuraffär som råttorna kan bo i. För att råttorna ska trivas så ska man försöka få så stor bur som möjligt så de har mycket utrymme att vara på då de är aktiva djur som gillar att utforska och springa runt.
Vill man inte ha en "tråkig" bur som alla andra så går det även bra att bygga en egen. Hur många råttor får du ha i buren? Kolla in denna sida där du kan skriva in måtten på buren så räknar den automatiskt fram hur många råttor det får bo tillsammans i buren.

bur.jpg
Voljärbur anpassad till råttor. Foto: Kristina Wicksell

Då råttor är aktiva djur som mer än gärna vill ha mycket att göra, rep att klättra i, rör att undersöka, hängmattor att vila i och så vidare. Ett tips är att ha många olika leksaker så att man kan byta ut i buren med jämna mellanrum så att de får "nya" saker att aktivera sig med.

Vad man ska ha i botten av buren för att suga upp kiss och bajs varierar. Det man inte bör har är vanligt kutterspån, då det innehåller terpentin som kan vara cancerframkallande (!).
Istället kan man ha aspspån eller alflis på burbotten. Har man en toalåda så kan man fylla den med kattsand eller toa-lätt, tänk på att inte ha samma material på burens botten som i toalådan.

Vad ska mina tamråttor äta?

Det största felet nya råttägare gör med maten är att ge dem så kallat råttpellets som går att köpa i butiker. Den är inte riktigt gjort för våra tamråttor utan för råttor som föds upp för att bli ormmat. Huvudfunktionen för detta pellets är att se till att råttorna blir stora och feta - inte nyttigt för dina råttor!
En gång om dagen ska råttorna ha färskmat man säger att man ska ge sina råttor samma mat som vi själva äter.

Detta är tips på vad man kan ge sina råttor:

  • Potatis
  • Pasta
  • Ris
  • Grönsaker
  • Frukt
  • Kokta ägg
  • Rå nötfärs

mat.jpg

Fruktstund. Foto: Kristina Wicksell

De ska ha en varierad kost så man kan ta ungefär 2-3 av varje sak så att man varierar sig, för hur kul är det att äta samma sak varje dag? Att ge proteinrik mat varje dag är viktigt, dock måste man se till så att det inte blir för mycket. Att råttor kan bli agressiva av att äta kött är en myt - det är snarare tvärt om.
Man kan även skämma bort sina råttor ibland genom att ge dem lite godis så som popcorn eller en ostkrok, ge dock inte för mycket då råttorna lätt blir feta. Choklad är något man bör undvika, då det innehåller mycket fett och socker, det kan även göra hanar sterila.

Torrfoder ska alltid finnas framme, det är lätt att göra sina egna blandingar som råttorna gillar. Förslag på torrfoder:

  • Knäckebrödsbitar
  • Bitar av skorpor
  • Olika flingor utan socker (havrefras, cornflakes etc.)
  • Müsli med alla fyra (!) sädesslag som grund
  • Rispuffar
  • Diverse frön och nötter. Var dock sparsam med dessa då de är feta och dessutom kan leda till allergi.

mat2.jpg Nötter är en bra fettkälla. Foto: Kristina Wicksell

Råttor ska alltid ha fri tillgång till färskt vatten, flaska är att rekomendera då de lätt smutsar ner i vattenskålar.
Hö och halm är inget för råttor då de inte behöver det för sin matsmältning, hö och halm kan istället ge upphov till ohyra.

Hur sköter jag om mina tamråttor?

Förutom att man behöver en ordentlig bur och att råttorna ska ha riktig mat varje dag så är det även viktigt med att aktivera sina djur. Råttor är trevliga och aktiva djur som vill ha mycket att göra. Ett sätt att aktivera dem på är att låta dem springa lösa. Då kan det vara bra att lära dem att vara rumsrena så inga "olyckor" sker.
Man kan även lära sina råttor olika trix, de är lättlärda djur som gärna ställer upp för en liten godisbit. Innan du börjar träna så kan det vara bra att veta lite hur man ska göra.

Självklart så ska även buren städas grundligt minst en gång i veckan, beroende på hur stor buren är kan det behövas göras oftare eller mer sällan.

Råttor är oftast vänliga och kontaktsökande men självklart finns det även undantag som är lite mer tillbakadragen. Ge inte upp hoppet, det går även att få dessa krabrater tama. Det gäller bara att tämja dem på rätt sätt.

Vanliga sjukdommar

När man skaffar sig en ny råtta är det viktigt att den får sitta i karantän innan man introducerar den inför den nya flocken. Karantän varar i 6veckor.

sjuk.jpg
Att ha ett förråd av sjuksaker hemma är bra om olyckan är framme. Foto: Kristina Wicksell

De vanligaste sjukdommarna bland råttor är mycoplasma, löss och skabb. Ohyra kan man lätt behandla själv efter att ha fått råd av veterinär. Bästa medlet mot ohyra är Stronghold för kattungar, en droppe i nacken brukar räcka men kan upprepas efter ett par veckor vid behov

Övrigt

Söker du mer hjälp eller bara vill umgås med andra råttägare så kolla in på rattor.ifokus där en hel bunt av råttmänniskor träffas dagligen och utbyter erfarenheter och hjälper varandra. Där finns även fler intressanta och lärorika artiklar att ta del av.

**Lycka till med dina råttor!

**Löpsedelbilden är fotograferad av Kristina Wicksell

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Annons:
[veralera]
2010-02-10 20:59
#1

Åh vad jag önskar att denna hade funnits när jag fick hem mina råttor…

Kom på att det kanske skulle kunna vara bra att ta en del om avel också? Hur man sköter bebisar mm.

Råttor hm. Försökar sig ju, eh, väldigt lätt om man säger så ^^

Mari
2010-02-10 21:13
#2

#1 Det tror jag får bli en egen artikel Skrattande

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

[veralera]
2010-02-10 21:31
#3

Ah okej:P Tänkte mer typ bara lite snabbt, att det är viktigt honan får i sig vatten och vad hon ska äta/inte äta och så:p Bara väldigt lite :P

Fast ja, har man fått hem dräktiga honor så är man väl såpass smart att man går in i nåt forum/hemsida och kollar hur man ska göra:P

Mari
2010-02-10 21:43
#4

#3 Iofs så vore det ju bra men jag tror nog de flesta får hem råttor som inte är dräktiga Glad Blir nog en egen artikel om hur man gör med djurbäbisar och i väntan på djurbäbisar

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

BellaVai
2014-02-20 13:24
#5

 Bra artikel!

men jag har problem: när jag klickar på en blå text så kommer det upp ett medelande och säger att jag inte har de rättigheter som krävs för att få se den artiklen, men jag är medlem. Hur gör jag för att få de rättigheterna?

tacksam för svar

Mari
2014-02-20 15:32
#6

#BellaVai vilken av länkarna är det du får upp detta meddelande om?

Det är säker som så att artikeln blivit borttagen eller flyttad till någon grupp där endast inbjudna medlemmar har tillgång, säg vilken det är så får jag kika vad felet kanske är

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: