Annons:
Etikettteman
Läst 48256 ggr
Tina
2010-04-14 20:25

Avlivning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att avliva sitt djur är ett otroligt svårt beslut att ta som djurägare. Den här artikeln ger dig lugnande och saklig information om hur avlivning hos veterinär går till samtidigt som du får reda på vad som händer med djuret efter avlivning. När är det rätt att avliva ett djur och vad säger lagen om detta? Du får även tips om hur du på bästa sätt kan bearbeta sorgen efter din bortgångna vän.

Att låta sitt djur somna in är ett av de svåraste besluten man kan ta som djurägare. Det spelar ingen roll om man gått igenom processen tidigare - det är lika svårt varje gång. Även om det är ett otroligt svårt beslut att fatta får din älskade vän, tack vare ditt beslut, avsluta sitt liv med värdighet och slippa onödigt lidande under den sista plågsamma tiden.

Vad säger lagen?

Är ditt djur skadat är du som ägare skyldig att ge det nödvändig vård om inte skadan eller sjukdomen är så svår att djuret måste avlivas omedelbart. 
För privatpersoner finns inga direkta utbildningskrav för att få avliva ett djur personligen, men personen som genomför den aktuella avlivningen ska kunna hantera djur på ett bra sätt och behärska den aktuella avlivningsmetoden. Du måste välja en metod som antingen omedelbart dödar djuret eller som gör att djuret blir medvetslöst och dör i det tillståndet. Krav på vapenlicens kan tillkomma vid specifika avlivningar. Djur som är skadade, har svårt att gå eller röra på sig måste avlivas på plats utan att flyttas. Veterinären bör snabbt komma till djuret så det slipper lida under transport till veterinärklinik.
Vill du inte avliva djuret själv ska du kontakta en veterinär eller ett företag, exempelvis vissa djurambulansföretag eller Svensk Lantbrukstjänst AB.

Hundar och katter

Vanligtvis avlivar en veterinär djuret genom att ge det en överdos av narkosmedel. Under vissa förutsättningar är det tillåtet att skjuta djuret. Kattungar och hundvalpar som är yngre än 14 dagar får avlivas genom slag mot huvudet.

Hästar

En vanlig metod är att låta en veterinär ge hästen en överdos av narkosmedel eller liknande. En annan vanlig metod är mekanisk bedövning med bultpistol eller skjutvapen följt av avblodning.

Mindre sällskapsdjur

Mindre sällskapsdjur så som kaniner, burfåglar och gnagare tas oftast till veterinären för överdos av narkosmedel. Det finns särskilda bestämmelser för de olika arterna som bör kollas upp om du är osäker för vad som gäller för just ditt djur.

Avlivning hos veterinär

Papper ska först skrivas på där ägaren begär att djuret ska avlivas, samt anger om denne vill vara med när djuret somnar in och hur djuret ska tas om hand om efteråt. Om djuret är en hund eller katt kontrolleras dess ID nummer. Många veterinärkliniker har ett eget väntrum för avlivningsfall eller direkt forsling till rummet där avlivningen ska ske efter pappersarbetet.

Vill man som djurägare inte vara med vid avlivningen behöver man inte det.

Hund

Hundar får oftast ett lugnande medel i form av en injektion eller via munnen. Det tar oftast femton till tjugo minuter för det lugnande medlet att börja verka, under denna tid får du om du önskar sitta ensam med din hund. Se detta som ett tillfälle att ta ett lugnt tillfälle att i lugn och ro ta ett sista farväl av din hund.

Därefter läggs en kanyl i ett blodkärl, oftast i ett av frambenen. Direkt i blodet ges då en injektion med en överdos av sömnmedel. Sömnmedlet stannar hjärtat och andningen vilket bidrar till att hunden dör. Detta går mycket fort och hunden känner inget lidande eller ångest, för hunden känns det som om den skulle bli sövd av operation. Efteråt kontrolleras noggrant att hunden är död.

Vanlig kostnad för avlivning av hund hos veterinär: ca 900 kr.

Katt

Avlivningen sker genom injektion av en överdos av sömnmedel, detta kan ske på två olika sätt. En kanyl kan läggas in i ett blodkärl, oftast i ett av frambenen, och injektionen sker därmed direkt i blodet. Katter som utsätts för denna metod avlider mycket snabbt.

Vissa katter tycker illa om att bli fasthållna och kan därför få sömnmedlet injicerat i buken istället. Ibland somnar katten direkt, ibland kan det ta 15-20 minuter. I båda fallen somnar katten in helt lugnt, precis som när man söver inför en operation, men eftersom man ger en överdos stannar hjärtat och andningen och katten dör av detta. Katten känner ingen smärta eller ångest av detta. Efteråt görs noga kontroller för att fastställa att katten är död.

Vanlig kostnad för avlivning av katt hos veterinär: ca 400 kr.

Smådjur

Gäller samma metoder som för katt.

Vanlig kostnad för avlivning av smådjur hos veterinär: ca 200-350 kr.

Priserna kommer från Din Veterinär. Observera att priserna kan skilja sig beroende på vilken klinik du besöker.

Vad händer med djuret efter avlivning?

Kremering

Ditt djur kan kremeras hos ett djursjukhus med kremeringsanläggning. Om du inte väljer att ta hem askan förs den vanligtvis till en djurbegravningsplats inom din region där den grävs ned. 
Om du vill ha tillbaka askan efter ditt djur sker separat kremering. Då kremeras ditt djur enskilt och läggs sedan i en urna. Du kan oftast hämta urnan efter 2-3 veckor.

Vanlig kostnad för kremering av katt: ca 400 kr.
Vanlig kostnad för kremering av smådjur: ca 200-350 kr.
Vanlig kostnad för kremering av hund: ca 800 kr.

Priserna kommer från Din Veterinär. Observera att priserna kan skilja sig beroende på vilken klinik du besöker.

Dessa priser är baserade på gemensam kremering där ägaren ej erhåller askan personligen. Vill du att ditt djur ska kremeras separat och sedan få hem askan i en urna kostar det ca 1000 kr extra.

Begravning

En begravning är endast tillåtet utanför stadsplanerat område. Har man inte tillgång till sådan mark kan djuret begravas på en djurkyrkogård. 
Om området för begravningen är utanför stadsplanerat område får djuret begravas om du följer kommunens anvisningar och graven är så djup att andra djur inte kan gräva upp kroppen. För att begrava häst krävs även att du har tillstånd från länsstyrelsen.

Vilda djur

Normalt får vilda djur lämnas kvar i naturen. Endast vid misstanke om att djuret är infekterat med en sjukdom som kan överföras till människor eller djur måste djuret skickas till destruktion. I sådana fall bör du kontakta Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

När är det rätt att avliva ett djur?

Du som ägare är skyldig att låta avliva ditt djur om det utsätts för stort lidande som inte går att behandla. Fysiskt lidande går oftast att se och bedöma relativt snabbt och enkelt, en gräns för det psykiska lidandet kan vara svårare att dra.

Kan en blind katt eller en aggressiv hund lida så svårt att de behöver avlivas? Oftast känner du som ägare ditt djur bäst för att kunna avgöra detta, men du bör inte handla endast utifrån din egen vilja. Hur mycket du än älskar ditt djur måste du alltid ta hänsyn till och främja omgivningens säkerhet och främja ditt djurs hälsa.

Att avliva ett fullt friskt djur på grund av ändrade förhållanden eller andra anledningar som gör att man inte kan ha djuret kvar är ett alternativ som kan kompenseras av många andra. Att hitta ett nytt hem till sitt djur kan ibland vara en långdragen och ibland till synes hopplös syssla. Annonserar du direkt efter ett livslångt hem åt djuret kan det ibland ta lång tid innan den rätta ägaren dyker upp. I Sverige finns många djurhem, omplacerings hem och privatpersoner som ställer upp för djur som behöver ett akuthem. Om du anstränger dig kan du säkerligen hitta någon eldsjäl som kan ställa upp för ditt djur. Kom ihåg att dessa människor lägger ut stora summor pengar och engagemang på dessa djur och bör endast tillbes om ditt djur är i behov av akuthem.

Bearbeta sorgen

Vare sig det är en människa eller ett djur som går bort kommer sorgen stormandes över en och ibland känns det som om livet gått i spillror. En sorgeperiod är helt naturligt och inget att skämmas över. Tyvärr finns det inga genvägar genom sorgen, men det finns vissa saker som kan göras för att lätta sorgen och snabbare kunna tänka tillbaka på djuret och känna glädje och tacksamhet.

Gör en fotobok på ditt djur eller skriv om ert liv tillsammans. Du kan hålla detta för dig själv om du vill, det ska vara ett hjälpmedel för dig att bearbeta sorgen. Prata om ditt djur och kom ihåg det tillsammans med andra. Tillåt dig själv att känna, känslor är inte farliga.

Det är väldigt individuellt hur länge en bearbetning kan pågå. Var tacksam för tiden du fick tillsammans med din vän och tänk tillbaka på denne med lycka och kärlek då du minns era fina stunder.

Kom ihåg att ni kommer att träffas igen.

ljus.jpgFoto: TantenA

Livet med två australian shepherds
https://brukshundarnas.wordpress.com

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Mari
2010-05-03 15:41
#12

Tycker det är lite konstigt, för de gånger jag fått avliva djur hos veterinären har jag aldrig skrivit på något papper utan bara tagit det muntligt. Har varit marsvin jag avlivat på två olika veterinärstationer.
En var planerad och en annan oplanerad efter en undersökning.

Hur är det med begravning hemma på sin gård? Tänkte om man bor i villa i stan, med egen trädgård. Får man begrava där då? Eller om man bor i ett villaområde lite i utkanten av stan? Är husen där också stadsplanerade eller hur vet man det?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Tina
2010-05-03 20:45
#13

Ja det där med papper vet jag inte heller hur jag ska tolka. Utifrån mina källor (bland annat Trestads Djurklinik) verkar pappersarbete vara en självklarhet, men jag skulle tro att det mest gäller försäkrade djur. Det kan säkert också skilja sig från olika veterinärkliniker vilka pappersarbeten de väljer att föra.

Enligt jordbruksverket kan det vara förbjudet att begrava ett djur inom ett bostadsområde, vilket även involverar villatomter. Man bör alltid kontakta kommunen när det gäller begravning av djur på tomt.

Livet med två australian shepherds
https://brukshundarnas.wordpress.com

Annons:
Mari
2010-05-03 20:52
#14

#13 När jag tänker efter så skrev jag nog inte på något papper heller när jag fick avliva min häst som var försäkrad, eller ja jag minns faktiskt inte hur jag gjorde för hela den dagen är som en dimma för mig fortfarande.
Dock vet jag att försäkringsbolaget ringde efter några dagar och frågade om hästen var avlivad eller inte och ville även ha något intyg på det har jag för mig

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

wolfgirl82
2010-05-03 21:37
#15

Jag har alltid fått skriva på ett papper när jag har varit in och avlivat någon gerbil. Så här i Falun gör dom det alltid tror jag. Mina gerbiler är inte försäkrade.

När min sambo åkte in med en av dem pga att jag ej kunde eftersom det vart på arbetstid så fick han tom visa leg.

- Ida

Omplaceringsdjur - Ja Tack!

mandariiin
2010-05-04 04:20
#16

Jag skrev papper när jag avlivande min mus…. Han var inte försäkrad.

Lia@mandariiin.com

Mari
2010-05-04 09:49
#17

Vad är det man skriver på för något? Får man med sig ett exemplar hem också?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

TheMe
2010-05-04 15:06
#18

Jag har inte heller skrivit på papper, har avlivat katt.

Väldigt bra artikel tycker jag, fint och bra skriven!

"You can not change the world by adopting an animal,
but you can change the world for that animal"

smulan36
2010-05-05 10:39
#19

jag har en fråga som jahoppas nu kan svara på..denna annons ligger ute på en 3årig siberien husky    en hund som har haft ihjäl 1 katt o 2 hundar detta är ägarens djur som denna hund haft ihjäl..alltså ägarens hund denna seberien husky..va tycker ni andra om detta

Mari
2010-05-05 10:47
#20

#19 Är det en annons där de säljer hunden? Står det något om att den haft ihjäl andra djur?

Bara hunden kommer till en kunnig familj så borde det inte vara något problem om inte hunden har någon psykisk sjukdom som gör att den anfaller?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Annons:
smulan36
2010-05-05 14:46
#21

j vet bara att den finns för omplacering.sen så är detta en förening som har satt ut denna annons.ja menar bara tänk om ett barn blir biten..

Mari
2010-05-06 00:04
#22

#21 Meddela föreningen och säg åt dem att borde tala om att hunden haft ihjäl andra djur, sådant bör man ju berätta tycker jag

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Upp till toppen
Annons: