Annons:
Etikettdjurhems-fakta
Läst 4187 ggr
ParaKiss
6/24/09, 11:52 AM

Starta Djurhem 2: Tillstånd & Myndighetskontakter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Funderar du på hur man startar ett djurhem? Vad ska man tänka på? Krävs tillstånd? I några veckor frammåt så kommer ni få lite olika delar på om hur man startar ett djurhem/katthem. Och vi är nu redan inne i del 2. Där det kommer att handla om Tillstånd & myndighetskontakter.

Detta är en artikelserie i 7 delar.
Innehåll:

Del 1: Att tänka på innan start + Kunskapskrav
**--> Del 2: Tillstånd + Myndighetskontakter
**Del 3: Karantän + Mini mått på burar, boxar, rum, mm
Del 4: Journaler + kontrakt/avtal
Del 5: Skygga och/eller förvildade katter
Del 6: TNR
Del 7: Djurhemsföreningen

Jag hoppas att ni ser fram emot till att läsa dom andra delarna med!

Källan till materialet är Djurhemsföreningen. Stort Tack till er att jag får låna erat material till Djurhem iFokus. Djurhemsföreningens hemsida: http://www.djurhem.se/

Här kommer del 2!

* Tillstånd + Myndighetskontakter

TILLSTÅND

Enligt 16 § i djurskyddslagen krävs tillstånd för djurhemsverksamhet. Detta tillstånd söks hos länsstyrelsen.

Tillståndet är kopplat till lokalerna, vilket innebär att om djurhemmet flyttar till nya lokaler eller om befintliga lokaler utökas, måste nytt tillstånd sökas.

Innan tillstånd ges görs en inspektion av lokalerna. Denna inspektion görs av personal från länsstyrelsen.

Vid ansökan om anslutning till Djurhemsföreningen skall kopia av tillståndet skickas med (se Djurhemsföreningen).(som kommer i del 7!)

MYNDIGHETSKONTAKTER

Det är mycket viktigt med goda myndighetskontakter. Djurskyddsinspektören, länsveterinären och polisen är viktiga "samarbetspartners" och man bör jobba på att få bra kontakt med dem. För det mesta är det lätt att få bra kontakt med dessa myndigheter eftersom det ger bra utbyte för båda parter. Kanske kan man till och med säga att djurhemmen och myndigheterna faktiskt är beroende av varandra för att kunna lösa "kattproblemet".

Djurskyddsinspektören finns på länsstyrelsen och är en viktig "samarbetspartner". Hon/han känner ofta till problemen med hemlösa och förvildade katter. Likaså känner hon/han oftast till var/om det finns djursamlare i din kommun och/eller i ditt län. Det är också länsstyrelsen som handhar vanvårdsärenden och är de som utfärdar djurförbud.

Polismyndigheten är en annan myndighet som det är bra att ha ett bra samarbete med. Vid t ex vanvårdsärenden är det polisen, som tillsammans med djurskyddsinspektören, går in i bostäder.

Djurhemspersonal har inte rättighet att, utan sällskap av polis och/eller djurskyddsinspektör, gå in i bostäder där misstanke om vanvård finns. Finns sådan misstanke måste du kontakta djurskyddsinspektören.

Annons:
Carlo
6/26/09, 4:35 PM
#1

Vad bra att du skriver detta!:)
Min kusin har tatt Veterinär examen, och hans flickvän läste Djurvårdsprogrammet, och hon vill starta ett Djurhem;)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


PeterLi
6/29/09, 5:13 PM
#2

kanonbra gjort , man skall veta vad man ger sig in på om man ska starta seriöst , mycke svett och tårar , men för varje dhur som hittar nytt hem är en stor glädje =)

Mari
12/4/09, 12:38 AM
#3

OBS! Då detta är material från djurhem.se så är åsikter och liknande från dem.

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Upp till toppen
Annons: