Annons:
Etikettallmänt
Läst 10910 ggr
[Sephrenia]
9/2/10, 1:11 AM

Att tänka på innan du köper ett djur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I dagens läge förekommer det på väldigt många ogenomtänkta djurköp vilket ofta resulterar i omplaceringar och i värsta fall avlivning. Detta beror framför allt på att folks bristande intresse för djurens behov och tycker att djuret är för krävande; vill dock poäntera att det finns andra anledningar till omplacering som har att göra med djurets välmående. Denna artikel tar upp det mest grundläggande du bör tänka på innan du letar efter din nya familjemedlem.

Framsida.jpg

Steg 1: Hitta ett djur som matchar dig och kommer få dig som bästa vän.
Det är mycket att tänka på när man ska välja djur. Tid är en viktig sak att tänka på, eftersom ett djur tar mycket tid - ibland mycket mer tid än vad man trott. Man måste också tänka på djurets dygnsrytmer så dom matchar in i din vardag.
Är du en dagsaktiv person så kanske inte chinchilla, de flesta illrar och igelkottar är det idealiska husdjuret för dig som vill ha en kompis som ser dig som en flock medlem och inte bara "den som fyller på matskålen".
Tänk även igenom vad du vill ha ut av ditt djur; om du vill ha en bästa vän som är där och sover med dig i sängen, lyder dig och är 99% rumsren (finns inga djur som är 100%) så är inte t.ex en reptiler eller iller ditt bästa val medan hund eller katt matchar mer in på beskrivningen.

Tänk igenom ditt liv och din egen karaktär, vad har du att erbjuda ett djur som har dig som sin enda trygghet (dvs flock ledare), kan du ge den de vetrinärs besök den behöver och den uppmärksamhet djuret vill ha för att må bra psykiskt och fysiskt? Är du beredd att gå upp 6 på morgonen för att rasta en hund eller är det skönare att slumra vidare och städa en råttas bur på eftermiddagen?
Hur ser din livs situation ut; kommer du flytta snart till en mindre lägenhet eller till och med utomlands? Då kanske du inte kan ta med ditt djur för en del hyresvärdar, studentboenden, sambosar och länder tar inte emot vissa arter!
Livslängd är också något att fundera på, för barn brukar kortlivade djur matcha bättre då det kommer komma en tid då tonåringsliv är mer aktuellt intresse än den där lilla hunden dottern fick i julklapp och brukade rasta varje dag när den var en söt valp; medan Asta 85 år kanske inte ska skaffa sig en kakadua eftersom att dom även som tanten kan bli 85 år gamla och sörja sina ägares död så hårt att dom själva avlider.

Kunskap.jpg

Steg 2: Skaffa kunskap!
När du väl bestämt dig för art och ras du vill fostra så har du troligen läst på lite men det skadar inte att lära sig mer, kunskapen kommer hjälpa dig att förstå ditt djur och forma den till din kompanjon mycket enklare.
De främsta teoretiska uppgifterna om en art eller ras kan du finna på såväl bibliotek som på internet eller kanske fråga den där killen du såg gå med en leguan på axeln i torsdags på byn.
Det bästa sättet för att "känna in ett djur" är att besöka en uppfödare eller ägare som innehar denna art/ras, deras kunskaper och erfarenheter är guld värda samtidigt som du får känna och klämma lite på verkligheten;
- djuraffärer för det endamålet är inte att rekomendera då de varken innehar kunskaperna som skulle krävas eller ens de bra tillbehören, detta kan givetvis skilja sig mycket till djuraffär till djuraffärs ägare, men är i regel mycket sällsynt.

En sak som är viktigt i alla lägen när det kommer till att lära sig - var inte rädd för att fråga!
Alla har vart där du är nu i någon situation och de flesta är väldigt givmidla med råd för att du ska ge ditt djur ett så hälsosamt liv som möjligt för det ligger i de flesta seriösa djurägares intresse.
Ingen kan ha hundra procent rätt och det ska du speciellt minnas när det kommer till uppfostran vid "barnstadiet" för där kanske en person tagit nackgrepp på sin iller för att fya kanske en annan sagt nej bestämt och lyckats få samma resultat, medan en annan fått sin hund sitta på en dag medan en annan fick kämpa en månad - en del saker kanske inte alls funkar för er i uppfostran och det är så det är, man kan inte vara expert på allt.

Uppfödare.jpg

Steg 3: Uppfödare alt. omplacering

Det kan vara svårt att veta hur man ska gå till väga om det är första gången man skaffar den aktuella arten och speciellt om det är en "ovanlig" sådan.
Det finns hur många djuraffärer som helst i Sverige men bara för att de heter djuraffär så betyder det inte att dom har den grundläggande kunskapen för att saluföra djur som är vid god hälsa därav är det bättre att finna uppfödare eller ägare till den typen av djur som ger dig råd på vägen.

Det du bör tänka på vid införskaffandet, är åldern på djuret avgörande för dig? I sådant fall är det lätt att utesluta om du ska sikta in dig på omplaceringar endast eller leta efter en direkt kontakt med uppfödare (notera att det finns unga omplaceringar med, men kan vara svårare att finna beroende på art).
Det finns flertal olika internet sidor som blocket.se, iFokus.se med mera som har djurannonser, omplaceringar, uppfödare som letar efter potentiella köpare och alla dom har sina fördelar och nackdelar som allt annat men att kunna sätta sig ned och fundera utan att någon annan ger sig in i ditt tankarbete kan vara bra speciellt om man söker omplacering eller ett ungdjur av en art som du inte tidigare har så stor efarenhet av.

Uppfödare finns det gott om inom de flesta djur och arter utan att dom riktigt syns men hitta dom det gör man bara man frågar efter dom och får lite puffar åt rätt håll, det som är den stora fördelen med uppfödare att dom oftast är mycket intresserade av att hjälpa sina djur och deras nya mattar och hussar till att få ett bra liv tillsammans och du har fördelen att få mycket erfarenhet och stöd under resans gång plus att du kan komma och hälsa på och få se din lilla valp/unge att utvecklas från det att h*n diar tills h*n är din nya familjemedlem, notera att en del omplaceringar är genom uppfödare eller ägaren har kontakt med uppfödaren så du får en kontakt du med för fortsatt stöd efter att ägaren har lämnat över djuret till dig.

Tänk på att för varje omplacering som får ett nytt hem så räddar någon ett djur, det kan vara du som tar omplaceringen, akuthemmet, djurhemmet, jourhemmet som den kom ifrån som får en plats öppen för en ny krabat plus att du har chansen att få ta hand om ett vuxet djur vilket är en väldig upplevelse i sig, vilket är idealt inom vissa arter och kanske kräver erfarenhet inom andra hur som haver så är det fint att göra men för det så ska ni veta att en som köper ett ungdjur från en uppfödare och behåller djuret tills dennes tid är inne eller måste omplacera den för djurets skull så är detta lika guld värt så länge du värnar om djurets bästa.
Det viktigaste du kan göra för ditt och djurets del är att ta reda på hur man ser att djuret är vid god hälsa.

Tillbehör.jpg

Steg 4: Skaffa tillbehör
Alla djur kräver någon sorts tillbehör.
De enda som vi kan slå i slag på att alla djur behöver är;
En plats att gå undan på. En matskål. En vattenskål eller vattenflaska. En leksak att aktivera sig med.
Efter det så tillkommer det väldigt mycket saker beroende på vad du har för djur, fiskar behöver akvarium, reptiler terrarium, gnagare storleks anpassade burar, illrar gömställen, katten klösmöbler, hundar koppel, Sugargliders stora burar osv. Sen köper många selar och koppel till katter, kaniner, illrar. Sovpåsar och hängmattor till chinchillor, råttor och illrar osv.
När du ska införskaffa tillbehör så skriv en checklista på vad just ditt djur behöver, ta reda på vad som är bäst och sedan är det bara att leta och försöka komma billigt undan.
För exempel; illrar behöver många toalådor och de är dyra i djuraffärer - lösningen är att det finns exakt likadana lådor på ikea för 20:- för förvaring på barnavdelningen.
Det finns så många olika saker att tänka på att din katt kanske inte behöver den där leksaks råttan för 100:- när du kanske har en tom snusdosa, lite kikärtor och en omaka strumpa = Voilá en skallrande leksak!

Tänk efter även på vad som är lämpligt för djuret och lyssna på andra om faror som lurar runt hörnet, det finns många saker vi tror är gjorda för djur men egentligen är livsfarliga.
Sök upp folk för att få råd om vad som är bra eller inte för just ditt djur.

Viktigaste är att du skaffar bra foder och gör en trygg miljö hemma.

Hoppas denna information har hjälpt dig en bit på vägen!

Författare; Veralera & Sephrenia.

Bilderna kommer ifrån http://www.sxc.hu/

Annons:
[BellaO]
9/29/10, 6:14 PM
#1

jättebra artikel! (Y)

[Sephrenia]
9/30/10, 8:56 PM
#2

#1 Kul att du tyckte det :)

Kickan90
10/3/10, 9:45 PM
#3

aa en riktigt bra artikel =)

A Working Dog, Is A Happy Dog!!!
Medarbetare på
Rexkanin & Weight Pull..!

ala02
10/5/10, 11:42 AM
#4

Bra artikel, sen vore det bra att nämna det ekonomiska också. Det kostar en del att hålla djur. Veterinärskostnader ska man klara, försäkringar och liknande. En buffert för oföutsedda utgifter är bra att ha. När min katt skadades så var det en hel del i självrisk.

Mari
10/5/10, 12:11 PM
#5

#4 Mycket bra förslag, det har jag tänkt att vi ska skriva en egen artikel om så småning om

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

[Sephrenia]
10/5/10, 9:59 PM
#6

#4 Jo det glömde vi helt bort, jag renskrev och gjorde om en redan färdig artikel, därav är vi två författare.

Annons:
Upp till toppen
Annons: