Solskenshistorier & Händelser

Välkommen Saga

2010-02-12 18:45 #0 av: Tina

Varje dag lider djur i tystnad då de behandlas illa av sina ägare. Ibland går det så långt att djuren blir lämnade utomhus för att dö. Som tur är finns det eldsjälar beredda att ta sig an dessa djur som behöver en ny chans i livet.

Hur gick det till när Saga hittades?

Saga hittades på en bilparkering någonstans i Stockholm sommaren 2008 och togs om hand av en familj som nyligen blivit av med sin ena marsvinshona. Lämpligt nog behövde de därför en ny hona som sällskap, vilket blev Saga. Enligt de som hittade henne var hon väldigt tunn, tydligen betydligt tunnare än då jag fick hem henne, vilket innebär att hon verkligen måste ha varit mager! Hennes tassar och klor var inte i särskilt fint skick heller, hon hade långa och böjda klor samt lite spruckna tassar. I övrigt var hon i fint skick, frisk och pigg. Sedan bodde hon hos sina "räddare" i ungefär två månader, den sista tiden ensam eftersom deras marsvinshona gick bort.

Saga1.jpg

Hur kom det sig att Saga flyttade in hos dig?

Under juli 2008 förlorade jag mina tre marsvin som jag hade innan Saga kom in i bilden. Trots att förlusten av dem var det värsta jag gått igenom, ville jag skaffa marsvin igen. Det kändes helt enkelt för tomt att leva utan marsvin, efter att ha haft marsvin i lite drygt 8 år utan uppehåll. Jag hade redan tingat två marsvinsungar från två olika uppfödare och letade efter mitt "sista" marsvin till den kommande flocken. Det var då jag såg en annonstråd här på ifokus, marsvin.ifokus närmare bestämt. Jag fastnade direkt för den busiga blicken hos Saga, och tyckte självklart väldigt synd om henne för det hon råkat ut för. Därefter tog det lite tid att hitta ett sätt för henne att komma till mig, jag bor en kvart från Göteborg och Saga fanns i Stockholm. Tur nog hade hennes ägare släkt i en ort inte så långt bort, och tog med sig Saga när de skulle dit på besök. Lördagen 6 september 2008 åkte jag med bussen för att hämta Saga. Vi möttes upp i Borås, jag fick mitt lilla virveltroll och sedan åkte vi buss hem igen. Saga var helcool hela vägen, hon såg inte minsta förvånad eller orolig ut när hon lyftes upp mitt på busstationen. Redan där förvånade hon mig med sitt tuffa beteende.

saga2.jpg

Här har Saga uppnått vikten hon har i dagsläget, 850 gram.

Berätta lite mer om Saga.

Dagen då Saga kom hem till mig vägde hon 670 gram. Som jag tidigare nämnt var hon väldigt tunn, man kände varje ben i kroppen på henne väldigt tydligt. För att vara ett fullvuxet marsvin var hennes vikt väldigt låg, även om hon var och fortfarande är väldigt liten. Efter ett bad, det också utan problem, sattes hon ihop med sina blivande marsvinskompisar som då var runt 2 månader. Saga blev fullkomligt överlycklig över sitt bebissällskap! Idag väger Saga ca 850 gram, hon är en liten marsvinshona men betydligt kraftigare än för 1,5 år sedan. Hon är en blandrashona, typisk "djuraffärsblandning" skulle jag vilja säga, vilket gör att jag tror att hon är köpt i en djuraffär från början. Det känns inte heller särskilt otroligt att hon är född hos någon smådjursgrossist.

Oavsett var hon kommer ifrån är hon i alla fall det tuffaste marsvinet jag har lärt känna! Hon är alltid helt orädd, och hon älskar att springa. Så fort man sätter ner henne på golvet rusar hon i väg och knatar runt bra länge. Jag brukar ibland skoja om att vore hon människa skulle hon vara en maratonlöperska - förutom att hon är nätt byggd (enbart muskler och lite för lite fett än vad matte önskar) älskar hon att springa omkring och kan göra det i princip hur länge som helst. Jag vet inte hur gammal Saga är, men uppskattningsvis runt 3 år. Hon har gått från att ha varit högst till nästan lägst i rang i min honflock på fem marsvinshonor.

Hon är en väldigt snäll marsvinshona, men inte mycket för att kela. Hon är mer åt det spralliga och smidiga hållet, sitter sällan still utanför buren, utan skuttar hellre runt. Ibland har hon nog lite för mycket mod, är lite för tuff. Flera gånger har hon chockat mig genom att försöka kasta sig ur famnen när man står nära buren, och försökt störtdyka ner i den... Än så länge har hon inte lyckats med något så chockartat - tur nog. Saga trivs bra hemma hos mig, och jag trivs bra med Saga. Jag hoppas på att få fortsatt många år med henne och resten av hennes marsvinskompisar, och självklart kommer hon att stanna hos oss livet ut, det är det minsta hon förtjänar efter att ha blivit utslängd mitt i stan. För visst kan man inte ha mycket till hjärta om man kastar ut ett litet marsvin som Saga på gatan?

Berättelsen är skriven av Felicia.

Anmäl
2010-02-15 11:53 #1 av: mandariiin

bra bra!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.