2010-04-08 21:14 #0 av: Mari

Detta "test" är inspirerat av Christer i P3's egna moraltest som ni kanske hört på radio? Vi har tagit några vanligt förekommande frågor och gjort dem lite mer "djuriska" för att passa in bättre.

Denna artikel är en av fyra som publiceras i samband med temamånaden Etik & Moral i April 2010. I skillnad mot Christer i P3's moraltest så har vi ingen som går igenom svaren och analyserar utan meningen med detta är personen i fråga får en chans att yttra sina åsikter och vi därigenom lär känna personen lite bättre. Känn er fri att ställa frågor eller kommentera texten.


lisette.jpg Lisette är sajtvärd för ridsport.ifokus


Tycker du att vi som bor i den rika delen av världen är moraliskt bepliktigade att skänka pengar till en organisation som jobbar för djurens rättigheter/jobbar för att minska djurens lidande?

-Jag skänker inte pengar till organisationer av den enkla anledningen att jag inte vill bidra till chefers redan feta löner. Många gånger så hamnar inte pengarna där de ska. Detta gäller alla sorters organsationer.
Alla kan minska djurens lidande genom sitt eget tänkande och handlande. Det behöver inte innebära att man behöver skänka pengar.

Anser du att djur kan göra så orätta handlingar så att de förtjänar att avlivas? En hund kan t ex anfalla en människa i försvar eller av rädsla, även om den vet att det är en orätt handling ur dess mattes/husses synpunkt.

Ja det tycker jag. Även om det kanske var mitt fel som djurägare. Det hade varit tungt, men jag hade aldrig velat ha på mitt samvete att min hund (ex vis) hade skadat ett barn för livet för att den är rädd eller dylikt.

Många anser att vi har extra stora moraliska förpliktelser mot släktingar och familjemedlemmar, hur skulle du reagera om någon i din närhet har begått ett allvarligt brott mot djurskyddslagen?

-Beror helt och hållet på vilket brott det var och vilken familjemedlem. Hade min pappa utnyttjat djur sexuellt hade jag blivit otroligt äcklad och hade nog inte kunnat se på honom på samma vis igen. Jag hade förmodligen inte tagit avstånd helt och hållet.

Är det okej att döda djur för att få mat eller kläder trots att vi kan misstänka att djuren lider?
- Äter du själv kött eller använder produkter gjorda av djur?

-Jag äter inte kött för jag tycker inte det är gott. Använder animaliska produkter. Djur som lider är givetvis inte ok, men jag som konsument vet inte hur djuret behandlas. Jag har inte råd att gå och köpa ekologiskt eller närproducerat, tyvärr. Lidande är en definitionsfråga, ser man på de här grisbilderna som publicerades för någon månad sedan så är det ögonblicksbilder. Vem vet vad som döljde sig två meter ifrån grisarna som stod på en betongplatta? Kanske en värmelampa och jättemycket halm.

Tycker du att det är moraliskt rätt att hindra en ny varelse att komma till världen genom tidig abort te.x genom kastrering av redan dräktigt djur?

-Beror på anledningen till att man kastrerar. En gatuhund i grekland - JA helt klart! Likadant en strövarkatt som bär på ungar. Rent överlag så tycker jag att man försöker rädda för mycket djur. Hade varit bättre om man kastrerat från början och sett till så det inte blivit ungar.

Vi på djurhem tackar Lisette för att deltagit i vårt "moraltest".