Annons:
Etikettdjurfakta
Läst 11349 ggr
Alexej
1/10/09, 2:06 PM

Djursamlare - vilka är det?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Djursamlare, animal hoarders/hamstring eller animal collectors är ett samlingsbegrepp för en sjukdom som finns överallt mitt bland oss. Det är personer som samlar på sig för många djur utan någon insikt för deras välmående. Tyvärr är problemet fortfarande ganska okänt också hos ansvariga myndigheter och veterinärer. Ofta ses dessa människor som "udda personer" bland grannar och släktingar. Myndigheter drar sig för att agera i tid och ibland slutar det med stora tidningsrubriker.

CA509L4X.jpg

Vad kännetecknar nu en djursamlare?

  • Det finns ovanligt många djur hos personen med för lite utrymme

  • Det hygieniska skicket av lägenheten/huset/tomten är tveksamt

  • Kattoaletter, burar, stallar osv är kraftigt förorenade

  • Djuren är undernärda, felnärda, det finns inget eller endast förorenat dricksvatten som tillhandahålls

  • Djur som är sjuka och trots befintliga hälsoproblem får inte vård. Det finns ingen insikt eller resurser för vaccinering eller kastrering

  • Djuren är ofta i bedrövligt skick med hud-, öron- och ögoninfektioner, tandproblem, misskött fot- eller hovvård och parasiter

  • Ibland hittas döda djur bland de levande.

c941b860f1.jpg

Personen:

  • är ofta beroende av situationen (antal djur och föroreningen) socialt isolerad och har dålig ekonomi

  • personen döljer det totala antalet djur och nekar utomstående tillträde till området och kontakt med djuren

  • vägrar samarbeta med veterinärer och myndigheter för att omplacera djuren och samlar trots pågående problem ännu fler djur - ofta från djurföreningar/djurhem eller omplaceringssajter

  • har ingen individuell relation till djuren

  • är inte medveten om att det finns problem trots att djuren är till synes i dåligt skick

  • uppfinner ursäkter eller förnekar de svåra förhållandena under vilka deras djur, och i vissa fall även deras barn, måste leva

men det finns också djursamlare som lever ett socialt liv, är ofta engagerade i djurskyddsfrågor och aktiva inom djurverksamheten (djurhem, uppfödare osv). Människor som har en bra verbal förmåga och kan konsten att överklaga och förhala alla försök till ett omhändertagande och ett djurförbud.

Lite statistik:

  • De vanligast drabbade djurarterna (65%) är hundar och katter, ca 10% handlar om hästar, grisar och getter. Resten är smådjur som kaniner, möss osv. men också exotiska djur.

  • Tre fjärdedelar av djursamlarna är kvinnor i 50-60 årsåldern.

  • I 70% av de fall som beskrivs är golvet i lägenheten/huset nedsmutsat av avföring från djur (i en fjärdedel av fallen var även sängen hos djursamlaren nedsmutsad med avföring).

  • I mer än hälften av fallen fanns ingen som helst inblick i problemet.

  • I mer än 80% hittades döda eller svårt sjuka/skadade djur och i 60% visste djursamlaren inte om att det fanns döda djur

ca58e3091d.jpg

En kategori av djursamlare är speciellt farliga, den s.k. "räddaren".

Det är personer som för djuren vägrar dödshjälp av veterinären, trots allvarligt sjuka och lidande djur.

Ofta kännetecknar dessa människor en extrem rädsla för döden och, som en följd av sin fruktan för döden, motsätter sig personen dödshjälp för svårt sjuka och skadade djur. Personen samlar på sig sjuka djur medvetet och är övertygad om att kunna rädda djuren. Personen undviker myndigheter och följer inga regler. Dessa människor är inte nödvändigtvis socialt isolerade utan lever ofta ett normalt socialt liv.

Man räknar med att antalet kända fall av djursamlare kommer att öka. I Sverige har antalet djurförbud fördubblats från 80 (2004) till 163 (2007). Sjukdomen är inte erkänd som en sjukdom i Sverige.

Återfallsrisken utan en individuellt anpassad långsiktig psykologisk behandling är nästan 100%. Det är ett känt fenomen att dessa människor efter man tagit beslag av djuren ofta byter bostadsort utan dröjsmål och inom bara några dagar återigen börja hamstra djur. Här är det bara djurförbud och terapi som hjälper.

Läs också:                                           tiersammler.jpg

Djursamlare - inte samma sak som djurvän av djurjuristen Shalini Persson

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
sus-sharon
1/10/09, 6:17 PM
#1

mycket bra!!

medarbetare på djurskydd.ifokus

Cuyi
1/10/09, 6:19 PM
#2

Jättebra artikel!
Men gud hemskt!

Alexej
1/10/09, 8:19 PM
#3

I Tyskland har diskussionen om djursamlare kommit upp igen efter att en man i Berlin hade 1400 undulater i sin 2:.

Hans kommentar var att det är skönt att lägenheten blir sanerad nu för då kan han skaffa nya fåglar.

Artikel om mannen

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Creation
1/10/09, 8:43 PM
#4

Det är så hemskt :'(
Vad får en djursamlare för straff efteråt?

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

ParaKiss
1/10/09, 10:19 PM
#5

#4 Är det verkligen straff dom behöver? Eftersom det är en slags sjukdom så behöver dom ju hjälp. Straff kanske inte hjälper så mkt pga det är en slags sjukdom…

Dock är det ju hemskt synd om djuren som hamnar i såna hära situationer.

Paulines
1/19/09, 5:33 PM
#6

Bra artikel!

usch bilden med tänderna och den stackars kaninen, uuuhhh :/

Annons:
skrutten2
2/8/09, 12:06 AM
#7

Jag kan hålla med om att personen ifråga som sysslar med  detta mycket troligt inte är frisk i sitt tänkande. Men när ska vi sluta tänka att vi tycker synd om dom? Jag tycker det är alldeles för mycket daltande med just detta. Det är djurplågeri och inget annat! Djuren ska omhändertas omgående och utan frågor och tjafs. Dessa personer har ju ialla fall inget förstånd att bedömma hur illa det är. Nej det måste till hårdare tag från ansvariga myndigheter, och större befogenheter åt folk som ska verkställa dessa beslut. Brukar se på Animal Rescue från Amerika,där åker djur polis runt och kollar upp saker och ting, det är bra! Men jag tycker att djurägaren får för många chanser att "bättra" sej, under tiden lider dessa stackare. Nej, hårdare tag över hela världen skulle jag gärna se mot detta torterande som pågår!Gråter

FeliciaS
2/8/09, 12:15 AM
#8

Usch… Blir gråtfärdig av de här bilderna! Fy så hemskt *rysa*
Har sett en hel del om detta på Djurpolisen på Animal Planet.

#7 Jag instämmer!

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

CarolineO
2/11/09, 12:10 PM
#9

Usch, vilka hemska bilder… Det värker så i hjärtat när man ser dem!
Jättebra skrivet! Det är ett ämne som tål att tas upp!

EmmaLouice
2/11/09, 12:48 PM
#10

#7 Instämmer.

Detta är ett ämne som behöver tas mer på allvar tycker jag.

Straffen när man vanvårdar/misshandlar djur är för mig bara skrattretande. Djurförbud har jag dessutom hört att det inte följer med när man flyttar till annan kommun, vilket innebär en som har djurförbud i en kommun kan bara flytta till en annan och fortsätta.

sus-sharon
2/11/09, 1:49 PM
#11

#10 det stämmer att djurförbudet gäller "kommunvis". dock hamnar djurhållaren i ett register och djurskyddsinspektören rekommenderas ofta av den kommun djurhållaren tidigare bott i att hålla extra koll.

sen är det ju en praktisk och ekonomisk fråga också, teoretiskt kan du flytta till grannkommunen och fortsätta hålla djur - men håller det verkligen utanför teorin? kan man bara ta sitt pick och pack, flytta ut ur ett hus och in i nästa? har man råd med det?

är det dessutom en djurhållare med stora djur, låt säga lantbruksdjur, hur lätt och fort säljer man sin gård och hittar en annan "likvärdig"?

naturligtvis finns det djurhållare som flyttar till nya kommuner där djurförbudet inte gäller, jag menar inte att försvara dem på något vis, men i regel faller de dit ganska fort igen. och långt ifrån alla har råd att flytta till en ny kommun vart och vartannat år.

till slut tar väl kommunerna slut ocksåFlört

medarbetare på djurskydd.ifokus

EmmaLouice
2/11/09, 2:25 PM
#12

#11
Ja det är nog inte det lättaste att bara flytta så, men det händer endå och under tiden kommunen hittar denna person så far djur illa. Är man lantbrukare är det väl svårare att bara flytta, men missköter man små husdjur är det inga problem, beroende på vart man flyttar. Men det händer och det tycker jag är ett problem, man skall inte kunna flytta från det.

Att djurskyddsinspektörerna rekomenderas att titta i ett register tycker inte jag håller. Jag vet flera i min kummun som fått djurförbud i andra kommuner och flyttat hit, det har sedan tagit upp i mot några år inna de fått förbud här.

Tycker djurförbud skall gälla överrallt när det väl har blivit ett förbud. Visst tar kommunerna slut, men hur många djur har fått lida fram tills dess?

Alexej
2/11/09, 2:55 PM
#13

Sedan 1 janauar 2009 har kommunes ansvar flyttas över till länsrätten.

Förrut var det bara djurförbud inom en kommun och gjorde det väldigt lätt att flytta för att börja om med nya djur. Visst, en del djurskyddsinspektörer gjorde sig arbetet att kolla personer när det kom in klagomål och anmälningar. Men absolut inte alla. Och då fick djurskyddsinspektören ändå börja om med att ansöka om djurförbud för den personen i den nya kommunen. Hittills var det alltså kommuner som sökte om djurförbud hos länsstyrelsen.

Nu när länsstyrelsen själva är ansvariga ska en ny lag träda i kraft den 1 juli 2009. Jordbruksverket kommer vara den myndighet som ansvarar för att ett centralt djurskyddskontrollregister inrättas och förs. Livsmedelsverket, Fiskeriverket, Sametinget och länsstyrelserna kommer att åläggas en skyldighet att rapportera in uppgifter till registret.

Idag har ca 1000 personer djurförbud.

Ett typisk fall av djursamlare.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
EmmaLouice
2/11/09, 4:48 PM
#14

#13
Goda nyheter, då kanske det blir lättare att stoppa dessa med djurförbud.

sus-sharon
2/11/09, 5:46 PM
#15

#12 jag förstår precis hur du menar och jag var som jag sa innan inte ute efter att försvara dessa djurhållare.

när det gäller smådjur som far illa är det nog mycket vanligare än många tror att dessa inte tas om hand på ett bra sätt eller har en acceptabel levandemiljö.

det är lättare att hitta djurhållare med stora djur. stora djur synd och är ofta registrerade osv. små djur är inte det.

detta problem diskuteras på den utbildning jag läser, men det finns ännu inget bra sätt att "komma åt" djurhållare som har små djur (gnagare o dyl alltså). om det finns någon som har en bra lösning, så är ni välkomna med den.

medarbetare på djurskydd.ifokus

Upp till toppen
Annons: