Annons:
Etikettdjurfakta
Läst 5081 ggr
Lena
2009-05-10 12:20

Kastrering - den magiska formeln!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns något som mer än allt annat är som en magisk formel när det kommer till lösningen på hittekattsproblematiken. För många är det svårt att förstå att det kan vara så enkelt att de vägrar acceptera faktum. Det magiska ordet är Kastrering. Om alla katter som inte ska användas till avel blev kastrerade skulle vi inom loppet av några år inte längre ha den misär med 100.000 tals hemlösa katter som vi har idag.

Hör du till dem som tycker att det är emot kattens natur att den kastreras? Allt för många kattägare har den åsikten. Andra bryr sig inte om att kosta på katten någon veterinärvård eftersom de fått den helt gratis. Åter andra har inte riktigt föstått hur produktiv katten är och blir överraskade när de står där med en kull kattungar. Andra vill absolut ha en kull kattungar eftersom de hört att honkatten mår bättre om hon får en kull innan hon blir kastrerad. Några tror att katten kommer att bli slö och sluta upp med att fånga råttor om de kastrerar den. Det finns många fördomar om katter. Det är därför det ser ut som det gör i Sverige med 100.000 tals hemlösa katter som går ute och fryser på tomma magar.

Foto: Linda Carlgren

Foto: Linda Carlgren

Men vad är det nu för magiskt med en kastrering?

Katten är ett av de mer produktiva djuren som finns. En honkatt kan få minst två kullar per år med i genomsnitt 4 - 6 ungar per kull. Under sin livstid kan hon få över hundra kattungar. En könsmogen hankatt försitter inga chanser att para sig och känner på lång väg när det finns en löpande honkatt. Det kommer därför inte dröja länge innan en utegående okastrerad honkatt är dräktig. Många kattägare blir tagna på sängen eftersom de inte själva märkt att honkatten börjat löpa. Sanningen är den att hankatten känt det på lukten långt innan några synliga eller ljudmässiga tecken visat sig. Honkatten kan sedan bli dräktig igen redan innan den första kullen är avvand. Det är med andra ord lätt att tappa kontrollen och sitta där med dussintals katter bara inom loppet av 1½ år. Något som förutom att det är dyrt och komplicerat dessutom inte är tillåtet eftersom den som har mer än 9 katter måste ha tillstånd.

De flesta som blir kattuppfödare av slumpens hand behåller inte kattungarna. Vissa slår helt frankt ihjäl dem medan andra ger bort dem gratis eller säljer dem för några futtiga kronor. Allt för att bli av med dem så fort som möjligt. Ofta redan innan de är klara att lämna mamman. Dessa handlingar vidmakthåller huskattens låga status och gör det legitimt även för den nya kattägaren att fortsätta i samma stil. Det är ju bara en katt….

Problemet med allt för unga kattmammor, som blir dräktiga alldeles för tidigt av en olyckshändelse, är att de inte alltid vet hur de ska ta hand om sin kattungar. Risken ökar för att mamman ska överge sin kull och att ägaren måste handmata kullen. De kattungar som tas före 12 veckors ålder från sin mamma äger inte den psykiska mognad som de behöver ha för att bli harmoniska och fullfjädrade katter. De kan längre fram i livet få olika beteendestörningar. Något som i sin tur ökar risken för att de ska bli dumpade, avlivade eller bli illa behandlade på annat sätt.

"I den bästa av världar föds inga oönskade kattkullar" Kattägare i samverkan för ett bättre kattliv.

Foto: Linda Carlgren

Foto: Linda Carlgren

De okastrerade hankatterna föder förvisso inga oönskade ungar åt sina ägare. Däremot är de hormonstinna hanarna alltid på jakt efter honkatter och skyr inga medel för att komma till. De är ständigt ute på högljudda friarstråtar, sprayar sin väg med illaluktande urin och slåss så blodet ryker med andra hankatter som kommer i deras väg. De lever ett högriskliv som ofta är förenat med dyra veterinärräkningar för matte och husse. Dessutom är det inte särskilt trevliga sällskapsdjur då de har huvdet fyllt av helt andra saker än att ligga hemma och mysa i stugvärmen. En utegående fertil hankatt leder som ett brev på posten även till osämja mellan grannarna.

Summa sumarium det finns många skäl till att inte ha en okastrerad han- eller honkatt fritt utegående. Men med ett enkelt ingrepp kan du lösa alla dessa problem en gång för alla och samtidigt få det bästa husdjur du kan tänka dig. Lösningen heter kastrering och kostar mellan 450 - 1200 kronor. Tveka inte - ring din veterinär redan imorgon!

Foto: Linda Carlgren

Foto: Linda Carlgren

Och hur var det nu med de råttfångande egenskaperna? Jo det är faktiskt tvärtom mot vad myten säger. En kastrerad katt blir en mycket bättre råttfångare än vad den okastrerade var. Den fertila katten är nämligen allt för upptagen av sin hormonella drifter för att ha så mycket tid över för råttorna medan den kastrerade katten kan fokusera all sin kraft på råttjakten.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Veero
2009-05-10 16:13
#1

Bra skrivet! :D Våran han katt är inte kastrerad :/ Men ska bli det senare^^ HAn var en hitte katt själv då. Han hade varit kastrerad nu om det hade funnits andra katter här men eftersom vi är dom ända som bor här så :)

_____________________
// Veronica Berggren
Lev livet som om det vore din sista dag

hus-musen
2009-05-10 16:55
#2

oansvarigt att inte kastera sina djur..

Qui dormit, non peccat

 


Rafflan
2009-05-10 20:25
#3

Vi har kastrerat alla våra hon- och han katter men själv tycker jag iaf alla han katter borde kastreras då det är sånt enkelt ingrepp och går så snabbt, att kastrera en hon katt är ju lite mer komplicerat :/

Mari
2009-05-11 02:01
#4

#3 Men det är minst lika viktigt då det är de som producerar fler katter! Det är sällan det blir något problem :)

Jättebra Lena att du la in denna artikel här, detta är något som alltid behövs upplysas om

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Rafflan
2009-05-11 10:13
#5

#4 jo men har tyvärr själv dålig erfarenhet av kastrering av hon katter :/

Men då alla inte kastrerar sina han katter (som jag önskar dom kunde göra) måste jag ju kastrera mina honor :/

Mari
2009-05-11 10:51
#6

#5 har man en bra veterinär så brukar det inte bli problem. Vad hände med din katt?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Annons:
Rafflan
2009-05-11 19:36
#7

#5 långdraget. blev en massa problem och hon tvingades avlivas och allt började med en inflammation :(

Mari
2009-05-12 00:38
#8

#7 ursha :/ inte kul!

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

ParaKiss
2009-05-12 11:26
#9

Bra att kastrera sina både hon katterna och han katterna. Och jag föredrar kastrering framför sterilisering på hon katten och ser det som ett mkt bättre alternativ.

Han katter med kastrering brukar kunna bli lugnare allt eftersom, oftast slutar och skvätta osv. Och hjälper inte till med att avla fram en massa kattungar hur som helst. Och han katterna slipper även ibland hamna i slagsmål jämt om honorna och reviren. Och slipper stressa upp sig.

Hon katterna är väldigt bra det med. Hon katter ska inte äta p-piller allt för länge. Om man inte sla avla (seriös avel då) så kan man ändå lika gärna kastrera sin hon katt. Om hon katten får äta p-piller hela tiden, elelr löper om och om igen så blir hon sjuk och till sist mager och väldigt sjuk. Plus att man sliper lyssna på löpandet, man slipper vara orolig över att hon kan bli på smällen om man har henne ute, och hon slutar at skvätta (ja, hon katter kan också markera så som han katterna).

Skönt att jag hittade den hära texten igen. Här kommer det en text som jag tjuvlånade ifrån en sida:

Myt: Katter mår dåligt av att bli kastrerade.

_-I kattens fall kan faktiskt vara en befrielse att slippa sexualdriften som medför mycket frustration, särskilt om den inte kan få utlopp för den. Löpande katthonor kan bli så frustrerade att de bokstavligt talat klättrar på väggarna, jamar dygnet runt och kissar överallt om de inte får bli betäckta. Honkatter drabbas ibland av livmoderinflammationer och juvertumörer, i synnerhet vid långvarig användning av p-piller. Vid kastrering minskar risken för juvertumörer, medan risken för livmoderinflammation- och cancer försvinner helt. Okastrerade hankatter som går utomhus måste hela tiden försvara sitt revir och ge sig ut på färder för att slåss om honor vilket leder till att de löper betydligt högre risk att skadas och dö i förtid än kastrerade hanar. Hankatter som inte är kastrerade tenderar även de att skvätta urin.
_
Kopierad ifrån: http://www.katter.nu/kattstatus/kattmyter.html#madaligtkastration

Här är en till myt ifrån samma sida som jag tycker är nyttig:

Myt: Honkatter mår bäst av att få en kull ungar innan de kastreras.

- Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara så. SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, rekommenderar kastration av både honor och hanar från sex månaders ålder men utomlands, i t ex USA, har praxis länge varit att kastrera kattungar innan de ens hunnit flytta till sina nya ägare. Inga men har kunnat påvisas av tidig kastration, tvärtom minskar risken för framtida könshormonrelaterade sjukdomar om katten kastreras innan den blir könsmogen.

Och lite text om kastrering eller sterilisering typ:

_"Både hankatter och honkatter ska kastreras. Många tror att honkatter bör steriliseras. Sterilisering innebär att fortplantningsdriften finns kvar men utan möjligheten att kunna bli dräktig. Vid kastrering tas både äggstockar och livmoder bort vilket innebär att honkatten slutar löpa och att risken för livmoderinflammation försvinner."

_Ifrån sidan: http://www.katter.nu/kattstatus/kastrera.html

Jag själv tycker det är väldigt nyttig info =) jag orkade själv inte skriva me egen text. så jag kopierade ^^

Caspia
2009-05-12 19:48
#10

# 9. Det finns väl inga veterinärer som rekommenderar sterilisering av honkatter istället för att kastrera längre? När jag skulle beställa tid för att kastrera Olivia (öhh… 2005 tror jag att det var) var jag inte så insatt utan sa i telefonen till veterinären att jag ville sterilisera katten, veterinären blev upprörd och skällde ut mig efter noter och sa att det var djurplågeri att sterilisera istället för att kastrera. Haha, jag trodde ju att det hette sterilisera på flickor och kastrera på pojkar… Att det var två olika ingrepp hade jag då ingen aning om.

Envishet och drömmar

ParaKiss
2009-05-12 20:05
#11

Det hoppas jag inte. Men det vet man aldrig. finns ju folk till allt…

Mjo. många tror ju på det att det är sterilisering på honkatter och kastrering på hankatter ^^

Upp till toppen
Annons: