Annons:
Etikettallmänt
Läst 9630 ggr
Mari
2010-02-17 22:53

Konsten att annonsera: På webben

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är inte en lätt uppgift att skriva ihop en bra annons, det är mycket att tänka på för att fånga någons intresse. I denna artikel hade jag tänkt gå igenom de bästa knepen för att få ihop en lyckad annons för webben.

Konsten att annonsera på webben


För att just din internetannons ska uppmärksammas av så många som möjligt gäller det att få ihop en bra annons - en som syns i mängden! Det gäller att lägga ner lite extra tid och engagemang för att få ut sitt budskap även om det kanske inte är så roligt. Ju mer man annonserar desto större är chansen att du hittar det där perfekta hemmet åt ditt djur.

vad.jpg
Det finns en uppsjö av populära annonssajter spridda över internet.

Steg 1 - Vart ska man annonsera?

Börja med att fundera ut vart du ska annonsera. Det finns en uppsjö av annonsställen på internet, både de som är gratis och de som kostar att använda sig av. Mitt tips är att lägga ner de där kronorna det kostar att annonsera på tex. blocket.se då det är Sveriges största annonstorg där tusentals människor kollar in varje dag. Jag menar inte att ni ska glömma de sidor som är gratis - nej de ska ni också använda er av. Att annonsera på så många ställen som möjligt är bara en fördel, eftersom det ökar chanserna att hitta den nya rätta ägaren till ditt djur.

Man får inte glömma alla dessa forum och hemsidor som finns för just ditt djurslag. Här på iFokus finns det flertalet djursajter som man får annonsera på. De flesta djurslag har även föreningar runt om i Sverige som har möjlighet till annonsering på deras hemsidor.

Steg 2 - Hur bygger jag upp annonsen?

Det första man ser är rubriken, därför är det mycket viktigt att just den är lockande. Det ska helst vara en kort men intressant rubrik som bjuder in en för att läsa mer. Man ska undvika att bara skriva "Snäll hund" utan formulera det lite mer så som "Folkkär blandrashund finnes" så man redan i rubriken kan hitta det man söker.
Själva beskrivningen av djuret bör vara utförlig så att du slipper lägga tid för att svara på en massa frågor som kunde besvaras redan i annonsbeskrivningen.
**
Det jag tycker är viktigt att man får med är:**
Ras/raser, ålder/födelseår, kön, färg, temperament, pris, tillbehör som medföljer och om djuret är kastrerat, registrerat eller vaccinerat. Det är även viktigt att skriva vart djuret finns om det inte redan framgår i annonseringen. En bra bild eller flera är också otroligt viktigt att ha med! Annonser utan bilder blir sällan uppmärksammade tyvärr. Glöm inte att skriva ut dina kontaktuppgifter, gärna både mail och telefonnummer så att du blir lätt att kontakta. Har du en hemsida så länka även till den om det finns mer information där att tillgå om djuret.

nej.jpg
Se till att verkligen lägga ner energi att hitta en bra annonsbild. Är denna verkligen bra? Foto: Mari Ekengren

ja.jpg
Denna annonsbild hade jag föredragit om jag letade katt. Denna ger en mer rättvis bild av katten. Foto: Mari Ekengren

Tänk även på att skriva på ett lätt sätt så annonsen blir lätt att förstå. Blir det mycket text så dela upp den med mellanrum så det blir lättare att läsa. Se till att du inte har några stavfel eller särkskrivningar med i din annons - det ser inte bra ut. Till sist, låt någon annan läsa igenom det du skrivit innan du publicerar den. Ofta så blir man själv lite "blind" och kanske glömmer att skriva med viktiga saker.

Steg 3 - Priset

Det är viktigt att sätta ut ett vettigt pris för sitt djur. Att skänka bort djur leder inte bara till att man sänker djurens status utan även också till att ditt djur kan bli mat till något annat djur (eller människa!). Det kan vara svårt att sätta ett vettigt pris, ett tips är att kolla vad andra tar för liknande djur och därefter sätta ett pris som man själv är nöjd med.

Steg 4 - Ingen är intresserad!

Skulle det vara så att ingen hör av sig på din annons så måste man börja se över om man verkligen har annonserat rätt? Har jag annonser ute på relevanta sidor? Har jag skrivit ordentligt i annonsen? Är priset för högt? Det är inte ovanligt att det kan ta veckor innan någon hör av sig så det gäller att ha is i magen.

Får man ändå ingen respons, kolla då över djuret. Är det en okastrerad och omärkt katt? Då kan det vara värt att lägga ner lite pengar för att kastrera katten, det är många som hellre köper en "klar" katt än en som inte är kastrerad eller märkt. Det gäller att tänka på djurets bästa.

Steg 5 - Kontakten med intresserade

När du väl får dina första svar på annonsen, se då till att du svarar på ett seriöst och bra sätt. Försök att vara så trevlig som möjligt även om vissa svar man kan få inte är de seriösaste. Något som är oerhört viktigt är att man alltid är ärlig och inte ljuger, överdriver eller "glömmer" att berätta något, det kommer alltid fram förr eller senare att man inte har varit helt ärlig.
Glöm inte själv att ställa motfrågor till de intresserade så att du vet att ditt djur kommer att hamna på ett bra sätt. Märker du att den som är intresserad inte skulle passa ihop med ditt djur säg det då på ett snällt sätt och om du vet av något annat djur i behov av nytt hem så kan man alltid ge tips om den. Det är alltid bäst att vara ärlig.

Avslut

Har du lyckats med att få ditt djur sålt? Då är det viktigt att du tar bort alla de annonser du lagt ut så inga gamla oaktuella finns kvar någonstans. Hade du flera som var intresserade så kan det vara trevligt för dem att man informerar om att djuret i fråga blivit omplacerat.
Att även försöka ha fortsatt kontakt med det nya hemmet tycker jag är viktigt, det visar att du är seriös och det nya hemmet kan känna sig trygga som har dig som hjälp om något skulle uppstå. Det är oerhört viktigt att man inte säljer till första bästa utan verkligen tar tid på sig att hitta det där perfekta hemmet. Även om det kan kännas omöjligt att hitta köpare så lovar jag att den rätte finns där ute, ge aldrig upp!
Har man ändå inte lyckats hitta någon köpare efter att man verkligen har försökt att annonsera så kan det vara idé att ta kontakt med något omplaceringshem om man själv inte längre kan ha kvar djuret av olika skäl oftast brukar de ha fullt så det gäller att inte höra av sig till dem i sista sekunden.

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Annons:
mandariiin
2010-02-18 09:34
#1

det här var en utav dom bästa artiklarna jag läst på länge!

Lia@mandariiin.com

Tina
2010-02-22 18:57
#2

Otroligt bra jobbat! Denna artikel är super! Glad

Livet med två australian shepherds
https://brukshundarnas.wordpress.com

Mari
2010-08-09 22:45
#3

Puttar upp

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Upp till toppen
Annons: