2010-04-16 14:36 #0 av: Mari

Detta "test" är inspirerat av Christer i P3's egna moraltest som ni kanske hört på radio? Vi har tagit några vanligt förekommande frågor och gjort dem lite mer "djuriska" för att passa in bättre.

Denna artikel är en av fyra som publiceras i samband med temamånaden Etik & Moral i April 2010. I skillnad mot Christer i P3's moraltest så har vi ingen som går igenom svaren och analyserar utan meningen med detta är personen i fråga får en chans att yttra sina åsikter och vi därigenom lär känna personen lite bättre. Känn er fri att ställa frågor eller kommentera texten.

lena.jpg Lena är sajtvärd för hittekatter.ifokus

 

Tycker du att vi som bor i den rika delen av världen är moraliskt bepliktigade att skänka pengar till en organisation som jobbar för djurens rättigheter/jobbar för att minska djurens lidande?

- Vi som bor i den rika världen har helt andra möjligheter att på olika sätt hjälpa till och stödja organisationer som arbetet för att göra världen till en bättre plats både för djur och människor. Däremot är det svårt att göra det till en plikt vilken slags organisation var och en ska stödja. Där måste det egna engagemanget komma in.

Anser du att djur kan göra så orätta handlingar så att de förtjänar att avlivas? En hund kan t ex anfalla en människa i försvar eller av rädsla, även om den vet att det är en orätt handling ur dess mattes/husses synpunkt.

- Nej man kan inte staffa djur på samma grunder som man straffar människor. Om djur anfaller är det i självförsvar. Handlar det om husdjur är det oftast matten/hussen som har brustit.

Många anser att vi har extra stora moraliska förpliktelser mot släktingar och familjemedlemmar, hur skulle du reagera om någon i din närhet har begått ett allvarligt brott mot djurskyddslagen?

- Jag skulle bli besviken och absolut inte ta vederbörande i försvar. Det skulle istället bli en hård lektion i djurskyggsfrågor och en anmälan om djuren ifråga lider nöd och den skyldige inte gör något åt saken.

Är det okej att döda djur för att få mat eller kläder trots att vi kan misstänka att djuren lider?

- Det är aldrig okey om djuren lider. Bra djurhållning är A & O.

Äter du själv kött eller använder produkter gjorda av djur?

- Äter lite kött men försöker att äte mer och mer vegetabilisk föda. Använder inte skinnproduker eller andra produkter gjorda av djur. Köper inte längre leksakmöss till katterna som är gjorda av skinn.

Tycker du att det är moraliskt rätt att hindra en ny varelse att komma till världen genom tidig abort te.x genom kastrering av redan dräktigt djur?

- Ja det kan det vara. T.ex. när det gäller huskatter pga av det stora antalet hemlösa. Går det att urföra utan risk för men på katten är det att föredra före ytterligare en oönskad kull. Det ultimata vore dock om alla kastrerade sin katt innan den blev dräktig

Vi på djurhem tackar Lena för att deltagit i vårt "moraltest".