2010-02-11 00:13 #0 av: mandariiin

Varje dag lider djur i tystnad då de behandlas illa av sina ägare. Ibland går det så långt att djuren blir lämnade utomhus för att dö. Som tur är finns det eldsjälar beredda att ta sig an dessa djur som behöver en ny chans i livet.

Sommaren 2003 fick jag höra ryktesvägar genom kompisar att en person hade en sköldpadda boendes i sitt badkar eftersom det vanliga akvariumet hade gått sönder. Jag tog snabbt kontakt med denne person, som gärna ville bli av med skölpaddan akut då det var "jobbigt att ha den i badkaret när man skulle duscha."

Jag åkte dit dagen efter och fick då se en stackars rödörad fullvuxen tjej plaska runt i karet. Ingen landdel, inga stenar, ingen inredning eller lyse. Jag vet inte alls hur länge hon hade fått bo där i, men den dåvarande ägaren sa att det bara handlade om några dagar.

deedee4.jpg

DeeDee, som hon blev döpt till, fick följa med mej hem på en gång. Hennes gamla akvarium fick följa med, i hopp om att det skulle gå att laga. Tyvärr så gick det inte att få ordning på akvariet, så jag bad min foster morbror (som jobbar som glasmästare) att bygga ett nytt till DeeDee. Det tog ca två dagar innan jag fick hem det nya akvariet. Under tiden fick DeeDee bo i en stor balja med några stenar. Det nya akvariumet inreddes sen med en solplats, mycket simyta och lite aktivering med hjälp utav grenar och stenar. Hon fick även rätt sorts lysrör, vitaminer och riktig mat gjord för just vattenlevande sköldpaddor.

DeeDee bodde i mitt sovrum när jag hade henne eftersom jag fortfarande bodde hemma. Hon funderade som min personliga väckarklocka; varje morgon vid 8-9 tiden vaknade hon. Självklart så skulle jag också kliva upp då tyckte denna envisa padda. För att väcka mej simmade hon längst med akvarie rutan som stod riktad mot min säng och plaskade med sina framben. Vattnet stänkte hej vilt, och det var ett otroligt störande ljud att bli väckt av, varje morgon. Jag började lägga en mörk duk över akvariumet på kvällarna, så DeeDee inte skulle märka av när solen gick upp, men det gjorde ingen skillnad.

När det var fint väder ute så fick jag gå ut och gräva efter daggmask, då detta var DeeDees favorit "godis".  Även räkor var väldigt uppskattat utav denne godisråtta.

deedee2.jpg

Efter ca 1,5 år så fick jag lite problem i livet och jag blev mer eller mindre utkastad från fosterfamiljen där jag bodde. Hade då en bekant som var duktig med djur, och jag frågade honom om han kunde ta DeeDee tillfälligt medan jag var tvungen att få ordning på mitt egna liv. Han ställde upp, och DeeDee flyttade sen till honom. Strax där efter hör han av sej och berättar att han hade hittat en man som letade efter en rödörad hona för att sätta in i sin sköldpadds flock. Mannen hade då en damm där paddorna fick bo under sommaren. Det märktes att han visste hur man skulle ta hand om just rödörade, och han var mån om sina djur.

Jag tog då beslutet att omplacera DeeDee, då hon förhoppningsvis skulle få det bättre i en damm med lite kompisar.

deedee1.jpg

När DeeDee flyttade till mej så visste jag inget alls om skölpaddor. Eftersom hon kom så plötsligt så var det bara att sätta igång och lära sej efterhand samtidigt som man fick läsa sej till mycket information. Jaghade i alla fall turen att få hem en sköldpadda som redan var fullvuxen, så det kom aldrig som en chock för mej att dom blir så passa stora.

Det är nu flera år sen som DeeDee bodde hos mej, men väldigt ofta tänker jag på henne och undrar hur hon har det nu. Jag hoppas att hon fortfarande bor med sina kompisar i dammen, och får spendera hela sommaren utomhus. Hur hon än har det så tror jag i alla fall att hon har det bättre än hon hade det i badkaret där jag hämtade henne...