Djurfakta

Hjälp! Jag har blivit med hamster

2010-03-25 11:31 #0 av: Mari

I denna artikelserie tar vi upp det mest grundläggande man bör veta när man planerar att skaffa sig ett husdjur. Glöm inte att läsa på ordentligt innan du skaffar dig en ny liten vän!

Saxat från wikipedia:

Hamstrar har en grov och tjock kropp, korta ben, en mycket kort och tunnhårig svans samt ovanligt stora framtänder. Däröver finns 3 kindtänder i varje käkhalva och stora kindpåsar. Åkerfält i det tempererade Europa och Asien utgör dessa djurs levnadsområde. De gräver djupa hålor med flera kamrar där de om hösten samlar sina förråd. Hamstern är allätare och lever cirka 2-4 år.

 

Vad är en hamster?

Sällskapshamstern förekommer i största del i två olika sorter, guldhamstern och dvärghamstern. Guldhamstern är den största sorten som blir cirka 15cm lång, dessa guldhamstrar lever solitärt vilket betyder att de ska hållas ensamma och inte i par eller grupp eftersom de annars riskerar att skada eller rent av ha ihjäl varandra. Guldhamstrar blir mycket sällan äldre än två år.

hamster.jpg
Guldhamsterhane, 3 månader, i pälstypen satin korthår. Foto: NinniH

Dvärghamstrar finns i fyra stycken arter, Rysk Vintervit (ofta kallad "Sibirisk dvärghamster" hos djuraffärerna), Campbell, Roborowski och Kinesisk dvärghamster. Rysk vintervit är den vanligaste dvärghamstern och lika som Campbell och Roborowski vill de bo i grupp eller två och två. Fast som med de flesta andra djur så finns det inga garantier på att alla går bra ihop, det är individuellt men med en bra sammanföring så brukar det gå bra. Kinesisk dvärghamster föredrar att bo ensam utan sällskap. Dvärghamstrarna har lite längre livstid än guldhamstern, de brukar kunna leva upp till tre år.
Tänk på att hamstrar inte gillar att bo med en annan hamster av annan sort.
dvärghamster.jpg
Dvärghamster. Foto: Qepta

Speciellt guldhamstrarna förekommer i en uppsjö av olika färger och teckningar, närmare bestämt 54st olika. Dvärghamstrarna har inte samma stora färgskala men även de har olika färger och teckningar.

Det som känneteckar en hamster mest är de stora kindpåsarna som de har för att transportera mat i.

Hur ska min hamster bo?

Hamstrar är väldigt aktiva djur, de behöver kunna röra på sig ordentligt. Minimåttet för ett djur är 60x40x40cm men som alltid när det gäller burstorlekar så är ju större desto bättre.

bur.JPG
Rätt vanligt förekommande gallerbur. I denna är det Rocky som bor. Foto: Palomino

Det finns en uppsjö av olika sorters gallerburar som man kan köpa i butik eller på internet. Man kan också använda sig av ett akvarium som bur till sin hamster, det som är värt att tänka på då är att kanterna ska vara så låga som möjligt eftersom luftcirkulationen i dessa glasburar inte är den bästa.

Eftersom hamstrar är väldigt aktiva behöver de under sin vakna tid under dygnet bli ordentligt aktiverade. Ett sätt är att ha stimulerande inredning som inbjuder till aktivitet. Det finns bland annat olika rör, tunnlar, hus eller hjul.

rulle.jpg
En billig och lätt leksak för hamstrar, en vanlig rulle med extra hål. Bra för hamstrarna att undersöka och leka med. Foto: NinniH

Till bottenmaterial i buren passar kutterspån bra, det suger upp bra och inbjuder även hamstern till att gräva och göra egna krypin. Ett sovhus är egentligen inte nödvändigt om man har kutterspån. Att tänka på vid köp av sovhus är att undvika hus av plast, då de ofta blir väldigt instängda så hamstern kan få hudproblem.

stlströ.jpg
Detta är STL-strö, vilket är strimlad kartong. Fungerar bra om man själv är dammarllergiker. Lite dyrare än vanligt spån men billigare än tex. Toa-lätt. Foto: NinniH

Ett springhjul för guldhamster måste vara minst 20cm i diameter för att hamstern inte ska få ryggskador, se till att hjulet du köper/får med verkligen passar din hamster.

hjul.jpg
Ett Rolly-hjul. Foto: NinniH

Vad ska min hamster äta?

Hamstrar äter faktiskt mer än bara torrfoder, många kanske inte vet att hamstrar mår bra av att äta lite grönt? Ärtor, pannkaka, pasta, ris, potatis och Groddar är bara en liten del av vad man kan ge sin hamster. Det går bra att ge både till guldhamster och de mindre raserna men det är ofta som de mindre är lite mer kräsna så man får prova sig fram vad just de tycker om för något.

Hamstrar kan även äta annat än grönsaker, så som kött, fisk och ägg. Detta kan ges ungefär två gånger i veckan för att hamstern ska må riktigt bra. Hamstern behöver även ha fett, detta ska ges ungefär en gång i veckan i form av feta nötter eller solrosfrön.

lyxblandning.jpg
Bello, lyxblandning. Kraftfoder för hamstrar. Foto: NinniH

Det ska även finnas något i buren att gnaga på - alltid. Eftersom hamsterns tänder alltid växer behöver de något att gnaga på för att slita ner dem, annars kan problem uppstå. Färska grenar brukar vara uppskattat, annars finns det så kallade gnagarpinnar att köpa i butiker.

Självklart ska hamstrar ha fri tillgång på fräsht och friskt vatten.

Hur sköter jag om min hamster?

Hamstrar behöver ingen större tidskrävande skötsel då de lätt sköter sig själv bara de får fint att bo, mat, vatten och något att underhålla sig själv med. Hamstern är inte som våra andra vanliga husdjur tex kaninen och marsvinen beroende av att man ska klippa deras klor regelbundet. Det kan hända att man behöver klippa hamsterns klor men bara de har mkt att klättra och dona med så brukar klorna sköta sig självt.

Hamstern behöver heller inte någon speciell pälsvård eller regelbunda bad. Långhåriga hamstrar kan man ibland behöva hjälpa reda ut någon tova och det är mycket ovanligt att hamstrar lortar ner sig så att de behöver badas.

bäbis.jpg
Dvärghamsterbäbis som myser i handen. Foto: Minitassen

Hamstrar gillar även att få komma ut utanför buren, de brukar inte vara så vidare keliga även om det finns vissa individer som gillar det, de är ofta pigga och vill springa runt. På sommaren kan man även rasta dem utomhus - med god uppsikt!
Det finns även utställningar för hamstrar som annordnas lite titt som tätt.

Ibland kan det vara lite svårt att få sin hamster tam, speciellt om man hittar sin vän i en djuraffär där de oftast inte är så mycket hanterade. Man kan locka till sig hamstern genom att ha något gott med sig varje gång man öppnar buren.

Vanliga sjukdommar

Även hamstrar kan drabbas av sjukdommar eller olycksfall, är du minst osäker så ring en veterinär för rådslagning.

Hamstrar kan lätt bli förkyld, vi människor kan smitta din hamster. Därför är det viktigt att tvätta händerna om du ska hantera din hamster eller lägga in mat om du är förkyld. Hamstern ska även bo varmt och få en varierat hälsosam kost.

Förstoppning är något annat som hamstrar kan drabbas av, då blir den slö och hängig, magen känns spänd och hamstern vägrar att äta. Om din hamster fått förstoppning och om hamstern fortfarande har matlusten kvar kan du prova att ge den grönsaker, melon, tomat, gurka eller sallad till exempel.Verkar det bli värre? RING VETERINÄREN

Värmeslag kan slå till under de varmare månaderna och om din hamster drabbas av detta så kan man dutta lite vatten på hamstern och försöka se till så de äter lite gurka, ställ även buren på ett svalt ställe.

Övrigt

hamster2.jpg
Guldhamsterhanen Gizmo. Färgen: bandad black/yellow. Foto: Palomino

Söker du mer hjälp eller bara vill umgås med andra hamsterägare så kolla in på hamster.ifokus där en hel bunt av hamstermänniskor träffas dagligen och utbyter erfarenheter och hjälper varandra. Där finns även fler intressanta och lärorika artiklar att ta del av.

Lycka till med din hamster!

Löpsedelbilden är fotograferad av pigelina

Anmäl
2010-04-09 13:26 #1 av: Minitassen

Fin artikel hihi :)

Anmäl
2010-04-12 00:58 #2 av: Tinwe

Mycket bra artikel! :D

Anmäl
2010-04-12 01:09 #3 av: Mari

#1 & #2 Tack så mycket Skrattande Verkligen kul att höra

Anmäl
2010-05-08 23:09 #4 av: Ellenfyrkant

Bra artikel men har några invändningar.
Sibirisk dvärghamster är inte samma som den vintervita utan en hybrid. Sibirisk dvärghamster är vintervit+campbell.
Lite konstigt också att du berättar att en springhjul till guldhamster ska vara minst 20 cm i diameter men på bilden under rubriken "hur ska min hamster bo ?" är ett hjul med diametern 17,5 cm. Bra om man har bilder som talar för samma rekommendationer som texten.

Anmäl
2010-05-08 23:51 #5 av: Mari

#4 Tack för synpunkterna, sajtvärden på hamster,.ifokus hjälpte mig att läsa igenom allt så att det skulle vara sanningsenligt innan detta publicerades då jag själv inte är så haj på just hamstrar.
Ang. hjulet så trodde jag att det var ett godkänt hjul då det stod så i bildbeskrivningen i tråden inne på djurfoto, där jag efterlyste bilder till denna artikel. Jag skulle ha kollat efter bättre, är lite nyfiken, hur ser du på bilden att hjulet är 17,5 cm i diameter? Glad

Anmäl
2010-05-08 23:58 #6 av: Ellenfyrkant

#5 Ok, man kan inte ha koll på allt. Glad Känner igen hjulet, designen och färgen talar för att det är 17,5 cm hjulet. "Living world" som gör de hjulen tillverkar dem i 3 storlekar, medium storleken är ljusgrön och har en diameter på 17,5 cm i diameter, helt enkelt. Skrattande

Anmäl
2010-05-09 00:03 #7 av: Mari

#6 Fast färgen på detta hjul är ju ljusblå? Tungan ute

Anmäl
2010-05-09 00:06 #8 av: Ellenfyrkant

#7 Syftar inte på det hjulet utan det gröna som står i guldhamsterns bur. Det ljusblåa ser ut att vara ett 14,5 cm hjul.

Anmäl
2010-05-09 00:12 #9 av: Mari

#8 Jaha då hänger jag med Glad

Anmäl
2010-05-09 00:35 #10 av: Tinwe

#8 Har för mig att de hjulen görs större (det ljusblå du talade om) :)

Anmäl
2010-05-09 01:21 #11 av: Ellenfyrkant

#10 Okej, men i förhållande till listen ser just detta exemplar fortfarande ut som ett "vanligt" 14,5 cm hjul. Flört

Anmäl
2010-05-09 01:53 #12 av: Tinwe

#11 Okej okej :P jag vet då inte ^^

Anmäl
2010-05-10 16:34 #13 av: NinniH

#11: Kanske var dumt val av ställe för min del att fotografera hjulet på.
Men vi har väldigt höga trösklar i lägenheten, över en decimeter höga.
Så hjulet är inte 14.5cm i diam, det kan jag garantera. Tungan ute

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2010-05-10 19:03 #14 av: Ellenfyrkant

#13 Där ser man. Glad Var dock inte det jag menade från början. Utan syftade på det gröna. Hade väl inte varit något fel med att ha det i 14,5 cm heller, bara det inte var till en guldis isåf så.

Anmäl
2010-10-07 18:43 #15 av: Hamstermaja

Skulle det funka att ha en glasbur som är ca 30 cm hög? :) Bra artikel! :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.