Annons:
Etikettdjurfakta
Läst 17974 ggr
MP160
8/24/10, 1:55 AM

Hjälp! Jag har blivit med mus!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I denna artikelserie tar vi upp det mest grundläggande man bör veta när man planerar att skaffa sig ett husdjur. Glöm inte att läsa på ordentligt innan du skaffar dig en ny liten vän!

Vad är en mus?

En mus är en liten näpen figur som ofta kännetecknas för sina stora öron och långa pälslösa svans. Musen lever i ungefär 1,5-2 år. Det finns tre typer av sällskapsmusen men alla är av samma art och härstammar allihopa från husmusen; mus musculus.
Den engelsktypade musen är den största typen och hittas oftast hos privata och registrerade uppfödare. Dom har stora öron, enligt svemus standard ska de gärna påminna om kronbladen på en tulpan och svansen är ofta längre än kroppen. Längden ligger på ca 30 cm mellan nos och svanstipp och vikten omkring 40-60 gram men ofta mer. Upp till 100 gram är inte ovanligt.
© Grodan
Engelsktypad Colorpoint beige fox tjej på 4 veckor. Foto: Grodan

Den svensktypade musen är den mustyp man oftast ser hos djuraffärerna. Svensktypade möss är också den typ som är mest lik sin vilda släkting husmusen. Längd från nos till svanstipp ligger på ungefär 20 cm och vikten på ca 20-30 gram.
© Grodan
Svensktypade Morakullan´s Jackpot och Morakullan´s Jackie. Foto: Grodan

Minimusen är den minsta typen. Vad jag förstått är inte minimusen särskilt vanlig i sverige. Svansen är betydligt kortare än kroppen och från nos till svanstipp ligger längden endast på ca 10-15 cm. Vikten på ynka 10-20 gram.
© Frida
Minimusen Nikolaj. Foto: Frida Gäfvert

Möss kan ha många olika färger, teckningar och hårlag utöver typ så möss kan se ut på många olika vis. Dom kan vara lockiga i pälsen, dom kan vara långhåriga, dom kan ha virvlar. Dom kan vara röda, dom kan vara blå, dom kan vara svarta. Alla är dock lika vackra på sitt lilla vis!

Som husdjur blir ofta musen en väldigt rar och tillgiven liten varelse om den får tid att vänja sig vid dig som matte eller husse. Många berättar om hur deras möss sitter och trängs vid burluckan och bara väntar på att få komma ut och bli pussade på och kanske få något gott godis! Då möss är väldigt sociala djur så uppskattar dom oftast ditt sällskap och kan vara mycket kontaktsökande. Detta anser många vara det absolut charmigaste med mössen, dom är här och nu! Att lära sig förstå musens beteende och sätt att komunicera på är inte svårt om man tar sig tid att sitta och iakta sina möss.

Såhär beskriver Grodan möss:
"Möss är väldigt okrävande vakna små men så stora djur. De tittar på dig med sina små ögon och SER dig - känns det som i a f. Möss har ingenting emot människor, tvärtom, de uppskattar oss mycket och de minsta ting vi gör för dem verkar de uppskatta.

Att bli sedd och uppskattad av ett så litet djur känns i hjärtat. Och så lite krävs eg för att hålla musen glad och nöjd med livet i fångenskap. Visserligen är matbiten mycket viktig och kräver planering och ekonomi - ingen frisk och glad mus om inte foderstaten är bra. Dessutom behöver man som ägare förstå att ett litet djur måste äta mycket!

En mus som har en trivsam bur med kamrater och sysselsättning mår oftast bra. Du upplever sällan som ägare att den är missnöjd och behöver mer aktivering el dyl om du tittar till den en stund varje dag."

Hur ska mina möss bo?

I det vilda lever möss i flock bestående av en hane, hans honor och ungar. Hanmöss har kvar denna dominans och revirtänk och går oftast inte ihop med andra hanar och måste därav bo ensamma. Vissa uppfödare avlar dock på hanar som inte är lika dominanta utan kan bo ihop med en son eller bror men det finns trots det aldrig några garantier att två hanar kommer kunna bo ihop hela livet. Honor däremot trivs allra bäst i grupp på 2 eller fler individer.

Möss vill gärna kunna springa runt, hoppa omkring på olika leksaker och även kunna gömma sig på olika platser i buren. Minimåttet på musbur enligt JBV är 45x20x20 cm men här gäller absolut ju större desto bättre!
Dunaburen är en ganska vanlig musbur och finns i olika storlekar. Den släpper inte in drag men har ändå ganska bra ventilation, den är lättstädad och man har bra insyn i buren. Gallret i taket är tätt och relativt rymningssäkert. Dock kan den vara svår att inreda och luckan placerad i taket på buren innebär att man närmar sig mössen uppifrån vilket många möss upplever obehagligt.
© MP160
Dunabur från märket Ferplast. Foto: MP160

Terrarie är den bur dom flesta musägare föredrar. Terrariet släpper inte in drag men har oftast bra ventialtion beroende på antalet ventilationslister, lättstädat och oftast helt rymningssäkert. Luckan bestående av skjutglas på sidorna innebär att man närmar sig mössen från deras nivå vilket mössen föredrar. Dessutom är det enligt många det snyggaste alternativet. Terrariet är oftast tungt och inte så lätt att flytta alla gånger dock.
© Sarae
Ett av Saraes terrarium. Foto: Sarae

Gallerbur är inte alltid så optimalt då vissa möss lätt smiter ut genom gallret. Får musen igenom huvudet så kommer kroppen ut utan problem så en gallerbredd på max 7 mm är att rekomendera. Fördelen med gallerburen är att man kan få mer kontakt med musen då inget glas eller plast är emellan och det är ofta ganska lätt att inreda en gallerbur. Gallret på buren kan dock göra buren jobbigare att städa och mössen kan sprätta ut bottenmaterialet.
© Fiffiluren
Fiffiluren använder en fågelbur som musbur. Foto: Fiffiluren

Som bottenmaterial funkar aspflis, alflis eller spån av lövträd. Kutterspån rekomenderas inte då det dammar, uppsugningsförmågan är dålig och är det gjort av barrträd vilket ofta just kutterspån är kan det vara cancerframkallande. Bomaterialet får gärna vara rivet hushålls eller toapapper. Som leksaker är kartonger av olika storlekar och tomma toarullar populärt, hus av trä och kvistar från obesprutade fruktträd. Vill man använda hjul till sina möss måste hjulet vara minst 20 cm i diameter, gärna större, för att undvika ryggskador! Gallerhjul rekomenderas ej då möss kan fastna med tassar och svans. Ett stabilt hjul i heltäckande plast är mycket bättre!

Vad ska mina möss äta?

Strunta i gnagarblandningen i djuraffären, den täcker inte mössens näringsbehov och innehåller för mycket socker och fett. Att blanda eget torrfoder åt sina möss är både roligare, billigare och betydligt nyttigare! Basen ska utgöras av säd; havre, vete, korn och råg. Fröer som t.ex. solroskärnor, undulatfrö, bovete och hirs är populärt i torrfoderblandningen men är ganska feta så var sparsam med dessa. Torrfoderblandningen ska mössen ha fri tillgång till dygnet runt. Eftersom dom har en så snabb ämnesomsättning behöver dom äta ofta.
© MP160
Totte i torrfoderskålen. Foto: MP160

Utöver torrfoderblandningen behöver möss få färskfoder. Färskfoder är då alltså färsk mat såsom grönsaker, frukt, kött och fisk. Möss är allätare och behöver därför serveras kött eller fisk 2-3 gånger i veckan. Diverse grönsaker kan man ge varje dag men var noga med att plocka ut resterna dagen efter då detta annars kan ligga och börja mögla. Geggor av olika slag är oftast poppis. Man mixar ihop olika ingredienser till en smet, eller gegga, som sedan kan frysas in i portioner. Iskubsformar är jättebra till detta! Varma sommardagardagar kan man ge mössen en sån här gegga medans den fortfarande är kall, dock inte för kall.
© MP160
Lea äter gegga med ris och linser som bas. Foto: MP160

Dagsfärskt vatten ska alltid finnas tillgängligt i antingen flaska eller stadig skål! Saltsten, mineralsten eller vitaminer man har i vattnet har mössen inget behov av om torrfodret och färskfodret är av bra kvalité.

Hur sköter jag om mina möss?

Möss är aktiva djur och tycker för det mesta om att röra på sig. En lek och kelstund utanför buren om dagen mår mössen bra av och ni får en bättre relation till varandra.

Till skillnad från hamstern så hoppar möss helst inte ut i tomma intet, därför funkar det utmärkt att ha dom på ett lekbord fullt med roliga leksaker och krypin. Man kan även ha mössen sittandes på axeln när man gör något annat lugnt, tex sitter vid datorn. Många möss tycker om att sitta och pilla med matte eller husses nackhår under tiden på axeln. Har man en luvtröja så kryper gärna mössen ner i luvan och tar en lur. Tänk dock på att vissa möss, speciellt unga, kan kissa och bajsa under tiden dom sitter på din axel eller ligger i luvan så att ha en speciell mus-tröja som är okej att smutsa ner är ett tips.

Möss kräver ingen pälskötsel eller klippning av klor etc. En frisk mus tar hand om sin hygien själv och behöver därför inte heller badas. Har musen lyckats smutsa ner sig med nått den inte kan få bort på egen hand så kan man torka av musen lite försiktigt med en fuktig bomullstuss.
Har du köpt dina möss av en seriös uppfödare så är förmodligen mössen vana att hanteras och är inte rädd för dina händer men en mus som kommer från djuraffär kan därimot behöva lite tid att vänja sig vid dina händer då djuraffärsdjur oftast inte blir särskilt hanterade. Ett bra tips är att krama lite bottenmaterial i handen och sedan lägga ner den på botten bara och vara stilla. Ev ha något gott i handen så musen blir ännu mer nyfiken och vill se vad som står på. Kommer musen fram så var inte för snabb med att ta upp den, här krävs oftast tid och tålamod! Känner du att musen vibrerar eller darrar i din hand så var lugn, tassdarr är tecken på att musen trivs!
© MP160
Tova tvättar svansen. Foto: MP160

Vanliga sjukdommar

Tyvärr drabbas många möss av cancertumörer på äldre dagar. Andningssvårigheter och rossel är också ganska vanligt och det finns många olika orsaker till detta. Blir din mus sjuk så ta musen till en kunnig veterinär såfort som möjligt. Möss visar inte sjukdomssymptom förrens det ofta är för sent, så var uppmärksam på sjukdomstecken. Är du tveksam så ring och be veterinären om råd. Köper man mössen från en seriös uppfödare, utfodrar mössen med nyttig mat, håller buren ren och låter dom motionera så har musen dock dom bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv!

© MP160
Elvira och Hillevi hälsar! Foto: MP160

Övrigt

Söker du mer hjälp, information om musen eller bara vill småprata med andra musägare så kom in till oss på mus.ifokus där en hel bunt av musgalna människor träffas dagligen och utbyter erfarenheter och hjälper varandra. Där finns även fler intressanta och lärorika artiklar och trådar att ta del av.

Lycka till med dina möss!

Annons:
Tina
8/24/10, 10:57 PM
#1

Mycket bra information med många fina bilder!
Möss är så himla söta, blev lite småkär i Elvira och Hillevi. Flört

Livet med två australian shepherds
https://brukshundarnas.wordpress.com

MP160
8/25/10, 2:39 AM
#2

Tack! Elvira och Hillevi tackar nog dom också, haha Skrattande

SweetCheeks
8/25/10, 4:06 PM
#3

Ni på Mus gör det sannerligen inte lätt för oss stackare som inte skall ha möss… Skrattande

Hur är det med mössens känslighet mot "nya miljöer"? Är det oklokt att ta emot omplaceringsmöss om man redan har möss hemma? Är det ok så länge de gamla och nya mössen hålls i olika burar?

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

MP160
8/25/10, 4:51 PM
#4

#3 Haha! Flört

Olika möss är ju olika stresståliga, så det är svårt att säga. Blir mössen väldigt stressade av att byta miljö så kan immunsystemet bli nedsatt och mössen drabbas lättare av smittor. Har du dom nya mössen i karantän så är det nog ingen större fara dock. Tvätta händerna mellan burarna, byt gärna kläder innan och efter du pillar med dom nya mössen och ha burarna i olika rum så minimerar du risken för smittor. Det är en bra säkerthetsåtgärd som jag är säker på att det är fler än bara musmänniskor som använder sig av när dom har många djur. Sen är det ju såklart inte alla möss som blir stressade av att byta miljö. Tungan ute

SweetCheeks
8/25/10, 5:26 PM
#5

#4 Jag har för mig att jag läst att möss skall vara extremt känsliga mot nya bakterieflora så det rekommenderas att man endast köper in möss från samma uppfödare exempelvis. Av samma anledning lånar man inte ut avelsdjur? Stämmer det?

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

MP160
8/25/10, 5:36 PM
#6

#5 Ja, det stämmer, men Extremt känsliga skulle jag inte påstå att dom är Tungan ute Man kan köpa möss från olika uppfödare men som sagt, karantän är att föredra då för säkerhetsskull

Annons:
SweetCheeks
8/25/10, 9:32 PM
#7

#6 Läste något i den stilen på Mus och blev lite uppskrämd. Flört Hmm, är jag trög nu eller hur länge är det tänkt att de skall sitta i karantän? Jag menar alltså om man tar emot möss som har omplacerats hos en.

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

MP160
8/26/10, 1:39 AM
#8

#7 Ungefär 40 dagar Glad

SweetCheeks
8/26/10, 1:46 AM
#9

#8 Oki, det kanske kan vara bra att veta någon gång. Tungan ute Oskyldig

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

MP160
8/26/10, 1:52 AM
#10

Flört

Grodan
8/26/10, 8:13 AM
#11

#7 Oj, det var nog inte meningen att skrämma dig, SweetCheeks. Tyvärr är det ju så att möss har ganska många sjukdomar och det är jobbigt och svårt att hitta bra veterinärer. Vanliga blodprov kan ju inte göras t ex, så vi som har några möss är väldigt rädda om dem och tar många försiktighetsåtgärder för att inte smitta de vi redan har när vi köper nya.

De vanligaste sjukdomarna är yttre och inre parasiter, bakterier som framkallar luftrörsproblem/rossel samt tumörvirus.

Om du minns vad du läste på mus-ifokus som skrämde dig kanske vi kan gå in och åtgärda detta på något sätt, t ex genom att formulera oss bättre…?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

SweetCheeks
8/26/10, 3:21 PM
#12

#11 Det är ingen fara, blev inte jätteförskrämd, reagerade nog mest på vad jobbigt det verkade vara. Främst så var det ju det om att man inte lånar ut avelsdjur, samt att man fryser in grenar med mera men det är å andra sidan inte så konstigt. Glad

När vi diskuterade djurhem kom vi fram till att vi inte skulle ta emot möss, just för att de verkade vara så känsliga, men det skulle alltså kunna vara ok om man är försiktig?

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Muszimba
9/21/10, 11:56 AM
#13

#12 Självklart. Jag har haft karantän i omgångar då jag har köpt nya möss och det är ingen fara.

Annons:
Upp till toppen
Annons: