Teman

Moraltest med Stirrup - djurhem & djurfoto.ifokus

2010-05-03 15:29 #0 av: Mari

Detta "test" är inspirerat av Christer i P3's egna moraltest som ni kanske hört på radio? Vi har tagit några vanligt förekommande frågor och gjort dem lite mer "djuriska" för att passa in bättre.

Denna artikel är en av fyra som publiceras i samband med temamånaden Etik & Moral i April 2010. I skillnad mot Christer i P3's moraltest så har vi ingen som går igenom svaren och analyserar utan meningen med detta är personen i fråga får en chans att yttra sina åsikter och vi därigenom lär känna personen lite bättre. Känn er fri att ställa frågor eller kommentera texten.

mig.jpg Stirrup är sajtvärd på djurhem.ifokus & djurfoto.ifokus

Tycker du att vi som bor i den rika delen av världen är moraliskt bepliktigade att skänka pengar till en organisation som jobbar för djurens rättigheter/jobbar för att minska djurens lidande?

- Jag tycker att det är upp till var och en att bestämma vart sina pengar ska gå. Jag själv känner mig "bepliktad" att hjälpa till på något sätt även om det inte är ekonomiskt. Jag skulle vilja att alla hade den uppfattningen men tyvärr är det inte många som delar den med mig.
Om man sen väljer att skänka sina pengar eller sin arbetskraft på något sätt så tycker jag att man är skyldig att kolla upp så att pengarna och det man bidrar tas hand om på rätt sätt. Finns många som missbrukar gåvor.

 

Anser du att djur kan göra så orätta handlingar så att de förtjänar att avlivas? En hund kan t ex anfalla en människa i försvar eller av rädsla, även om den vet att det är en orätt handling ur dess mattes/husses synpunkt.

- Ja. Vissa djur kan göra orätta handlingar men då är de oftast psykiskt sjuka och mår bäst av att bli avlivad då de inte kan vistas med varken människor eller andra djur. Men jag tycker inte att det är rätt att avliva ett djur som handlar i självförsvar eller rädsla.

 

Många anser att vi har extra stora moraliska förpliktelser mot släktingar och familjemedlemmar, hur skulle du reagera om någon i din närhet har begått ett allvarligt brott mot djurskyddslagen?

- Jag skulle bli väldigt besviken på den personen. Om det handlade om varnvård eller liknande så skulle jag nog först försöka hjälpa personen med djuret/djuren men om hjälpen inte mottages eller misskötes så skulle jag anmäla illa kvikt.

 

Är det okej att döda djur för att få mat eller kläder trots att vi kan misstänka att djuren lider?

- Nej det tycker jag aldrig är ok. Djuren ska inte behöva lida något alls för att vi ska få mat eller kläder.

Äter du själv kött eller använder produkter gjorda av djur?

- Ja jag äter kött och ja jag använder produkter gjorda av djur. Dock på senare tid har jag försökt tänka mer och mer på vad jag köper för kläder och prylar. Kött kan jag nog aldrig sluta äta men försöker även där att köpa från "bra" ställen.


Tycker du att det är moraliskt rätt att hindra en ny varelse att komma till världen genom tidig abort te.x genom kastrering av redan dräktigt djur?

- Ja jag tycker att det är rätt. Känner man själv att man inte kan ta hand om djuren som kommer födas så tycker jag att det ska finnas möjlighet att ta bort dessa. Men det ska inte vara något man kan missbruka utan man ska även kastrera sina djur som ej ska gå i avel och hålla ferila djur utskilda så inga olyckor ska kunna hända. Att kunna göra abort på tex. hittekatter tycker jag är bra. Det finns redan för många stackars hemlösa katter där ute och det behövs inte fler.

 

Vi på djurhem tackar Stirrup för att deltagit i vårt "moraltest".

Anmäl
2010-05-04 04:21 #1 av: mandariiin

Glad bra svar!

Anmäl
2010-05-04 15:10 #2 av: TheMe

Bra svar! Skulle svarat väldigt lika själv känner jag...

Anmäl
2010-05-04 16:20 #3 av: Tina

Roligt att få in liten inblick i vår sajtvärds tankar och åsikter. Skrattande
Även jag tycker att dina svar var mycket bra och genomtänkta.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.