Djurhem, omplaceringshem & djurskydd

Djurskyddet Bollnäs /Ovanåker

2010-01-20 01:43 #0 av: Mari

Detta är en artikelserie där vi presenterar lite olika djurhem i vårt avlånga land. Gemensamt för alla är att de är anslutna till Djurskyddet Sverige och värnar om hemlösa djur.

Djurhem iFokus fokuserar på:

Djurskyddet Bollnäs/Ovanåker

Föreningen Djurskyddet Bollnäs/Ovanåker hittar ni i Hälsingland, närmare bestämt i Bollnäs ute på Häggesta industriområde där de bedriver sin djurhemsverksamhet i djurvänliga lokaler. De tar mest in katter men även några andra djurslag har passerat genom åren vid mån av plats. Vi på djurhem iFokus ställde några frågor som Elisabeth Bothelius svarade på och vi sedan sammanställde till en artikel.

Ny bild3.JPG

Såhär ser det ut med de nya rastgårdarna Djurskyddet Bollnäs/Ovanåker har till sitt djurhem.


- När och hur bildades ni?

Jag vet inte hur föreningen bildades men den har iallafall funnits i över 20 år. År 2000 öppnades vårt djurhem innan dess så togs djuren omhand i det egna hemmet. Djurskyddet Bollnäs/Ovanåker är ansluten till Djurskyddet Sverige och Djurhemsföreningen.


- Hur arbetar ni?

Vi tar emot upphittade,hemlösa djur som far illa av olika anledningar. Ibland hittar vi dess ägare så att de får komma hem till sitt rätta hem. Mestadels är det katter det handlar om. Men någon enstaka hund,kanin och marsvin i mån av plats. Alltför förvildade djur kan vi inte ta hand om. Ändå så händer väldigt sällan att vi får ta bort någon katt på grund av det.

Vi veterinärsundersöker, kastrerar, id-märker samt vaccinerar alla vuxna katter innan de får flytta. I priset 600:- ingår även kastrering av kattungen när det blir dags för det.
Vissa katter är väldigt rädda och har haft ett hårt liv så mycket arbete går åt att socialisera så de lär sig lita på oss människor igen. Med mycket kärlek gos och förståelse för personligheten hos varje katt.
För ingen katt är lika.
Katterna har egna hytter ett krypin där de kan får vara ifred och få lugn och ro. Ingen katt ska behöva vara rädd. En del katter trivs tillsammans med andra och får komma ut och röra sig tillsammans på djurhemmet i lekrummet och övriga rum. Vissa katter trivs bäst ensam .Det brukar vi ta hänsyn till.

Vi har 2 karatänplatser. Där får nyinkomna katter sitta innan de blir undersökta hos veterinär. När de är vaccinerad och friskförklarade får den flytta ut i en hytt.
Vi är noga med hygienen och det städas varje dag på djurhemmet.
Vi har 5 st rastgårdar varav 4 nybyggda. Där får alla som vill vistas en stund varje dag. Vi har ingen speciell tid som katterna får stanna hos oss utan de får stanna tills de får ett nytt hem. De brukar finnas ett hem för alla katter till sist.


- Hur många arbetar hos er?

Vi har inga anställda utan allt är frivilligt -voluntärer som arbetar hos oss. Ca 10-15 personer. Dessa personer behövs dag som kväll.

 

- Hur många djur har ni lyckats omplacera sedan starten?

Under 1 år så brukar det ligga mellan 40-70 katter som vi lyckas omplacera till nya hem.


- Hur lyckas ni finansiera det hela?

Vi finansiera det hela genom medlemsavgifter, bidrag från kommunen insamlingar och gåvor.Vi ordnar loppis höst och vår.


- Hur stor kapacitet har ert djurhem?

Vi har tillstånd att ta emot 16 vuxna katter + kattungar.

Ny bild4.JPG
Kattungarna Engla och Ernst som två jägare hittade ute i skogen där någon hade satt ut dem vid en jaktstuga för att dö.

 

Två solskenshistorier

 

Engla och Ernst två katttungar som sattes ut i skogen vid en jaktstuga för att dö. Två jägare såg spåren efter dom i den nyfallna snön. Dessa två jägare kunde inte släppa tanken på de små så de åkte dit igen några dagar senare då hade räven försökt grävt sig in efter dom..
Dom ropade och lockade och till sist kom de fram så de kunde ta dem med sig och lämna in dem till oss. De var så magra så veterinären kunde nästan inte vaccinera dem. Fulla med öronskabb var dessa små som vi fick behandla i fler om gångar. Vi lyckades få ett hem där de fick bo tillsammans för vi kunde inte skilja dem åt. De var så fästa vid varandra. Jättefina långhåriga kattungar var det.


Ny bild.JPG
Katten Simon som hittades under en kontainer.


Sen har vi fallet Simon som var näst intill döende när vi häntade honom under en kontainer vid en högstadieskola där han med all sannolikhet bodde. Han hade ögoninflamation och veterinären sa att den här katten hade inte långt kvar. Vi behandlade hans ögon, gav honom mat och vatten. Jag kan nästan säga att han sov konstant i 3 veckor förutom att han åt och drack och gick på lådan.
Han var jätte smutsig och ful i pälsen. Han blev en jättefin katt och fick ett nytt hem hos en rullstolsbunden dam.Han ville inte gå ut igen utan var nöjd med att vara inne.

-------------------------------------------------------------------
Vill ni veta mer?
Hemsida: http://www.djurskyddetbollnas-ovanaker.se/
Mail: djurskydd_bollnas@hotmail.com
Telefon (Djurhemmet):
0278-33190, Helena Jonsson
PG: 268562-6
-------------------------------------------------------------------
Djurskyddet Bollnäs/Ovanåker är ansluten till Djurskyddet Sverige

Anmäl
2010-01-23 16:17 #11 av: Ankie

Vilken fin artikel du har gjort, jag har lagt in den på hittekatter, hoppas det var ok, jag skrev bara adressen hit. Du får gärna lägga den där med. Rolig läsning och fina bilder :)

Anmäl
2010-01-23 21:47 #12 av: grundig

roligt att läsa =) man ser fram emot nästa nu =) bra jobbat tjejen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.